ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η εξαπάτηση μέσω της ανταγωνιστικότητας

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σε μια κατευθυνόμενη κεντρικά επιχείρηση εξαπάτησης της κοινής γνώμης, προκειμένου να ξεφύγουν από τα άμεσα πιεστικά ζητήματα που θέτουν οι αγρότες για ενίσχυση και στήριξη του εισοδήματος και της αγροτικής παραγωγής, αντιπροτείνουν την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων, μέσω υποτίθεται της μείωσης του κόστους παραγωγής, λες και έρχεται σε αντιπαράθεση με όσα ζητούν οι εξεγερμένοι αγρότες! Από κοντά και τα αρμόδια και αναρμόδια στελέχη του ΣΥΝ, πέρα από το... σκέτο διάλογο και τα εθνικά συμβούλια αγροτών, πλειοδοτούν στο ίδιο ζήτημα κάνοντας κριτική - "απ' τα αριστερά"! - στην κυβέρνηση, που δεν προχώρησε στις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ΝΔ η οποία εμφανίζεται να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των αγροτών, φοβάται την αντίθεσή τους με την πολιτική της ΕΕ, την οποία χρεώνει στην κυβέρνηση. Ετσι, όμως, δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα. Είναι μια κακοστημένη παράσταση υποκριτικού ενδιαφέροντος, που στόχο έχει να κρύψει τις ευθύνες όλων όσοι συμφωνούν και στηρίζουν την καταστροφική αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, του Μάαστριχτ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ. Και είναι υποκρισία να μιλάνε για ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας, όταν την ίδια ώρα, γνωρίζουν πως με τις κοινοτικές αναδιαρθρώσεις εκείνο που επιδιώκεται είναι μόνον η μείωση της αγροτικής παραγωγής, αφού, απλώς, επιδοτείται - όσο επιδοτείται - μόνον το ξερίζωμα καλλιεργειών και η εγκατάλειψη καλλιεργούμενων εκτάσεων στην αγρανάπαυση. Γιατί, πέρα από την ποσόστωση στην αγροτική παραγωγή, δεν υπάρχει καμία βασική καλλιέργεια - ούτε μία! - που να επιδοτείται, για να αναπτυχθεί στα πλαίσια των κοινοτικών αναδιαρθρώσεων.

Το χειρότερο

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, με την αλλαγή του τρόπου επιδότησης - αντί της στήριξης της τιμής των προϊόντων όπως ήταν πριν, τώρα πληρώνει στρεμματική εισοδηματική ενίσχυση και, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση της τιμής των προϊόντων - ουσιαστικά οδηγεί στην εγκατάλειψη της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, αφού δεν υπάρχει κίνητρο για τη συνέχιση και ανάπτυξή της. Και μόνον τα δύο αυτά στοιχεία, ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα έχουν απορροφηθεί για αναδιαρθρώσεις, επιβεβαιώνουν ότι όσοι προβάλλουν τις κοινοτικές αναδιαρθρώσεις, συνειδητά κοροϊδεύουν τους αγρότες και την κοινή γνώμη. Αποκαλύπτεται ότι ο μοναδικός τους στόχος είναι να εξωραϊσουν την καταστροφική αγροτική πολιτική της ΕΕ και να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες για τη συμφωνία και στήριξη της κοινοτικής πολιτικής...

Ολοι οι ευρωλάγνοι, οι όψιμοι "φίλοι" των αγροτών, ψεύδονται διπλά: Γνωρίζουν πως ο μοναδικός τρόπος για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της γεωργίας είναι η βελτίωση των υποδομών και η διάθεση, για αυτό το λόγο, των αναγκαίων κονδυλίων για επενδύσεις κλπ. Γνωρίζουν επίσης πως τέτοιες πιστώσεις δε δόθηκαν ποτέ για έργα υποδομής στη γεωργία τα τελευταία χρόνια. Με εντολή της ΕΕ εγκαταλείφθηκε, ουσιαστικά, η εκτροπή του Αχελώου που θα επέτρεπε την ανάπτυξη της γεωργίας. Ακόμα και τα όποια κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού που διατέθηκαν στη γεωργία, δεσμεύτηκαν για έργα αντιαναπτυξιακά που συγχρηματοδοτεί η ΕΕ για τις, ως άνω, αναδιαρθρώσεις εγκατάλειψης καλλιεργειών, για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης και των μεγάλων νοικοκυριών. Βεβαίως, τα μεγάλα νοικοκυριά, αντικειμενικά μπορούν να γίνουν πιο αποδοτικά και να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Ομως εκτός από τα καπιταλιστικά νοικοκυριά, τα σύγχρονα τσιφλίκια, που ξεκληρίζουν τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, υπάρχει και ο δρόμος της συνένωσης των αγροτών σε συνεταιρισμούς. Μόνο που αυτή τη μορφή ούτε η κυβέρνηση ούτε η ΕΕ θέλουν να ενισχύσουν και να προωθήσουν. Γιατί υπηρετούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών και όχι των μικρομεσαίων αγροτών. Ετσι, τελικά, όσοι μιλάνε για τις κοινοτικές αναδιαρθρώσεις δε λένε παρά για την εγκατάλειψη και το ξερίζωμα καλλιεργειών και την αντικατάστασή τους με... βατόμουρα και ακακίες - γιατί αυτά μόνον προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μεθοδεύσεις χρεοκοπίας

Ακριβώς, στα πλαίσια αυτών των επιλογών, οι εκάστοτε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μεθόδευσαν και χρεοκόπησαν τις βασικότερες συνεταιριστικές οργανώσεις προωθώντας, από την άλλη, τις γνωστές ομάδες παραγωγών για την επιτάχυνση της μεγάλης καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης. Ετσι, αφού πρώτα χρησιμοποίησαν π.χ. την ΚΥΔΕΠ για να αμβλύνουν τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις των αποφάσεων της ΕΟΚ, τελικά την οδήγησαν στο κλείσιμο, ενώ πολλές ακόμα οργανώσεις τις οδήγησαν στη συρρίκνωση, σε τέτοιο βαθμό που, ουσιαστικά, αδυνατούν να παρέμβουν για τη στήριξη του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών.

Αυτή την πραγματικότητα προσπαθούν να κρύψουν όλα τα κόμματα του Μάαστριχτ που παριστάνουν τους φίλους των αγροτών και, προσποιούνται, πως αγωνίζονται για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων. Υποκρίνονται ακόμα και όταν μιλάνε για τη μείωση του κόστους των αγροτικών εφοδίων, ενώ είναι γνωστό ότι η απελευθέρωση της αγοράς και της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων στις ζωοτροφές, τα λιπάσματα, στα καύσιμα κλπ, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εντολών της ΕΕ που υλοποιούν τα συμφέροντά τους. Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ουσιαστικά, κατάργησαν κάθε έλεγχο στις τιμές των αγροτικών εφοδίων και επέβαλαν τους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ. Ετσι όμως αυξάνεται το κόστος των καλλιεργειών, μειώνεται το αγροτικό εισόδημα και οδηγούνται στο ξεκλήρισμα εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες. Και οι εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες που απειλούνται με αφανισμό θα συνεχίσουν μέχρι τέλους τον ηρωικό τους αγώνα, έχοντας δεδομένη την πραγματική συμπαράσταση και αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, των επαγγελματιών και φυσικά του ΚΚΕ που είναι το μόνο κόμμα που προειδοποίησε και πραγματικά στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες των αγροτών και των άλλων εργαζομένων.

Γ. Ζ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητεί εναγωνίως "πεμπτοφαλαγγίτες"

Πρώτοι και καλύτεροι ανταποκρίθηκαν οι μεγαλοκαναλάρχες, αναλαμβάνοντας την επιχείρηση συκοφάντησης και υπονόμευσης των αγροτών

Σωσίβιο από τους "κοινωνικούς φορείς" αλλά και τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση, προκειμένου να σπάσει τα μπλόκα και να τσακίσει τον αγώνα των αγροτών, ώστε να περιφέρει τη νίκη της στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες και τους εργαζόμενους.

Βασικός στόχος της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος είναι να καλλιεργήσει κλίμα "περιθωριοποίησης και απομόνωσης" γύρω από τους αγρότες που αντιστέκονται, ώστε να διευκολύνει τη συστηματική πίεση από "θιγόμενες" κοινωνικές ομάδες, όπως ο ΣΕΒ, οι μεγαλοεξαγωγείς και οδηγοί φορτηγών.

Στο πλαίσιο της άθλιας κυβερνητικής προπαγάνδας έχει ξεκινήσει μια λυσσαλέα επίθεση κατά των αγροτών που επιμένουν αγωνιστικά, γιατί, τάχα, εμποδίζουν την "ελεύθερη διακίνηση των πολιτών". Σε διατεταγμένη υπηρεσία τα κανάλια εμφάνισαν χτες "ξαφνικά" το έντυπο που δίνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή της Θεσσαλίας για να διευκολύνει τη μετακίνηση του κόσμου.

Από την άλλη η κυβέρνηση επιχειρεί να διορθώσει την εικόνα της στην "κοινή γνώμη", η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα εξαιτίας της αδιαλλαξίας της απέναντι στους αγρότες. Στην κατεύθυνση αυτή προσπαθεί να εμφανιστεί, όχι μόνο ως υπέρμαχος του διαλόγου, αλλά και ότι έχει προσφέρει λύσεις που ικανοποιούν τους αγρότες. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, επιχειρείται να εμφανιστούν άκαμπτοι, καθώς και ότι αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι η ικανοποίηση των αγροτικών αιτημάτων αλλά η ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και της κυβέρνησης!

Την εικόνα αυτή θα επιχειρήσει να ενισχύσει με τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή ο Κ. Σημίτης,ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλέσει την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή να ακολουθήσει το παράδειγμα των συναδέλφων τους της Μακεδονίας και να ανοίξουν τους δρόμους, ώστε να αρχίσει ο διάλογος. Οπως ανακοινώθηκε χτες, ο πρωθυπουργός θα δεχτεί πενταμελή επιτροπή των αγροτών της Συντονιστικής Επιτροπής Μακεδονίας - Θράκης τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα. Στην κυβερνητική ανακοίνωση, προστίθεται ότι "η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου για τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας", φροντίζοντας έτσι από την αρχή να αποσυνδέσει τη συνάντηση με τη συζήτηση των συγκεκριμένων αιτημάτων των αγροτών.

"Μετά την απόφαση της Συντονιστικής Μακεδονίας - Θράκης να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να απελευθερώσουν το οδικό δίκτυο της περιοχής, η πρότασή τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό γίνεται αποδεκτή", αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ, Δ. Ρέππα.Λίγο αργότερα, με δηλώσεις του ο εξ απορρήτων πρωθυπουργικός Σύμβουλος Θ. Τσουκάτος διευκρίνιζε πως ο πρωθυπουργός θα δεχτεί τα μέλη της ΣΕΑ μαζί με τους εκπροσώπους των "θεσμοθετημένων οργάνων". Δηλαδή, συνάντηση με "καπέλο" τους διασπαστές και συκοφάντες του ηρωικού αγώνα των αγροτών, τις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Η κυβέρνηση, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, απηύθυνε χτες ανοιχτή πρόσκληση "σε όλους εκείνους τους φορείς, οι οποίοι έχουν αμέσως ή εμμέσως σχέση ή δυνατότητα να επηρεάζουν τις εξελίξεις, να συμβάλουν ώστε να απελευθερωθούν οι δρόμοι"! Σε άλλο σημείο μάλιστα ο Δ. Ρέππας εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι αγρότες των μπλόκων θα ανοίξουν τους δρόμους ενόψει των γιορτών "επειδή αισθάνονται ήδη την πίεση που υπάρχει και τη δυσφορία που εκδηλώνεται"!

Παράλληλα κατηγόρησε τους πολιτικούς αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι ανέχονται και δεν καταδικάζουν τους αποκλεισμούς των δρόμων, ενόψει μάλιστα των γιορτών των Χριστουγέννων. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεν μπορεί "να μείνει απαθής στο πρόβλημα ενόψει των Χριστουγέννων".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αποφάσισαν ερήμην της Συντονιστικής και των αγροτών

Κάποιοι, που όλες τις προηγούμενες μέρες δούλευαν για να διαλύσουν τα μπλόκα, συνήλθαν ως "ΣΕΑ Μακεδονίας - Θράκης" και αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι τις 15 Γενάρη

Σφήνα ανάμεσα στους "διαλεκτικούς" Μακεδόνες και τους "αδιάλλακτους" Θεσσαλούς επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με κάποιους "εκπροσώπους" των αγροτών που συνήλθαν χτες ως "Συντονιστική Επιτροπή Μακεδονίας - Θράκης" και αποφάσισαν τη διάλυση των μπλόκων.

Την ενέργειά τους αυτή, που έσπευσε αμέσως να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση, σπεύδοντας να ανακοινώσει μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα συναντηθεί με 5μελή αντιπροσωπεία αγροτών της Μακεδονίας, κατήγγειλαν με έντονο τρόπο πέντε μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών Μαλγάρων, Λιτοχώρου, Γιαννιτσών και Διδυμότειχου.

Συγκεκριμένα, οι Ζεγκίνης Λευτέρης (ΣΕΑ μπλόκου Γιαννιτσών), Ζησίδης Κώστας (ΣΕΑ Διδυμότειχου), Πασχαλούδης Τάσος (ΣΕΑ Μαλγάρων), Ρίσκος Γιώργος (μέλος του προεδρείου της ΣΕΑ Μακεδονίας - Θράκης και μέλος της επιτροπής του μπλοκ Μαλγάρων) και Σκούφας Γιάννης (μέλος της ΣΕΑ Μακεδονίας - Θράκης και της ΣΕΑ του μπλοκ Λιτοχώρου) καταγγέλλουν:

"Επειδή τα ΜΜΕ μεταδίδουν ανακοίνωση της αποκαλούμενης Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Μακεδονίας - Θράκης, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι:

1. Πρόκειται για ανακοίνωση που κατασκευάστηκε "εν κρυπτώ" με την παρουσία γνωστών αγροτοπατέρων που όλες αυτές τις μέρες με συγκεκριμένη διαβρωτική δουλιά αποδυνάμωσαν τα μπλόκα των αγροτών. Κανένας εκπρόσωπος από την περιοχή της Θράκης δε συμμετείχε, ούτε καν οι αγρότες της Θεσσαλονίκης που μετείχαν σε προηγούμενες συσκέψεις της επιτροπής, πολύ δε περισσότερο δε ζητήθηκε η γνώμη των αγροτών που 22 μέρες παραμένουν αταλάντευτα στους δρόμους. Οι υπογράφοντες, μέλη της επιτροπής, ούτε καν κληθήκαμε να πάρουμε μέρος στη σύσκεψη.

2. Η ταχύτητα με την οποία συνεδρίασε η επιτροπή και η έντονη προβολή της απόφασης της από τα ΜΜΕ, ένα σκοπό έχει, να μπει σφήνα ανάμεσα στους "διαλλακτικούς" Μακεδόνες και τους "αμετανόητους" Θεσσαλούς.

3. Οι κύριοι αυτοί φαίνεται στρώνουν το δρόμο για τον επικείμενο συναινετικό διάλογο με την κυβέρνηση, προκειμένου να πάρουν μέρος εμφανιζόμενοι σαν εκπρόσωποι των αγροτών από τη Συντονιστική Μ - Θ για να ξεπουλήσουν τον αγροτικό κόσμο και από κείνο το βήμα.

4. Οι μικρομεσαίοι αγρότες βγαίνουν από αυτή τη μάχη πιο έμπειροι, γνωρίζουν τώρα καλύτερα ποιος είναι με το μέρος τους, ποιος παίζει το ρόλο του Δούρειου Ιππου. Σύντομα ο αγροτικός κόσμος θα τους απομονώσει τελεσίδικα.

5. Καταγγέλλουμε αυτή τη συνωμοσία. Οι κύριοι αυτοί δεν εκπροσωπούν κανέναν. Καλούμε τους συναδέλφους μας να τους απομονώσουν, να αναδείξουν επικεφαλής του αγώνα τους νέους αγρότες που δοκιμάστηκαν στα μπλόκα όλο αυτό το διάστημα. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ".

Οι "εκπρόσωποι"

Ποιοι ήταν αυτοί που συνεδρίασαν και με ποια αρμοδιότητα αποφάσισαν για τους αγρότες που επί 20 μερόνυχτα βρίσκονται στα μπλόκα, χωρίς μάλιστα προηγουμένως να μπουν στον κόπο να τους ρωτήσουν; Ο κ. Τσιώνης "εκπροσωπούσε" το μπλόκο των αγροτών στα Πράσινα Φανάρια που οι ίδιοι κύριοι το διέλυσαν πρώτο την Τετάρτη, δήθεν σε ένδειξη καλής θέλησης. Ο κ. Σιμώνης "εκπροσωπούσε" τους αγρότες στο μπλόκο της αερογέφυρας στη Θέρμη, που επίσης διέλυσαν το απόγευμα της Τετάρτης. Στη σύσκεψη, βέβαια, παραβρέθηκαν και άλλοι τέτοιου είδους "εκπρόσωποι" των αγροτών, που μέρες τώρα μεθόδευαν τη διάλυση των μπλόκων.

Ελειπαν όμως οι εκπρόσωποι των αγροτών που μέχρι και χτες το μεσημέρι παρέμεναν στα οδοφράγματα του Αιγινίου και του Βαρυκού στην Πιερία,του Λουδία στη Θεσσαλονίκη και της Καλίνδροιας στο Κιλκίς. Επίσης δεν πήρε μέρος κανένας εκπρόσωπος από τη Θράκη. Ελειπαν δηλαδή οι άνθρωποι που είχαν εξουσιοδοτηθεί από τους αγωνιζόμενους αγρότες να δώσουν το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα, γιατί δεν κλήθηκαν να παραβρίσκονται.

Δυσαρέσκεια στους αγρότες

Εντονη δυσαρέσκεια και συνάμα αγανάκτηση κυριάρχησε στους αγρότες των μπλόκων στα Μάλγαρα και το Λουδία, όταν οι ίδιοι που προχτές διατείνονταν πως θα μπλόκα στη Μακεδονία θα παραμείνουν, χτες ζητούσαν τη διάλυσή τους. Ομως όπως λέει και ο λαός μας "Κυριακή κοντή γιορτή". Τα προβλήματα δε λύθηκαν. Αντίθετα θα οξύνονται και η θηλιά θα σφίγγει όλο και περισσότερο στο λαιμό χιλιάδων αγροτών. Οι κατασχέσεις περιουσιών από την ΑΤΕ θα μπουν πλέον σε εφαρμογή και όσοι ήλπιζαν πως με το να απέχουν από την κινητοποίηση θα άνοιγαν το δρόμο για να βρει δουλιά το παιδί τους, θα βρεθούν και πάλι μπροστά στη σκληρή αλήθεια.

Δυστυχώς ο ευρωμονόδρομος των πολυεθνικών και των μεγαλεμπόρων δεν είναι ο δικός τους δρόμος. Το φώναζαν 20 μέρες τώρα με τον πρωτοφανέρωτο σε δυναμισμό και μαζικότητα αγώνα τους. Κανένας από τους αγρότες δεν έφυγε από το μπλόκο χωρίς να δώσει την υπόσχεση πως και αύριο θα 'ναι εδώ, στο μετερίζι του αγώνα, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που θέλει το λαό εξαθλιωμένο και υποταγμένο. Τα μπλόκα της οργής παραμέρισαν προσωρινά για να ξαναστηθούν και πάλι. Να ορθωθούν σαν τείχος στην πολιτική που στο όνομα της Σύγκλισης θέλει να ξεκληρίσει χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά και να στείλει στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες ακόμη νέους.

Προστασία στους προστάτες!

Η αντι-ΚΚΕ τακτική της ηγεσίας του ΣΥΝ είναι γνωστή, δεδομένη και διαπιστωμένη. Αρέσκεται και επιδιώκει να βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος αυτής της αντιδραστικής προπαγάνδας, προσφέροντας τις καλές της υπηρεσίες στο σύστημα.

Τα στελέχη του ΣΥΝ φροντίζουν, ιδιαίτερα όταν αναπτύσσονται λαϊκοί αγώνες, να διευκολύνουν με όλους τους τρόπους την υπονόμευσή τους. Το ίδιο έκαναν και με το μεγαλειώδη αγώνα των αγροτών στα μπλόκα, όταν στην πιο κρίσιμη καμπή του πρότειναν να ανοίξουν, σε ένδειξη καλής θέλησης, ώστε να αρχίσει ο διάλογος. Αυτό ήθελε και η κυβέρνηση και ο άξιος μαθητής της Θάτσερ, Κ. Σημίτης. Να παραιτηθούν από την πάλη και να οδηγηθούν αφοπλισμένοι στο πουθενά.

Οπως μας πληροφορεί άρθρο της "Αυγής" (20.12.96), "κάποιοι φώναζαν "να μπούμε στη Βουλή". Οι ψυχραιμότεροι όμως συνέστησαν "πίσω στα πούλμαν, πίσω στα μπλόκα"... Ηταν εμφανές ότι η κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι υπό έλεγχο... Τι να συζητούσαν άραγε ο κ. Πασχαλίδης και τα διακεκριμένα στελέχη του ΚΚΕ;".

"Προχτές στη Βουλή μιλώντας για τον προϋπολογισμό ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας (αυτός που φοράει και το "καπέλο" της Συντονιστικής) κατήγγειλε ότι υπονομεύουν τον αγώνα των αγροτών (προσέξτε τη σειρά...) "ο Συνασπισμός με τις ανακοινώσεις του, στελέχη της ΝΔ, αυτό προσπαθεί και το ΔΗΚΚΙ". Η στοχοπροσήλωση συνεχίστηκε και χτες. Η Συντονιστική αρνήθηκε να συναντηθεί με τον ΣΥΝ στη Βουλή, συναντήθηκε όμως με τα άλλα κόμματα. Και μετά την άκαρπη συνάντηση με τους υπουργούς συνεδρίασε στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Δεν έχουν ανάγκη οι αγρότες από "νταβατζήδες" (όπως εύστοχα έγραφε χτες πανό στη συγκέντρωση). Ούτε από "φωτισμένους καθοδηγητές"".

Αυτός ο αγοραίος αντικομμουνισμός ξεπέρασε τα όρια της προβοκάτσιας των κυβερνητικών στελεχών, όταν με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους ταύτιζαν τον αγώνα επιβίωσης των αγροτών με το ΚΚΕ ως υποκινητή. Για να διασπάσουν την ενότητά τους και την ενεργητική λαϊκή αλληλεγγύη σ' αυτούς.

Οι αγρότες πράγματι δεν έχουν ανάγκη από "νταβατζήδες". "Νταβατζήδες", που πουλάνε "προστασία" στους "προστάτες" τους για να μπορούν να τους έχουν αφεντικά.

Οι αγρότες τούς έδωσαν την απάντηση που τους πρέπει.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Δε φεύγουμε, κρατάμε!

Τα ..."κουτσαβάκια" - κατά το συκοφαντικό χαρακτηρισμό των κυβερνητικών εκπροσώπων - οι εξεγερμένοι αγρότες δεν το βάζουν κάτω, παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, παρά την "απομόνωση" της περιοχής. "Θα το πάμε μέχρι το τέλος γιατί "μας πνίγει το δίκιο" των αιτημάτων μας και μας αγανακτεί και μας εξοργίζει ακόμα περισσότερο η αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Δεν το κάνουμε από πείσμα ή από καπρίτσιο. Για μας η διεκδίκηση του δικαιώματος να μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη γη μας, να οργώσουμε τα χωράφια μας, να παράγουμε τα προϊόντα μας είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, γι' αυτό θα συνεχίσουμε τον αγώνα"!

Η δήλωση ανήκει στον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών της Κεντρικής Εύβοιας Στ. Λιαγκάκη,που για 17η μέρα παραμένουν στο μετερίζι του αγώνα. Αποτελεί, όμως, και απόφαση όλων, που επιβεβαιώθηκε νωρίς χτες το πρωί, εκεί στο μπλόκο πριν από το Προκόπι.

Εξάλλου, οι αγρότες του μπλόκου και της περιοχής έχουν ζήσει πολλά και έχουν πικρή εμπειρία. Νιώσανε μια φορά πριν μερικά χρόνια - όταν τα αφεντικά της ΕΕ αποφάσισαν ότι οι Ελληνες απαγορεύεται να εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο (λευκόλιθο) - τι σημαίνει αντεργατική πολιτική, το νιώσανε όταν έκλεισαν τα μεταλλεία και 3.500 εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο. Τώρα ξέρουν πως η αντιαγροτική πολιτική των ίδιων αφεντικών και των υποτακτικών της κυβερνήσεων δεν πρέπει να περάσει και γι' αυτό είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω.

ΑΡΤΑ - ΠΡΕΒΕΖΑ
"Δούρειος Ιππος" έσπασε το μπλόκο

Μέλη της ΣΕΑ του μπλόκου της Γέφυρας Καλογήρου καταγγέλλουν τον πρόεδρο της Συντονιστικής

"Δούρειος Ιππος" αποδείχτηκε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της Γέφυρας Καλογήρου, Στράτος Παφίλας,ο οποίος χωρίς απόφαση της ΣΕΑ κι ενώ οι αγρότες βρίσκονταν, προχτές, στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, έσπασε το μπλόκο κόντρα και στους αγρότες που έμεναν εκεί. Οπως καταγγέλλουν τα μέλη της ΣΕΑ του μπλόκου Νίκος Γιαννούλης, Δράκος Ιωάννης, Τσέγκος Νικόλαος και Μπατάκος Θεόδωρος "δυστυχώς ο πρόεδρος της ΣΕΑ με αυταρχικό τρόπο και παρά την άρνηση και αντίδραση των αγροτών και κτηνοτρόφων που έμειναν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στο μπλόκο, ξεπούλησε με το χειρότερο τρόπο και στην πιο κρίσιμη φάση - μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης στην Αθήνα - αυτόν το δίκαιο και μεγαλειώδη αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής.

Καταγγέλλουμε αυτή τη στάση του προέδρου σαν προδοσία των αγροτών και καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για νέους μαζικούς δυναμικούς και ενωτικούς αγώνες", τονίζεται.

Η γέφυρα Καλογήρου έμεινε κλειστή γιατί το θέλησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που με ενότητα, αποφασιστικότητα και δυναμισμό έμειναν σ' αυτό το μπλόκο 18 μέρες και ένωσαν τη δική τους φωνή αγανάκτησης με τους συναδέλφους τους της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας. Οι άνθρωποι αυτοί είναι αποφασισμένοι να μείνουν και να συνεχίσουν τον αγώνα τους στη Γέφυρα Καλογήρου συντονίζοντας τον δικό τους αγώνα και πάλη, μ' αυτόν των άλλων περιοχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ