Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΕΦΥΡΙ
Τα χρέη βάζουν λουκέτο στο Δήμο

Σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας έχει περιέλθει ο Δήμος Ζεφυρίου, καθώς το εξαιρετικά μεγάλο ύψος των χρεών του Δήμου (φτάνουν το 1 δισεκατομμύριο!) κάνουν ορατό τον κίνδυνο να σταματήσει κάθε δημοτική λειτουργία. Εξετάζοντας την κατάσταση στην τελευταία συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την άμεση ρύθμιση του χρέους ή την πλήρη διαγραφή του. Ως εναλλακτική λύση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη χορήγηση δανείου, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ισόποσου με το χρέος του Δήμου με ρύθμιση ώστε η εξόφλησή του να γίνεται με παρακράτηση 20 εκατομμυρίων κάθε χρόνο από την τακτική επιχορήγηση προς το Δήμο.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος, Κ. Λιάρος,αναφέρθηκε στις αιτίες που δημιούργησαν αυτό το χρέος, όπως την τμηματική καταβολή του 20% από το φόρο των Φυσικών και Νομικών Προσώπων, που σημαίνει απώλεια εσόδων για τους δήμους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο πώς δίνεται η τακτική κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους με βάση τον πληθυσμό. Ετσι, ενώ στη δεκαετία 1980 - 1990 ο πληθυσμός του Δήμου αυξήθηκε κατά 100% η τελευταία απογραφή έγινε το 1991 και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έγινε το 1993. Ετσι, η τακτική επιχορήγηση με βάση τη νέα απογραφή δίνεται μετά τη δημοσίευση της απογραφής στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, γεγονός που στέρησε από πολλούς δήμους σημαντικά έσοδα, σε σχέση με την αύξηση του πληθυσμού. Στην περίπτωση του Δήμου Ζεφυρίου το ποσό της επιχορήγησης που δόθηκε το 1994, ύψους 93 εκατομμυρίων δρχ. αντιστοιχεί σε αριθμούς του 1991, τη χρονιά δηλαδή που έγινε η απογραφή, ενώ το 1992 παρατηρήθηκε νέα αύξηση του πληθυσμού κατά 10%

Παράλληλα, ο Κ. Λιάρος τόνισε την ανάγκη της επαναφοράς του ΦΑΠ και της επιβολής του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ επισήμανε ότι επιβάλλεται να υπάρχει επιχορήγηση από την πολιτεία και για εκείνες τις κοινωνικού χαρακτήρα δραστηριότητες των δήμων, όπως η λειτουργία των Πνευματικών Κέντρων, των ΚΑΠΗ και των αθλητικών οργανισμών, δεδομένου ότι η επιχορήγηση από την πλευρά της πολιτείας γι' αυτές τις δραστηριότητες είναι ανύπαρκτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ