Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τρομακτικές ελλείψεις στην πρωτοβάθμια υγεία

Σε φαντάσματα, έχουν μετατραπεί Κέντρα Υγείας και αγροτικά ιατρεία και οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών του νομού μένουν ακάλυπτοι

Είναι αλήθεια πως τον πολύ κόσμο στο Νομό Ιωαννίνων κυρίως απασχολεί το θέμα της "λειψής περίθαλψης" των Κέντρων Υγείας, αφού η "καθημερινή" τριβή των αγροτών, των κατοίκων κυρίως των παραμεθόριων - απομακρυσμένων από την πόλη των Γιαννίνων χωριών είναι μ' αυτά τα κέντρα παροχής πρωτοβάθμιας υγείας. Και, βεβαιωμένα πια, αυτή η πρωτοβάθμια υγεία στο νομό νοσεί, αφού δεν μπορεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων, πολλοί από τους οποίους υποχρεώνονται για απλά ζητήματα υγείας να τρέχουν δεκάδες χιλιόμετρα και να καταφεύγουν στα δύο νοσοκομεία της πόλης. (Στην πραγματικότητα - και με τον όποιο τρόπο αναφέρεται - καλύπτεται μόνο το τρίτο του πληθυσμού της υπαίθρου...). Αλλά αυτό δεν είναι και απλή υπόθεση, καθώς ούτε η μετακίνηση είναι εύκολη και ούτε ασθενοφόρα σε επαρκή αριθμό είναι διαθέσιμα για τη μεταφορά των ασθενών, πέρα από το οικονομικό κόστος που επιβαρύνονται φτωχοί άνθρωποι...

Το πρόβλημα με τα Κέντρα Υγείας του νομού, κυρίως, αφορά την τρομακτική έλλειψη προσωπικού ιατρικού και βοηθητικού - νοσηλευτικού. Απογοητευμένοι από την κατάσταση που επικρατεί δεν είναι μόνον οι κάτοικοι που δεν εξυπηρετούνται, αλλά και ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Γ. Χατζηκώστα - στην ευθύνη του οποίου έχουν υπαχθεί τα Κ. Υγείας. Ο Δ. Στεφάνου εκφράζει, μάλιστα, την απαισιοδοξία του για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αφού υποσχέσεις δίνονται, αλλά δεν πραγματοποιούνται, συνήθως.

Φαντάσματα...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε στη διάρκεια της περιοδείας των βουλευτών του ΚΚΕ στο Νομό Ιωαννίνων λειτουργούν πέντε Κέντρα Υγείας, Δελβινακίου, Μετσόβου, Κόνιτσας, Πραμάντων και Δερβιζάνων.Απ' αυτά υποφερτή περίθαλψη - χωρίς ωστόσο να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, λόγω έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού - παρέχουν μόνον τα κέντρα Δελβινακίου και Μετσόβου. Απελπιστική φαίνεται ότι είναι η κατάσταση με το Κέντρο Πραμάντων που παραμένει "φάντασμα", στην ουσία δε λειτουργεί, αφού μένει χωρίς ιατρικό προσωπικό και ούτε ασθενοφόρο διαθέτει. Αξίζει να αναφερθεί ότι ενώ βρίσκεται στις κορυφές των Τζουμέρκων χαρακτηρίζεται... πεδινό, για να μη δίνονται κίνητρα και γι' αυτό, ασφαλώς, δεν μπορεί και να στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό.

Αλλά άσχημη είναι η κατάσταση και με το Κέντρο της Κόνιτσας - κυρίως λόγω του κενού που παρατηρείται στη λειτουργία του από τη συνύπαρξη στο ίδιο κτίριο με τον Ερυθρό Σταυρό, που δεν κάνει νοσηλεία ασθενών και προκαλείται μπέρδεμα σχετικά με το ποιος και με τι καθεστώς εργάζεται εκεί! Γι' αυτό και οι κάτοικοι ζητούν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το προσωπικό και επιπλέον να διοριστούν κάποιοι γιατροί ορισμένων ειδικοτήτων, για να μπορέσει το Κέντρο να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Για την ώρα, πάντως, μένουν με υποσχέσεις.. Ενας παράγοντας που δυσκολεύει τη λειτουργία των κέντρων είναι πως πρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες πολλών χωριών που είναι απομακρυσμένα, χωρίς μέσα εύκολης επικοινωνίας και μετακίνησης και με πληθυσμό γηρασμένο στην πλειονότητά του. Οσον αφορά τα αγροτικά ιατρεία, ουσιαστικά είναι μόνο φαντάσματα χωρίς γιατρούς και προσωπικό και, βεβαίως, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς.

Οπως επισήμανε ο Σπύρος Στριφτάρης, στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας τα πράγματα είναι τραγικά, γενικότερα, σ' όλη τη χώρα. Και η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι - πρέπει να είναι - αρμοδιότητα των Κέντρων Υγείας, που το ΚΚΕ ζητά να γίνουν και να λειτουργούν και Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου στις πόλεις. Ετσι που τα νοσοκομεία να απασχολούνται μόνον με την παροχή δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης υγείας. Ομως, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ αυτό χρειάζεται άλλη πολιτική υγείας, που θα βασίζεται σε έναν αναβαθμισμένο δημόσιο τομέα υγείας, που θα χρηματοδοτείται με τα αναγκαία ποσά από το κράτος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς θέρμανση μέσα στο καταχείμωνο (2018-02-28 00:00:00.0)
Αρνούνται την ιδιωτικοποίηση της ψυχιατρικής περίθαλψης (2004-09-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-10-11 00:00:00.0)
"Αδεια" από γιατρούς και νοσηλευτές (1997-12-12 00:00:00.0)
Πολιτική εξόρμηση της ΚΟ Ιωαννίνων (1995-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ