Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρόνια κωλυσιεργία σε βάρος μνημείων

"Ηξεις αφήξεις" απάντηση του ΥΠΠΟ, σε ερώτηση του ΚΚΕ για αρχαιότητες που κινδυνεύουν στα Λευκάδια Νάουσας

"Ο μεγαλύτερος μακεδονικός τάφος στην περιοχή των Λευκαδίων, ο Τάφος της Κρίσεως, με μοναδικές τοιχογραφίες του 4ου αιώνα π.Χ., καταρρέει. Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζουν και άλλες σημαντικές αρχαιότητες, όπως οι μακεδονικοί τάφοι των Ανθεμίων, του Λύσσονος και Καλλικλέους, το Νυμφαίο".Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Κατσαρός και Αντώνης Σκυλλάκος,προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Μακεδονίας - Θράκης, το Φλεβάρη. Οπως επισήμαινε η ερώτηση, "τις αρμόδιες υπηρεσίες καταγγέλλει με ψήφισμά του και το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας".Και ενώ οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες "βεβαιώνουν" ότι για τη συντήρηση των μνημείων θα διατεθούν 500 εκατομμύρια δρχ. από το Β Πακέτο Ντελόρ, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.

Στην ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, "πότε θα διατεθούν τα χρήματα και πότε θα γίνουν οι αναγκαίες εργασίες",το ΥΠΠΟ σε απάντησή του αναφέρει ότι: από το 1990 το πρόγραμμα εργασιών συντήρησης της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων περιλαμβάνει ετήσιες αυτοψίες, μελέτες, σωστικές επεμβάσεις και εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών".

Για τις τοιχογραφίες στον τάφο του Λύσσονος και Καλλικλέους και στον τάφο των Ανθεμίων, το ΥΠΠΟ ισχυρίζεται ότι "διατηρούνται αρκετά καλά". Οσο για τον Τάφο της Κρίσεως στα Λευκάδια, το ΥΠΠΟ παραδέχεται ότι "η άμεση ανάγκη διατήρησής του έχει διαπιστωθεί από το 1989" (!), αλλά προβάλλει σαν δικαιολογία ότι "οι εργασίες σκοντάφτουν στα στατικά προβλήματα του μνημείου και στις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο του στεγάστρου".Οι εργασίες - όπως διαπιστώνεται από την απάντηση του ΥΠΠΟ - από το 1990 είναι "μόνο δοκιμές στερέωσης των τοιχογραφιών".Κι ενώ, υποτίθεται, ότι από το 1990 γίνονται "δοκιμές στερέωσης των τοιχογραφιών", για να επιλεγεί...ο ορθότερος τρόπος στερέωσης και στη συνέχεια να υλοποιηθεί, ώστε κάποτε... να ακολουθήσει και η συντήρηση των έργων, μόλις το 1994 "το ΚΑΣ αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μνημείων στα Λευκάδια".

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, οι εργασίες μετά από μετάβαση του πολιτικού μηχανικού Κώστα Ζάμπα στη Νάουσα, θα άρχιζαν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη.Αρχισαν; Ιδού το νέο ερώτημα που ζητά απάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ