ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περί μέτρων

Ε,ας μην τα παραλέμε τώρα. Δε θίγουν και πολύ κόσμο τα οικονομικά μέτρα κι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης, αν εξαιρέσεις βέβαια τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους πολύτεκνους, τους εκπαιδευτικούς...

***

... τους μικροβιοτέχνες και επαγγελματίες, τους κτηνοτρόφους, τους υπαλλήλους των ΟΤΑ, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους ανέργους, τους φοιτητές - σπουδαστές - μαθητές και μερικές άλλες κατηγορίες...

***

Λιγουλάκι οι... βιομήχανοι ενοχλήθηκαν, γι' αυτό και έκανε δηλώσεις ο πρόεδρος του ΣΕΒ, για να πει ότι γενικά καλά πάμε, αλλά τέλος πάντων, ξεχάσατε και κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις, που χρειάζονται κάποια προνόμια για να γίνουν ανταγωνιστικές.

***

Δε χρειάζονται τέτοιου είδους ανησυχίες στον επιχειρηματικό κόσμο. Η κυβέρνηση ξέρει και θα φροντίσει. Είπαμε, θα κόψει τις φοροαπαλλαγές όχι τις... εισφοροαπαλλαγές.

***

ΣΤΗΡΙΞΗ από... τους βουλευτές του, ζητά ο Σημίτης, στην οικονομική πολιτική που ασκεί. Οχι πως δε θα τις ψηφίσουν οι άνθρωποι, αλλά για την ώρα προτιμούν να κρυφτούν γενικώς, διότι έχουν και ψηφοφόρους.

***

Προεκλογικά εμφανίζονταν και μίλαγαν για το ΠΑΣΟΚ, με το "κοινωνικό πρόσωπο". Τώρα, αν εμφανιστούν, θα μιλάμε για ΠΑΣΟΚ με... ντομάτα στο πρόσωπο.

***

Βέβαια υπάρχουν και μερικοί, ανάμεσά τους αρκετά θρασείς, που μπορεί να τους δεις μέχρι και στη σημερινή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να διαδηλώνουν ενάντια στην... κυβερνητική πολιτική!

***

ΜΙΑ ματιά στα πρωτοσέλιδα των χτεσινών εφημερίδων, έφτανε για να καταλάβεις ότι οι ίδιες εφημερίδες που στήριξαν την εκλογή Σημίτη, οδύρονται τώρα για τα οικονομικά μέτρα. Αν αυτό δεν είναι δούλεμα, τι άλλο μπορεί να 'ναι;

***

Μόνη εφημερίδα που προπαγανδίζει και θετικά σημεία στα μέτρα ήταν... η "Αυγή". Ομολογούμε ότι υπάρχει μια σταθερότητα. Αλλωστε οι... φίλοι φαίνονται στις δύσκολες ώρες.

Το νέο ύφος της "επικοινωνίας"

Σε τέτοιο σημείο έχει φτάσει ο πανικός των κυβερνώντων, εξαιτίας της λαϊκής οργής, που φουντώνει απέναντι στην αντιλαϊκή επέλαση, ώστε δε δέχονται στις διάφορες "εκπομπές λόγου" της τηλεόρασης να βρίσκεται απέναντί τους ούτε εκπρόσωπος της ΝΔ!

Είναι χαρακτηριστική η χτεσινή καταγγελία του Στ. Μάνου, ο οποίος δήλωσε ότι ενώ εδώ και μία βδομάδα είχε συμφωνηθεί να γίνει χτες το βράδυ (δικομματική) συζήτηση στον "Αντέννα" με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο τελευταίος παρενέβη στον ιδιοκτήτη του καναλιού και απαίτησε να είναι μόνος του!

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Σημίτη παρεμβαίνει απροκάλυπτα και εκβιαστικά στα ΜΜΕ και απαιτεί να περνά η γραμμή της. Πρόκειται προφανώς για το νέο ύφος της επικοινωνιακής πολιτικής της.

Ας είναι όμως σίγουροι ότι τα χυδαία ψέματα της προπαγανδιστικής εκστρατείας τους, προκειμένου να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, δεν ακούγονται πλέον από κανένα. Οι εργαζόμενοι από σήμερα παίρνουν τους δρόμους του αγώνα. Τα ψέματα τελείωσαν.

Υ. Γ. Φυσικά δεν ξαφνιάζει η στάση του ιδιοκτήτη του "Αντέννα". Εχει πολλούς λόγους να συμμορφώνεται με τις άνωθεν εντολές...

Τα βραβεία...

Οι μαύρες σημαίες, τα πούλμαν που μεταφέρουν εργαζόμενους από διάφορες πόλεις της χώρας, που μαστίζονται από την ανεργία, η αγωνία των εργαζομένων που διαδηλώνουν, δίνουν εδώ και καιρό ένα άλλο χρώμα στην είσοδο του υπουργείου Ανάπτυξης. Είναι οι άνεργοι της "Good Year", της "Πειραϊκής - Πατραϊκής", οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ - Ηρακλής, που ανησυχούν γιατί ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει το ξεπούλημα της εταιρίας, οι εργαζόμενοι της "Αχάια Κλάους" και της "Μίσκο", της "Χαλυβουργικής" και των Ναυπηγείων και τόσοι άλλοι. Και ενώ συμβαίνουν όλ' αυτά, η υπουργός Ανάπτυξης, ως άνθρωπος από άλλο πλανήτη, κάλεσε προχτές τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου, για να τους ανακοινώσει βραβεία που θα απονεμηθούν σε ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, που έχουν επιδείξει - λέει - αξιόλογη δράση και επιτεύγματα, και διάφορα προγράμματα για δήθεν ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (μμε).

Να θυμίσουμε στην υπουργό ότι ένα τέτοιο βραβείο είχε απονεμηθεί το 1994 και στην "Αχάια Κλάους", για τις εξαγωγές της, που σήμερα όμως τράπεζες και κυβέρνηση την οδηγούν στο κλείσιμο. Να θυμίσουμε, επίσης, τις δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που καθημερινά βάζουν λουκέτο, μήπως και καταλάβει ότι αποτελεί ωμή πρόκληση, σε τέτοιους καιρούς, να μοιράζει βραβεία και άλλα παρόμοια φύκια και μεταξωτές κορδέλες..;

Ευελιξία ίσον υποταγή (2)

Την ίδια στιγμή που ο πρώην υφυπουργός Αμυνας δημοσιοποιούσε τις ανησυχίες του (καλό, βέβαια, θα ήταν να τις είχε δημοσιοποιήσει νωρίτερα, όταν βρισκόταν στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας), για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια για την εθνική κυριαρχία της χώρας, ένας άλλος υπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, ζητά επισήμως - με επιστολή του - από το ΝΑΤΟ να αναλάβει επιδιαιτητικό ρόλο ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα!

Δεν αντιλαμβάνεται, άραγε, ο υπουργός Εξωτερικών, με ποιο τρόπο θα εξελιχθεί αυτή η επιδιαιτησία; Δεν ξέρει πως είναι τουλάχιστον ανόητο να αναθέτει στο λύκο να φυλάξει τα πρόβατα;

Είπαμε, όμως, ευελιξία ίσον υποταγή...

Η απορία...

Οσο πλησιάζει η εφαρμογή των μέτρων αφαίμαξης, που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για τα λαϊκά στρώματα, τόσο πληθαίνουν οι περιβόητες συσκέψεις για την "επικοινωνιακή" πολιτική της κυβέρνησης. Τουτέστιν, τα μέτρα "καλά και δίκαια είναι" - κατά τους κυβερνώντες - αλλά πάσχουν σε έναν τομέα. Δεν... καταλαβαίνει ο κόσμος πως παίρνονται για το καλό του...

Ομως, κάτι μας λέει, ότι αυτοί οι "στενοκέφαλοι" μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες κλπ. θα συνεχίσουν να μην καταλαβαίνουν. Και τότε τι θα κάνει η κυβέρνηση; Αραγε, η απορία, αν ισχύει και σε εποχές "εκσυγχρονισμού" εκείνο το "όπου δεν πίπτει λόγος...", θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα απορία; Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι ας πάρουν τα μέτρα τους και ας μην αποκλείουν τίποτα. Πολύ περισσότερο που ο αυταρχισμός υπήρξε ανέκαθεν η άλλη όψη του αντιλαϊκού κυνισμού.

Βρήκε το χρώμα του...

"Τραμπούκοι", "δήθεν εμποροϋπάλληλοι", "ψευτοσυνδικαλιστές", "έμμισθα κομματόσκυλα", που "σπάνε μαγαζιά, βρίζουν, λοιδορούν και βιαιοπραγούν ενάντια σε κάθε πελάτη"! Οι χυδαίοι χαρακτηρισμοί απευθύνονται στους εμποροϋπάλληλους, που δίνουν τη μάχη ενάντια στη βαρβαρότητα της παράτασης του ωραρίου και προέρχονται από τον γνωστό και μη εξαιρετέο "μαυρότρυπο" της "Ελευθεροτυπίας"!

Χάνει το χιούμορ του, αλλά βρίσκει το χρώμα του - το μόνο χρώμα που του πάει - το κατάμαυρο, ο εν λόγω χυδαιογράφος κάθε φορά που αφήνει τις ξανθιές και τα ομοιοπαθητικά και μπαίνει σε άλλα, σοβαρά, θέματα.

Ενα πρώτο δείγμα

Αναψαν τα τηλέφωνα χτες στις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, από φορολογούμενους πολίτες που άκουσαν και διάβασαν το τρίτο πακέτο φορομπηχτικών μέτρων της κυβέρνησης. Οι πολύτεκνοι διαμαρτύρονταν στους υπηρεσιακούς παράγοντες για την αναισθησία της κυβέρνησης που αποφάσισε να καταργήσει τις συντάξεις από 200.000 πολύτεκνες μητέρες. Οι "έχοντες και κατέχοντες" αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες μικρού κυβισμού μέχρι 785 κυβικά (παπάκια κλπ.), για την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει από 150% μέχρι και 400% τα τέλη κυκλοφορίας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για ορισμένα επιδόματα ή αφορολόγητα ποσά που είχαν μέχρι σήμερα. Και όλοι αυτοί που τηλεφωνούσαν για να διαμαρτυρηθούν - επειδή καλούνται και πάλι να πληρώσουν τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης - δεν ανήκουν ούτε στους "έχοντες" ούτε στους "κατέχοντες".

Επομένως, μια πρώτη γεύση της λαϊκής οργής την έχουν ήδη πάρει οι κυβερνώντες. Σήμερα, όμως, θα πάρουν και τη δεύτερη. Και έπεται συνέχεια...

Η συμβολή του κυβερνητικού εκπροσώπου

Αναμενόμενο και φυσιολογικό είναι, την ώρα που η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης αναμετριέται με τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, να ευτελίζονται όσοι έχουν αναλάβει να υπερασπίσουν αυτήν την πολιτική και να την παρουσιάσουν μάλιστα ως πολιτική που ανταποκρίνεται στα λαϊκά συμφέροντα.

Πρώτος που εθελοντικά προσφέρεται να θυσιαστεί χάριν της αντιλαϊκής λαίλαπας είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος έδωσε χτες ένα ρεσιτάλ ψέματος και αντιστροφής της πραγματικότητας. Και τι δεν είπε; Οτι το άγριο και αντικοινωνικό ψαλίδι, που έπεσε στο γλίσχρο και απαράδεκτο επίδομα των πολύτεκνων μητέρων, έγινε για... το καλό τους και προς όφελος της γενικότερης κοινωνικής και προνοιακής πολιτικής. Οτι η φορολογική και εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης δεν επιβαρύνει τα μεγάλα στρώματα του πληθυσμού και το σύνολο των εργαζομένων, ότι οι αγρότες θα κατανοήσουν πως η πολιτική που ασκείται - δηλαδή το ξεκλήρισμά τους - είναι η μοναδική επιλογή που υπάρχει σήμερα, κλπ. κλπ.

Σχόλιο; Να συνεχίσει να τα λέει αυτά ο κύριος εκπρόσωπος πιο συχνά και πιο δυνατά. Επιτελεί "θεάρεστο" έργο. Εξοργίζει περισσότερο τους εργαζόμενους και αποκαλύπτει καθαρότερα με ποια πολιτική και διαχειριστές έχουν να κάνουν.

Ευελιξία ίσον υποταγή (1)

Τελικά ο όρος ευελιξία, που χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα στις σχέσεις της χώρας με τους ΝΑΤΟικούς και Ευρωπαίους συμμάχους, δε σημαίνει τίποτα άλλο παρά "ευελιξία της μέσης" των κυβερνώντων, δουλοπρέπεια και υποταγή.

Την ευελιξία τη θέλουν οι Γερμανογάλλοι στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να προχωρήσουν ανεμπόδιστα στην εφαρμογή όποιων πολιτικών επιλογών επιθυμούν, χωρίς να μπορούν, όσοι διαφωνούν από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ, να τους δημιουργούν προβλήματα.

Την ευελιξία όμως τη θέλουν και οι ΝΑΤΟικοί στο πλαίσιο της νέας δομής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Τι σημαίνει στην περίπτωση αυτή η εφαρμογή αυτής της αρχής για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα; Το αναφέρει σε χτεσινό άρθρο του στα "Νέα" ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Κουρής: "Πρόθεση των ΝΑΤΟικών είναι να μην υπάρχουν συγκεκριμένα όρια επιχειρησιακής ευθύνης των διοικητών των υποπεριοχών - μία εδρεύει στην Ελλάδα και μία στην Τουρκία - στο όνομα της ευελιξίας...". Με άλλα λόγια θα έχουν την ευθύνη για το Αιγαίο οι ΝΑΤΟικοί και συγκεκριμένα οι Αμερικανοί. Και όποτε ...χρειάζεται, θα δίνουν αυτή την ευθύνη σε όποιον θέλουν...

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη, όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις, αρχίζει να συζητάει τέτοιες προτάσεις, γιατί "δεν αντέχει τις πιέσεις...". Ας το σκεφτούν πολύ καλά. Δεν έχουν κανένα τέτοιο δικαίωμα και εξουσιοδότηση.

Ξεσηκωμός

Η Ελλάδα απεργεί

και φωνάζει,

με οργή,

όχι στα καινούρια

βάρη,

στο μονόπλευρο

"ζωνάρι"

και στου Μάαστριχτ

το "σαμάρι"!

Η Ελλάδα απεργεί

και στους δρόμους

έχει βγει,

όχι, λέει,

και παλεύει

της λιτότητας

τη χλεύη,

που την "πλέμπα"

κατακλέβει!

Η Ελλάδα απεργεί,

έχει πλέον

εκραγεί,

ξεσηκώθηκ'

η "γαλέρα"

και οι "σκλάβοι",

πέρα ως πέρα,

ανεμίζουν πια

παντιέρα!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ