Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι αγροτικοί αγώνες

Επιτέλους! Τα κανάλια και οι εφημερίδες των εκδοτικών συγκροτημάτων ανακάλυψαν τις κινητοποιήσεις των αγροτών, με τα προχτεσινά νομαρχιακά συλλαλητήρια στη Θεσσαλία. Και πρόβαλαν πως μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες, που κλείνουν τα καταστήματά τους για το φορομπηχτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ξεσηκώνονται και οι αγρότες ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο! Ασφαλώς, τα "αντικειμενικά κριτήρια", που επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά της να γεμίσει τις "μαύρες τρύπες" του προγράμματος "σύγκλισης" του Μάαστριχτ, πλήττουν και τους μικρομεσαίους αγρότες, όπως και τους επαγγελματίες - βιοτέχνες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και γι' αυτό, δε θα μπορούσε παρά να αντιδράσουν και οι αγρότες για το άδικο αυτό φορολογικό σύστημα, που έρχεται να επιβάλει ένα ακόμα χαράτσι στα μειωμένα εισοδήματα, την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις του δικομματισμού αφήνουν για το μεγάλο κεφάλαιο μόνο τα προνόμια.

Ομως, οι αγροτικοί αγώνες δεν αφορούν μόνον, ούτε κυρίως, το άδικο φορολογικό σύστημα της κυβέρνησης, όπως προσπάθησαν να το περιορίσουν οι καλοθελητές των ΜΜΕ. Τα προβλήματα των αγροτών είναι ακόμη περισσότερα και μεγαλύτερα και προκύπτουν από την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζεται από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Είναι τα προβλήματα που έχει σωρεύσει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, με τους δραστικούς περιορισμούς στην αγροτική παραγωγή και τις καλλιέργειες. Με τη δραματική μείωση των αγροτικών τιμών, στα πλαίσια της πλήρους απελευθέρωσης της διεθνούς αγοράς αγροτικών προϊόντων. Ενώ ταυτόχρονα έχει απελευθερωθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων, που αυξάνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές στα καλλιεργητικά μέσα, φυτοφάρμακα και άλλα εφόδια. Η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει στη μείωση της καπνοπαραγωγής στους 126.700 τόνους από 180.000 τόνους περίπου το 1991 και τους καπνοπαραγωγούς σε αδιέξοδο, αφού αδυνατούν και να διαθέσουν το προϊόν με την κατάργηση της τιμής και του θεσμού παρέμβασης και των εξαγωγικών επιδοτήσεων. Εχει κάνει τους σιτοπαραγωγούς να πληρώνονται για το στάρι μόνο 35 δραχμές το κιλό, όταν πριν τρία χρόνια πληρώθηκαν 55 δραχμές! Και, γενικά, σ' όλες τις καλλιέργειες, έχει οδηγήσει σε δραματικούς περιορισμούς.

Αυτή ακριβώς η πολιτική, που κρύβουν επιμελώς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (και παραπληροφόρησης), είναι που προκαλεί τις έντονες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών. Που προκάλεσε τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών από τον Εβρο, το Ζαγκλιβέρι, το Ροδολίβος, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, μέχρι και τα Τρίκαλα, όπως και τον πολυήμερο αποκλεισμό του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και της περιοχής Ελασσόνας από τους καπνοπαραγωγούς. Τα αντιαγροτικά μέτρα της ΕΕ και η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης - που συμπληρώνεται, τώρα, με το φορομπηχτικό νόμο - είναι που εντείνουν την αγανάκτηση των αγροτών και τους οδήγησαν στα μεγάλα νομαρχιακά συλλαλητήρια προχτές και την κλιμάκωση του αγώνα τους με πανθεσσαλικό συλλαλητήριο την ερχόμενη βδομάδα κλπ. Οπως και η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και τα ακόμα χειρότερα μέτρα, που έρχονται για τα φρούτα, το κρασί και το βαμβάκι, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα προκαλέσουν ακόμη πιο έντονους αγροτικούς αγώνες για να αποτραπούν ακριβώς αυτά τα καταστροφικά μέτρα. Γιατί και ο αγρότης, όπως και ο εργάτης ή ο επαγγελματοβιοτέχνης της πόλης, καταλαβαίνει και αυτός ότι ένας είναι ο δρόμος της απάντησης σε όλους όσοι του κλέβουν τον ιδρώτα του: Ο δρόμος του ενωμένου και μαχητικού αγώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προεκλογικός εμπαιγμός με ...«Καλλικράτη» (2010-11-04 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τους καπνοπαραγωγούς (2010-10-21 00:00:00.0)
Δυναμικό αγωνιστικό «παρών» (2005-03-10 00:00:00.0)
Τιμή και υπόσχεση αγώνα (2002-09-20 00:00:00.0)
Η Θεσσαλία στον αγώνα (1995-03-11 00:00:00.0)
Μέρα αγώνα αύριο για την Αιτωλοακαρνανία (1995-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ