Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Αγωνιστική ετοιμότητα για τους 28

Τη συμπαράστασή τους στους 28 Χανιώτες που δικάζονται στο Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Ρεθύμνου, αλλά και σ' όλο το λαό των Χανίων, που δοκιμάζεται στο πρόσωπό τους, εξέφρασαν εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΟΜΕ - ΟΤΕ, της ΔΟΕ και άλλων μαζικών φορέων, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Παγκρήτια Ενωση.

Οπως είναι γνωστό, οι 28 Χανιώτες κατηγορούνται για στάση, αντίσταση, περιύβριση αρχής και άλλα εγκλήματα. Οι κατηγορίες προήλθαν από συλλαλητήριο που οργανώθηκε από μαζικούς φορείς των Χανίων, τον Ιούλη του 1990, για την απομάκρυνση των αμερικάνικων πυρηνικών βάσεων της Σούδας. Τότε, με εντολή του νομάρχη, τα ΜΑΤ, που είχαν έρθει από την προηγούμενη μέρα, από την Αθήνα και το Ηράκλειο, χτύπησαν στο "ψαχνό" το συγκεντρωμένο πλήθος και ακολούθησαν επεισόδια.

Χαρακτηριστικό για τη σκοπιμότητα της δίωξης που ασκήθηκε είναι ότι οι συλλήψεις δεν έγιναν τη μέρα και ώρα των επεισοδίων, αλλά τις επόμενες μέρες...

Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τριών με ποινές που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την ισόβια κάθειρξη. Από την ακροαματική διαδικασία αποκαλύφθηκε πανηγυρικά το αβάσιμο των κατηγοριών και ο αληθινός στόχος τους, που είναι η κάμψη του αγωνιστικού, αντιιμπεριαλιστικού φρονήματος του λαού της περιοχής, που παλεύει για εθνική ανεξαρτησία, αποπυρηνικοποίηση, προστασία της ζωής του και του φυσικού περιβάλλοντος. Ακόμη, σύμφωνα με μελέτες πανεπιστημίου της Γερμανίας, επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, της οργάνωσης "Γκρίνπις" και άλλων οργανισμών, υπάρχει επικίνδυνη ρύπανση του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και του υπεδάφους της περιοχής από τα απόβλητα της πυρηνικής βάσης και την εκτόξευση πυραύλων απ' το πεδίο βολής Κρήτης. Επίσης σε πρόσφατη έκθεση Ογκολογικής Παθολογίας της Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Πανεπιστημίου Κρήτης παρουσιάζεται σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στο νησί, από ανατολικά προς τα δυτικά.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ενωσης Ανδρέας Αναγνωστάκης εξέφρασε την αγωνιστική ετοιμότητα των μαζικών φορέων του λαού της περιοχής, για την αθώωση όλων των κατηγορουμένων και τη συνέχιση του αγώνα για τα δίκαιά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ