Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Μέρα αγώνα αύριο για την Αιτωλοακαρνανία

Η ΟΑΣ Αιτ/νίας διοργανώνει συλλαλητήριο στο Αγρίνιο, στο οποίο συμμετέχει και το Εργατικό Κέντρο της πόλης

Στο δρόμο του αγώνα, πορεύονται οι καπνοπαραγωγοί της χώρας, που γεύονται φέτος, με το χειρότερο τρόπο, την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Η αρχή γίνεται στην Αιτωλοακαρνανία και αύριο το πρωί, στις 10, πραγματοποιείται συλλαλητήριο στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, ενώ συμμετέχει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου.Από την άλλη, οι αγροτικές ομοσπονδίες των καπνικών νομών προσανατολίζονται σε συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις και οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας θα προχωρήσουν σε συλλαλητήριο στις 15 του Φλεβάρη.

Μαζί αγρότες - εργάτες

Στο αυριανό συλλαλητήριο των καπνοπαραγωγών της Αιτ/νίας στο Αγρίνιο, μαζί με τους αγρότες, θα διαδηλώσουν και άλλοι φορείς. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, με ομόφωνη απόφασή της, κήρυξε 2ωρη στάση εργασίας για αύριο, από τις 10 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι και καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν με τους αγρότες, για το δικαίωμα στη ζωή και τη δουλιά. Στο συλλαλητήριο, επίσης, συμμετέχουν ο Εμπορικός Σύλλογος, με κλείσιμο των καταστημάτων, οι επαγγελματοβιοτέχνες, καθώς και ο Δήμος Αγρινίου. Η κρίση, που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί, έχει αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της Αιτ/νίας, που είναι ένας από τους πιο φτωχούς νομούς της χώρας. Για παράδειγμα, τα τρία από τα τέσσερα εργοστάσια μεταποίησης καπνού έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, ενώ στη στρατιά των ανέργων της περιοχής προστίθενται τώρα και οι αγρότες, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους.

Σύσκεψη φορέων στην Ελασσόνα

Στα καπνοχώρια της Ελασσόνας, επικρατεί έντονη κινητικότητα αυτές τις μέρες. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των εκεί καπνοπαραγωγών και η

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 15 του μήνα στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας και χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο της πόλης. Για την επιτυχία της κινητοποίησης, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και της διοίκησης της Ομοσπονδίας ενημερώνουν τους καπνοπαραγωγούς, με συγκεντρώσεις που γίνονται στα χωριά της περιοχής.

Τα αιτήματα που θέτουν οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας είναι: Να ανοίξει άμεσα η αγορά καπνού εσοδείας '94, με αύξηση 30% των τιμών σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές. Κατάργηση των ατομικών ποσοστώσεων και ταυτόχρονα της αύξησης της ποσόστωσης για την επαρχία στους 5.500 τόνους. Επίσης, να επανέλθει ο θεσμός της τιμής παρέμβασης και να αναγνωριστεί η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών ως μεταποιητική μονάδα, με δυνατότητα σύναψης συμβολαίων.

Πιο βόρεια, στο Νομό Πέλλας, σε γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης και Περιχώρων, αποφασίστηκε, μπρος στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις και για το θέμα αυτό εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα.

Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή

Το θέμα της καταδίκης των δεκατεσσάρων καπνοπαραγωγών της Ελασσόνας από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, έφερε εκ νέου το ΚΚΕ στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκος και Στρ. Κόρακας.Οι δυο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Δικαιοσύνης, εάν θα παρέμβει, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των δεκατεσσάρων αγροτών και αν θα σταματήσουν τα φαινόμενα, όπου τα δικαστήρια χρησιμοποιούνται σαν μηχανισμός τρομοκράτησης των αγροτών για να κάμψουν τους αγώνες τους.

Σε άλλη ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός και Σπ. Στριφτάρης θίγουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί του Νομού Ροδόπης, οι οποίοι έχουν ακόμα απούλητους 750 περίπου τόνους καπνού εσοδείας 1993 και ρωτούν το υπουργό Γεωργίας, αν σκοπεύει να πάρει μέτρα ώστε να απορροφηθούν οι ποσότητες αυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ