Σάββατο 21 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αποφάσισαν ερήμην της Συντονιστικής και των αγροτών

Κάποιοι, που όλες τις προηγούμενες μέρες δούλευαν για να διαλύσουν τα μπλόκα, συνήλθαν ως "ΣΕΑ Μακεδονίας - Θράκης" και αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι τις 15 Γενάρη

Σφήνα ανάμεσα στους "διαλεκτικούς" Μακεδόνες και τους "αδιάλλακτους" Θεσσαλούς επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με κάποιους "εκπροσώπους" των αγροτών που συνήλθαν χτες ως "Συντονιστική Επιτροπή Μακεδονίας - Θράκης" και αποφάσισαν τη διάλυση των μπλόκων.

Την ενέργειά τους αυτή, που έσπευσε αμέσως να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση, σπεύδοντας να ανακοινώσει μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα συναντηθεί με 5μελή αντιπροσωπεία αγροτών της Μακεδονίας, κατήγγειλαν με έντονο τρόπο πέντε μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών Μαλγάρων, Λιτοχώρου, Γιαννιτσών και Διδυμότειχου.

Συγκεκριμένα, οι Ζεγκίνης Λευτέρης (ΣΕΑ μπλόκου Γιαννιτσών), Ζησίδης Κώστας (ΣΕΑ Διδυμότειχου), Πασχαλούδης Τάσος (ΣΕΑ Μαλγάρων), Ρίσκος Γιώργος (μέλος του προεδρείου της ΣΕΑ Μακεδονίας - Θράκης και μέλος της επιτροπής του μπλοκ Μαλγάρων) και Σκούφας Γιάννης (μέλος της ΣΕΑ Μακεδονίας - Θράκης και της ΣΕΑ του μπλοκ Λιτοχώρου) καταγγέλλουν:

"Επειδή τα ΜΜΕ μεταδίδουν ανακοίνωση της αποκαλούμενης Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Μακεδονίας - Θράκης, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι:

1. Πρόκειται για ανακοίνωση που κατασκευάστηκε "εν κρυπτώ" με την παρουσία γνωστών αγροτοπατέρων που όλες αυτές τις μέρες με συγκεκριμένη διαβρωτική δουλιά αποδυνάμωσαν τα μπλόκα των αγροτών. Κανένας εκπρόσωπος από την περιοχή της Θράκης δε συμμετείχε, ούτε καν οι αγρότες της Θεσσαλονίκης που μετείχαν σε προηγούμενες συσκέψεις της επιτροπής, πολύ δε περισσότερο δε ζητήθηκε η γνώμη των αγροτών που 22 μέρες παραμένουν αταλάντευτα στους δρόμους. Οι υπογράφοντες, μέλη της επιτροπής, ούτε καν κληθήκαμε να πάρουμε μέρος στη σύσκεψη.

2. Η ταχύτητα με την οποία συνεδρίασε η επιτροπή και η έντονη προβολή της απόφασης της από τα ΜΜΕ, ένα σκοπό έχει, να μπει σφήνα ανάμεσα στους "διαλλακτικούς" Μακεδόνες και τους "αμετανόητους" Θεσσαλούς.

3. Οι κύριοι αυτοί φαίνεται στρώνουν το δρόμο για τον επικείμενο συναινετικό διάλογο με την κυβέρνηση, προκειμένου να πάρουν μέρος εμφανιζόμενοι σαν εκπρόσωποι των αγροτών από τη Συντονιστική Μ - Θ για να ξεπουλήσουν τον αγροτικό κόσμο και από κείνο το βήμα.

4. Οι μικρομεσαίοι αγρότες βγαίνουν από αυτή τη μάχη πιο έμπειροι, γνωρίζουν τώρα καλύτερα ποιος είναι με το μέρος τους, ποιος παίζει το ρόλο του Δούρειου Ιππου. Σύντομα ο αγροτικός κόσμος θα τους απομονώσει τελεσίδικα.

5. Καταγγέλλουμε αυτή τη συνωμοσία. Οι κύριοι αυτοί δεν εκπροσωπούν κανέναν. Καλούμε τους συναδέλφους μας να τους απομονώσουν, να αναδείξουν επικεφαλής του αγώνα τους νέους αγρότες που δοκιμάστηκαν στα μπλόκα όλο αυτό το διάστημα. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ".

Οι "εκπρόσωποι"

Ποιοι ήταν αυτοί που συνεδρίασαν και με ποια αρμοδιότητα αποφάσισαν για τους αγρότες που επί 20 μερόνυχτα βρίσκονται στα μπλόκα, χωρίς μάλιστα προηγουμένως να μπουν στον κόπο να τους ρωτήσουν; Ο κ. Τσιώνης "εκπροσωπούσε" το μπλόκο των αγροτών στα Πράσινα Φανάρια που οι ίδιοι κύριοι το διέλυσαν πρώτο την Τετάρτη, δήθεν σε ένδειξη καλής θέλησης. Ο κ. Σιμώνης "εκπροσωπούσε" τους αγρότες στο μπλόκο της αερογέφυρας στη Θέρμη, που επίσης διέλυσαν το απόγευμα της Τετάρτης. Στη σύσκεψη, βέβαια, παραβρέθηκαν και άλλοι τέτοιου είδους "εκπρόσωποι" των αγροτών, που μέρες τώρα μεθόδευαν τη διάλυση των μπλόκων.

Ελειπαν όμως οι εκπρόσωποι των αγροτών που μέχρι και χτες το μεσημέρι παρέμεναν στα οδοφράγματα του Αιγινίου και του Βαρυκού στην Πιερία,του Λουδία στη Θεσσαλονίκη και της Καλίνδροιας στο Κιλκίς. Επίσης δεν πήρε μέρος κανένας εκπρόσωπος από τη Θράκη. Ελειπαν δηλαδή οι άνθρωποι που είχαν εξουσιοδοτηθεί από τους αγωνιζόμενους αγρότες να δώσουν το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα, γιατί δεν κλήθηκαν να παραβρίσκονται.

Δυσαρέσκεια στους αγρότες

Εντονη δυσαρέσκεια και συνάμα αγανάκτηση κυριάρχησε στους αγρότες των μπλόκων στα Μάλγαρα και το Λουδία, όταν οι ίδιοι που προχτές διατείνονταν πως θα μπλόκα στη Μακεδονία θα παραμείνουν, χτες ζητούσαν τη διάλυσή τους. Ομως όπως λέει και ο λαός μας "Κυριακή κοντή γιορτή". Τα προβλήματα δε λύθηκαν. Αντίθετα θα οξύνονται και η θηλιά θα σφίγγει όλο και περισσότερο στο λαιμό χιλιάδων αγροτών. Οι κατασχέσεις περιουσιών από την ΑΤΕ θα μπουν πλέον σε εφαρμογή και όσοι ήλπιζαν πως με το να απέχουν από την κινητοποίηση θα άνοιγαν το δρόμο για να βρει δουλιά το παιδί τους, θα βρεθούν και πάλι μπροστά στη σκληρή αλήθεια.

Δυστυχώς ο ευρωμονόδρομος των πολυεθνικών και των μεγαλεμπόρων δεν είναι ο δικός τους δρόμος. Το φώναζαν 20 μέρες τώρα με τον πρωτοφανέρωτο σε δυναμισμό και μαζικότητα αγώνα τους. Κανένας από τους αγρότες δεν έφυγε από το μπλόκο χωρίς να δώσει την υπόσχεση πως και αύριο θα 'ναι εδώ, στο μετερίζι του αγώνα, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που θέλει το λαό εξαθλιωμένο και υποταγμένο. Τα μπλόκα της οργής παραμέρισαν προσωρινά για να ξαναστηθούν και πάλι. Να ορθωθούν σαν τείχος στην πολιτική που στο όνομα της Σύγκλισης θέλει να ξεκληρίσει χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά και να στείλει στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες ακόμη νέους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ