Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Ιδού το μέγεθος της κλοπής και της απάτης

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν την κυβερνητική πρόθεση να λεηλατήσει τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ δραχμές θα υφαρπάξει η κυβέρνηση από κάθε δημόσιο υπάλληλο το 1997, μόνο με το νέο σύστημα της "εισοδηματικής πολιτική", με εξαίρεση κάποιους "τυχερούς" που θα χάσουν μερικές δεκάδες χιλιάδες! ΟΛΟΙ οι υπάλληλοι του δημοσίου, σε ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ,θα δουν τα πραγματικά τους εισοδήματά το 1997, να μειώνονται με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς από ό,τι αυτό έγινε φέτος, πέρσι ή πρόπερσι. ΚΑΝΕΝΑΣ υπάλληλος του δημοσίου σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν πρόκειται να πάρει αυξήσεις, που στο ελάχιστο να καλύπτουν τη φετινή του αγοραστική δύναμη. Ολα τα άλλα είναι παραμύθια και χονδροειδή ψέματα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την αναλυτική επεξεργασία των κυβερνητικών εξαγγελιών για την εισοδηματική πολιτική του επόμενου χρόνου. Από όποια σκοπιά κι αν εξετάσει κανείς τις ανακοινώσεις που μέσα στη βδομάδα έκανε ο πρωθυπουργός και ο επί της Εθνικής Οικονομίας υπουργός του, το αποτέλεσμα είναι ένα: Η κυβέρνηση, για την υλοποίηση των στόχων που θέτει για το 1997, θεωρεί "ένα το κρατούμενο" την κλιμάκωση της λεηλασίας των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι κυβερνητικές επιλογές, για την εισοδηματική πολιτική, φαίνεται να είναι ξεκάθαρες:

1. Δε θα δοθεί το - με νόμο κατοχυρωμένο - διορθωτικό ποσό, που υποτίθεται πως θα κάλυπτε τις εισοδηματικές, λόγω αύξησης του πληθωρισμού, απώλειες για το 1996.

2. Δε θα υπάρξει για το 1997 εισοδηματική πολιτική, το υποτυπώδες, δηλαδή, μέτρο περιορισμένης προστασίας του λαϊκού εισοδήματος από τον πληθωρισμό.

3. Σε δήθεν αντιστάθμιση των παραπάνω, θα αρχίσει η εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Αξίζει να σημειωθεί αυτό που αρκετές φορές έχει σημειώσει ο "Ρ". Οτι, δηλαδή, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σενάρια, η εφαρμογή του νέου μισθολογίου θα συνοδευτεί με ΠΑΓΩΜΑ των ονομαστικών αποδοχών δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο εφαρμογής του, η κυβέρνηση κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά της. Ετσι, δεν είναι ακόμα γνωστό το πώς και το πότε οι εμφανιζόμενοι "νέοι μισθοί" θα αποτελέσουν πραγματικά το μηνιάτικο των δημοσίων υπαλλήλων. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε σταδιακή εφαρμογή του μέχρι το τέλος του 1998 (!), αν και υπό το βάρος της αγανάκτησης, που έχει προκληθεί από τα μέτρα, το θέμα επανεξετάζεται. Πάντως, σε ό,τι αφορά το μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων έχει γίνει γνωστό ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το δεύτερο εξάμηνο του μεθεπόμενου χρόνου!

Η αλήθεια, σε κάθε περίπτωση είναι η εξής:

Ακόμα κι αν η εφαρμογή του νέου μισθολογίου ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη χρονιά, πράγμα που η κυβέρνηση δε φαίνεται ότι σκοπεύει να κάνει, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται απελπιστικά, ενώ πολλοί θα είναι εκείνοι που δε θα πάρουν καν ονομαστικές αυξήσεις.

Ακόμα κι αν από την 1 του Γενάρη εφαρμοστεί πλήρως το νέο μισθολόγιο, πράγμα που αποκλείεται να γίνει, και πάλι τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, θα μπουν στη μέγκενη των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης.

Ο "Ρ", συνεχίζοντας την προσπάθεια πραγματικής και ουσιαστικής ενημέρωσης, επιχειρεί σήμερα πρώτον,να φωτίσει το μέγεθος της εισοδηματικής αφαίμαξης που ..."εκσυγχρονιστικά" επιχειρεί η κυβέρνηση Σημίτη. Δεύτερον,να αποκαλύψει το τερατώδες ψέμα για δήθεν αντιστάθμισμα της εισοδηματικής πολιτικής από το "νέο μισθολόγιο". Τρίτον,να δείξει με συγκεκριμένα παραδείγματα πώς θα έπρεπε να διαμορφωθούν οι αποδοχές το 1997, σε επίπεδα που τα φετινά εισοδήματα των εργαζομένων στο δημόσιο δε θα τα ροκανίσει την επόμενη χρονιά ο πληθωρισμός. Στην προσπάθεια αυτή, "ξεχνάμε" κάτι που οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι δυνατόν να μην το έχουν πάντα στο νου τους. Δηλαδή, ότι, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 1985 και το τότε "σταθεροποιητικό πρόγραμμα" του Κ. Σημίτη, υπέστησαν αλλεπάλληλες απώλειες στα εισοδήματά τους, που για κάθε υπάλληλο είναι μερικά εκατομμύρια δραχμές!

Ο πίνακας

Για να διαβάσει κανείς σωστά τον πίνακα, πρέπει να έχει υπόψη του τα εξής:

1. Ο διαχωρισμός των κατηγοριών των εργαζομένων, με βάση την εκπαίδευση και τα χρόνια προϋπηρεσίας, γίνεται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε οι σημερινές αποδοχές να είναι συγκρίσιμες με το νέο μισθολόγιο. Σε κάθε περίπτωση, οι αποδοχές που εμφανίζονται στις διάφορες στήλες είναι μεικτές και δε συμπεριλαμβάνουν οικογενειακά επιδόματα.

2. Οι "τακτικές αποδοχές" της δεύτερης στήλης είναι σύμφωνες με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και τα αντίστοιχα της ΑΔΕΔΥ. Σ' αυτές συμπεριλαμβάνονται ο βασικός μισθός, η ΑΤΑ, που κατά καιρούς έχει δοθεί, το επίδομα εξομάλυνσης, τα επιδόματα πολυετίας και το επίδομα πτυχίου, όπου αυτό χορηγείται.

3. Τα ποσά της τρίτης στήλης είναι επιδόματα, που με διάφορες μορφές και ονομασίες συμπεριλαμβάνονται στις σημερινές αποδοχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν ορισμένες υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης και κάποιων οργανισμών όπου τα επιδόματα είναι εμφανώς μεγαλύτερα. Σε μερικές, πολύ λίγες είναι η αλήθεια, περιπτώσεις ορισμένοι εργαζόμενοι παίρνουν μικρότερα επιδόματα.

4. Στην τέταρτη στήλη του πίνακα εμφανίζεται το σύνολο των σημερινών μεικτών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

5. Στην πέμπτη στήλη παρουσιάζονται πώς πρέπει κανονικά να διαμορφωθούν οι μισθοί στις 31 Δεκέμβρη, με βάση το νόμο για την εισοδηματική πολιτική και το διορθωτικό ποσό, που είχε ψηφιστεί στην αρχή του χρόνου. Ο νόμος αυτός προέβλεπε αυξήσεις μισθών 2,5+2,5% το Γενάρη και τον Ιούλη και την καταβολή διορθωτικού στο τέλος του χρόνου. Διορθωτικό ποσό είναι η διαφορά ανάμεσα στην εξέλιξη του πληθωρισμού και το άθροισμα των αυξήσεων που δόθηκαν. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα "κλείσει" με 8,3% και άρα το διορθωτικό ποσό έπρεπε να είναι 3,3%.

6. Η επίσημη εκτίμηση για τον πληθωρισμό του 1997 είναι 6,5% σε μέσα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι για να εξασφαλιστεί η αγοραστική δύναμη του φετινού εισοδήματος ενός εργαζόμενου που έχει μια οικογένεια, πρέπει αυτό να προσαρμοστεί την επόμενη χρονιά 6,5% κατά μέσο όρο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δε γίνεται λόγος για αύξηση μισθού, αλλά για απλή κάλυψη της αγοραστικής δύναμης.

Με δεδομένο ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, στην οποία ελπίζει η κυβέρνηση, θα εμφανιστεί περισσότερο στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, χωρίζουμε τις αυξήσεις μισθών που θα έπρεπε να δοθούν το 1997 σε δύο δόσεις, σε 4,5% και 3,8%. Μόνο με τέτοιες αυξήσεις καλύπτεται ο πληθωρισμός του 6,5%,αν και είναι γνωστό πως οι κυβερνήσεις κάθε χρόνο τον υποεκτιμούν. Στην έκτη στήλη φαίνεται η διαμόρφωση των μισθών με βάση την πρώτη δόση αύξησης του 4,5%.

7. Η έβδομη στήλη δείχνει πώς θα έπρεπε να διαμορφωθούν οι κατά κατηγορία αποδοχές την 1η Ιούλη, με τις αναγκαίες αυξήσεις του 3,8%.

8. Η όγδοη στήλη αποτυπώνει τις συνολικές αποδοχές που θα δοθούν κατά κατηγορία εργαζομένων, όταν εφαρμοστεί πλήρως το νέο μισθολόγιο.

9. Στην προτελευταία στήλη φαίνονται οι μηνιαίες απώλειες σε δραχμές που θα έχει κάποιος εργαζόμενος, σε περίπτωση που η εφαρμογή του νέου μισθολογίου εφαρμοστεί πλήρως μέσα στο 1997.

10. Η τελευταία στήλη δείχνει την ποσοστιαία, με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο υπολογισμού, απώλεια που θα έχουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Απώλεια, που στο βαθμό που δε θα εφαρμοστεί πλήρως το μισθολόγιο τον επόμενο χρόνο, θα είναι πολύ μεγαλύτερη για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων και θα εκμηδενίσει εντελώς και τις υποτυπώδεις, τις προκλητικές αυξήσεις "ψίχουλα" που υποτίθεται πως προβλέπονται για όσους υπαλλήλους τεχνικής εκπαίδευσης έχουν πάνω από 25 χρόνια προϋπηρεσία και για τους πτυχιούχους των ΑΕΙ.

Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ