Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Μεθοδεύσεις υπονόμευσης του ΕΛΓΑ

Την πλήρη ιδιωτικοποίηση των γεωργικών ασφαλίσεων  σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ακόμα χειρότερα σχέδια απεργάζεται η διοίκηση του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, για το μέλλον των γεωργικών ασφαλίσεων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ΕΛΓΑ πρόκειται να μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία και θα λειτουργεί πλέον με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το υπάρχον έτσι κι αλλιώς αντιαγροτικό σχέδιο νόμου που είχε καταρτιστεί για τις γεωργικές ασφαλίσεις και έφερε τον διακριτικό τίτλο «Ησίοδος», κρίθηκε «μπαγιάτικο» από διάφορους ιθύνοντες του «εκσυγχρονισμού». Ετσι προκύπτει ότι τη θέση του θα πάρει ένα νέο τροποποιημένο νομοσχέδιο, που δεν αποκλείεται για τους τύπους να προβλέπει κι ένα μεταβατικό στάδιο, μέχρι την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ. Ομως, επί της ουσίας, αυτό που φαίνεται ότι θα συμβεί, είναι να επιβληθούν ακόμα πιο ολέθριες αλλαγές στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής, ακόμα κι αν ως μέτοχος του ΕΛΓΑ ΑΕ οριστεί το Δημόσιο. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα, ποιες θα είναι οι επικείμενες τροποποιήσεις και το περιεχόμενο του νέου «μορφώματος» που φέρεται να ετοιμάζουν από κοινού η διοίκηση του ΕΛΓΑ και η κυβέρνηση. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η σχεδιαζόμενη μετατροπή του ΕΛΓΑ σε Ανώνυμη Εταιρία θα σημάνει, την απαρχή ακόμα μεγαλύτερων εισφορών για τους αγροτοκτηνοτρόφους, με ανταπόδοση την ακόμα μικρότερη ασφαλιστική κάλυψη.

Αυτό, άλλωστε, επιτάσσουν τα επιτελεία των Βρυξελλών και οι συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που απαιτούν μείωση έως εξαφάνιση της όποιας κρατικής κάλυψης. Και με βάση τις αντιαγροτικές αυτές εντολές η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, σπεύδουν να εναρμονιστούν πλήρως, αγνοώντας συνειδητά τους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους και το θέμα της ενίσχυσης της προστασίας της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Η δικαιολογία που ενδεχομένως θα προβληθεί από κυβερνητικής πλευράς, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγόρευσε από 1/1/2001 την παρακράτηση εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ από τις κοινοτικές επιδοτήσεις και πως κινδυνεύει με κατάρρευση τον υπάρχον σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων. Οσο για τη στήριξη του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό δε γίνεται λόγος, γιατί κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπουν τα «καβούρια» της αντιαγροτικής «εκσυγχρονιστικής» κυβερνητικής πολιτικής και από κοντά, οι επιταγές της «παγκοσμιοποίησης»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βάζουν «χέρι» στις επιδοτήσεις (2012-12-15 00:00:00.0)
Βάζουν «χέρι» στις επιδοτήσεις (2012-12-15 00:00:00.0)
Τα χαράτσια του ΕΛΓΑ (2011-11-25 00:00:00.0)
Αγανάχτηση για τις κυβερνητικές ρυθμίσεις (2010-05-14 00:00:00.0)
Σε εποχές.«γαλάζιας» είσπραξης (2005-01-28 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο - «θεομηνία» για τους αγρότες (2001-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ