Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Καθοριστικό το συναίσθημα"

Πρώτη εμφάνιση του 15χρονου πιανίστα Απ. Παληού στον "Παρνασσό"

Λέει ότι "τέλεια ερμηνεία δεν υπάρχει". Γιατί η "ερμηνεία έχει πάρα πολλές διαδρομές και ανεξερεύνητα σημεία". Ο λόγος για τον Αποστόλη Παληό,το 15χρονο πιανίστα από την Καρδίτσα, που σε λίγες μέρες δίνει το πρώτο του ρεσιτάλ στην Αθήνα. Η παρθενική εμφάνιση του νεαρού πιανίστα στο αθηναϊκό κοινό θα γίνει τη Δευτέρα, 20 Μάρτη, στις 8.30μμ, στον "Παρνασσό" (πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη "Σονάτα Νο 21" (Βαλστέιν) του Μπετόβεν,το "Δεύτερο Σκέρτσο" του Σοπέν και τις "Εικόνες από μια έκθεση" του Μουσόργκσκι.Για το ίδιο το ρεσιτάλ ο Απ. Παληός θα πει: "Πιστεύω ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό για έναν νέο καλλιτέχνη, λόγω της δυνατότητας που παρέχει το ρεσιτάλ στον καλλιτέχνη, να επικοινωνήσει με το κοινό. Παράλληλα, είναι κάτι, που βοηθά τόσο ψυχολογικά όσο και στο να συνειδητοποιήσεις τις αδυναμίες σου και να βελτιωθείς". Θεωρώντας "το συναίσθημα και την έκφραση, στοιχεία καθοριστικά για την ερμηνεία", ο νεαρός πιανίστας λέει ότι "ο καλλιτέχνης πρέπει να ψάξει πάρα πολύ μέσα από τη μελέτη και τον αυτοέλεγχο για ν' ανακαλύψει τους τρόπους προσέγγισης ενός μουσικού έργου".

Παίρνοντας τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία εννέα ετών στο Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας, ο Απ. Παληός από το 1993 είναι σπουδαστής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Το '93, εξάλλου, απέσπασε το πρώτο βραβείο και υποτροφία του Ελληνοαυστριακού Συνδέσμου του Γκραντζ της Αυστρίας σε διαγωνισμό πιάνου του ΣΑΩΘ. Εχει πάρει ενεργά μέρος σε διάφορα σεμινάρια πιάνου, ενώ έχει δώσει ρεσιτάλ στην Καρδίτσα, τη Λάρισα, την Κοζάνη και το Βόλο. "Η μουσική, λέει, είναι για μένα τρόπος ζωής. Πιστεύω ότι είναι μια σημαντική ενασχόληση για τον άνθρωπο και την ψυχική του ισορροπία". Οταν, μάλιστα, αυτός που ασχολείται μαζί της είναι ένας έφηβος, τότε η επίδρασή της είναι ακόμη πιο ευεργετική. "Πιστεύω, λέει ο Αποστόλης, ότι η επαφή με τη μουσική είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους, μιας και βρίσκονται σ' ένα στάδιο, που προσπαθούν ν' ανακαλύψουν τον εαυτό τους".

Μεγαλώνοντας σε μια επαρχιακή πόλη, ο Αποστόλης θα πει: "Η επαρχία δεν έχει προσεχτεί όσο θα έπρεπε από το κράτος. Τα προβλήματα είναι πολλά για κάποιον νέο καλλιτέχνη. Συνήθως μένει στην αφάνεια, ενώ σπάνια έχει κάποιες καλές ευκαιρίες να διακριθεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ