Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Ξαναφουντώνει ο αγώνας των αγροτών

Νομαρχιακά συλλαλητήρια για τις 14 του Φλεβάρη αποφάσισαν οι αγρότες της Θεσσαλίας 

Αποψη από τις περσινές κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας
Αποψη από τις περσινές κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας
«Πάμε σαν άλλοτε», είπαν χτες οι αγρότες της Θεσσαλίας και σε λίγες μέρες θα «φουντώσει» ξανά ο αγώνας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Σε πανθεσσαλική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στη Λάρισα - με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Ενώσεων Συνεταιρισμών των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, καθώς και πλήθος αγροτών που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας - αποφασίστηκε να οργανωθούν στις 14 Φλεβάρη νομαρχιακά αγροτικά συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών. Στα συλλαλητήρια θα προβληθούν για μια ακόμα φορά τα γνωστά από τις παλαιότερες κινητοποιήσεις, αλλά δυστυχώς ανικανοποίητα αιτήματα της αγροτιάς και ταυτόχρονα θα δηλωθεί η αντίθεση του αγροτικού κόσμου στην αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται και η αποφασιστικότητά του να παλέψει για να την ανατρέψει.

«Υποκινητής» και των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων, που ξεκινούν πάλι από τη Θεσσαλία, είναι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγρότης. Και αυτά τα προβλήματα - όπως τα ιεράρχησε κατά την παρέμβασή του στη σύσκεψη ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας - έχουν να κάνουν κυρίως με τα αντιαγροτικά μέτρα που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και αφορούν στο πάγωμα των τιμών των προϊόντων, στους περιορισμούς των καλλιεργειών, στις ποσοστώσεις στην παραγωγή, στα πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Αφορούν επίσης στην έλλειψη έργων υποδομής στη γεωργία - ιδιαίτερα αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων, η έλλειψη των οποίων προκαλεί τη λειψυδρία που απειλεί την περιοχή με απερήμωση - στην τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής (ανατιμήσεις στα λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα, σπόροι, ανταλλακτικά μηχανημάτων κ.ά.), στη λειτουργία του ΟΓΑ και της Αγροτικής Τράπεζας κατά των συμφερόντων των αγροτών, ακόμα και στις δίκες σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς που συνεχίζονται.

Το «κλίμα» που επικράτησε στη χτεσινή πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη ήταν το γνωστό από τις παλιότερες συσκέψεις προετοιμασίας των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία που συγκλόνισαν ολόκληρη την Ελλάδα. Ενα κλίμα αγωνιστικό και ταυτόχρονα ενδεικτικό για το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Μιλώντας στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι των αγροτών αναφέρθηκαν στα γενικότερα, αλλά και σε ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά της Θεσσαλίας, υπέδειξαν τον φταίχτη που είναι η κυβέρνηση και η ΕΕ και τον ένοχο που είναι η πολιτική που εφαρμόζεται και εξέφρασαν την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα όλων των αγροτών να βγουν δυναμικά στους δρόμους του αγώνα, προβάλλοντας τα γνωστά αιτήματα και τις «καθαρές» θέσεις τους και να συνεχίσουν την πάλη τους μέχρι την τελική δικαίωση. Και όπως τονίστηκε από όλους όσοι πήραν το λόγο στη σύσκεψη, η αποτελεσματικότητα του αγώνα τους έχει να κάνει με την ενότητα, την υπομονή και επιμονή στον αγώνα, με την προοπτική που θα δοθεί στην πάλη της αγροτιάς, με την αλληλεγγύη και συμπαράσταση των άλλων λαϊκών στρωμάτων που θα εξασφαλίσουν οι αγρότες. Σ' αυτή την ανάγκη, ο αγώνας να είναι ενωτικός, δυναμικός, ανυποχώρητος και αποτελεσματικός, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του και ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και βουλευτής του ΚΚΕ. Στη σύσκεψη μίλησαν επίσης ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος, νομάρχης Καρδίτσας, που επισήμανε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για τον αγρότη παρά η πάλη για την υπεράσπιση των συμφερόντων του, ο Θ. Κοκκινούλης, δήμαρχος Πλατυκάμπου και πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας - αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της λειψυδρίας - ο Σπύρος Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη», ο Δημήτρης Πολύζος, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων και πάρα πολλοί άλλοι πρόεδροι και μέλη των διοικήσεων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Ενώσεων Συνεταιρισμών από τους τέσσερις νομούς, καθώς και πολλοί απλοί αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ