Παρασκευή 4 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
"Η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες"

Ανακοίνωση - καταγγελία των αλχημειών και ψευτοϋποσχέσεων της κυβέρνησης

Τον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό καταγγέλλουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, που ετοιμάζονται να προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν σε συλλαλητήρια μέσα στο Νοέμβρη.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, οι προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού για το βαμβάκι, αποδεικνύονται σκέτη κοροϊδία για τους αγρότες. Και αυτό γιατί ενώ ο Κ. Σημίτης προεκλογικά ανέφερε, ότι το υπουργείο Γεωργίας θα συνεισφέρει όσο απαιτείται για να διατηρηθούν οι ελάχιστες περσινές τιμές στο βαμβάκι (που ήταν 245 δραχμές), μια βδομάδα μετά τις εκλογές ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η τιμή θα φτάσει στην καλύτερη περίπτωση τις 220 δραχμές, με 183 δραχμές που δίνουν οι εκκοκκιστές και 37 δραχμές το κιλό άτοκο δάνειο από την ΑΤΕ, οι οποίες θα παρακρατηθούν το 1997 από τα χρήματα της επιστροφής συνυπευθυνότητας.

"Η φετινή χρονιά φαίνεται ότι θα είναι από τις πιο χειρότερες που γνώρισαν οι βαμβακοπαραγωγοί" αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΟΑΣ Καρδίτσας και συνεχίζει: "Η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων και ειδικά των βαμβακοπαραγωγών, με την τρι-υπουργική απόφαση για το βαμβάκι παίρνει μέτρα εξόντωσης, των αγροτών. Οσο για την τελική τιμή, 220 δραχμές, που φαίνεται ότι θα πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί, είναι φανερό ότι θα είναι κατά 25% πιο μικρή από πέρσι και κατά 35% από πρόπερσι. Η μείωση της τιμής πέρα από τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος, θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς".

Στην ανακοίνωση τονίζεται, ακόμα, ότι στα πλαίσια των αποφάσεων της πρόσφατης σύσκεψης των Ενώσεων και των Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας, που έγινε στα Τρίκαλα, αποφασίστηκε, στην Καρδίτσα να πραγματοποιηθούν περιφερειακές συσκέψεις στα κεφαλοχώρια Παλαμά, Σοφάδες, Προάστιο, Μητρόπολη, Γραμματικό κλπ, ώστε να ενημερωθούν οι αγρότες και στη συνέχεια να γίνει σύσκεψη των μαζικών φορέων του νομού, καθώς το θέμα δεν αφορά μόνο τους αγρότες και στα μέσα Νοεμβρίου να ξεκινήσουν δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

"Για μια ακόμη φορά - καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΑΣ Καρδίτσας - διαπιστώνουμε ότι για να αντιμετωπιστούν οι αλχημείες και οι ψευτοϋποσχέσεις της κυβέρνησης, χρειάζεται ο συντονισμένος αγώνας των αγροτών με τους εμπόρους, βιοτέχνες και εργάτες, που είναι και ο μόνος δρόμος για να σωθούν από την καταστροφή χιλιάδες νοικοκυριά".

Ο Συνεταιρισμός Κυμίνων

Την πολιτική του Οργανισμού Βάμβακος και του υπουργείου Γεωργίας για την παράδοση της παραγωγής, καταγγέλλουν οι βαμβακοπαραγωγοί των Κυμίνων Θεσσαλονίκης και παράλληλα απαιτούν την αύξηση της μέσης απόδοσης που επιδοτείται ανά στρέμμα, από 295 κιλά που έχει οριστεί σε 370 κιλά, όσο, περίπου, φθάνει η πραγματική απόδοση.

Με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κυμίνων χαρακτηρίζει ανήκουστα τα μέτρα, σημειώνοντας πως έτσι άλλη μια εθνική καλλιέργεια χτυπιέται και συρρικνώνεται. Μέσα από αυτά τα μέτρα προβλέπεται η επιπλέον κατάργηση του 10% της στρεμματικής προσαύξησης ταυτόχρονα με τη μείωση της μέσης στρεμματικής απόδοσης. Οι παραγωγοί θα πρέπει να υποβάλουν ενστάσεις στον Οργανισμό Βάμβακος ή να διαθέσουν το υπόλοιπο της παραγωγής τους χωρίς επιδότηση. Με την υποβολή της ένστασης, για κάθε στρέμμα θα πρέπει να καταβάλουν 300 δραχμές στην ΑΤΕ, χρήματα που δεν επιστρέφονται.

Οι βαμβακοπαραγωγοί των Κυμίνων εκφράζουν την αγανάκτησή τους γιατί με αυτά τα μέτρα γίνεται ακόμη πιο δύσκολος ο τρόπος διάθεσης της παραγωγής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ