Σάββατο 21 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Τα ψέματα τελείωσαν

Συνεδριάζει σήμερα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής για να αποφασίσει σε ποιες περιοχές θα γίνουν οι ΟΕΔΑ

Σε οριακό σημείο βρίσκεται, πλέον, το πρόβλημα με τα σκουπίδια της Αττικής. Οι μελέτες επί μελετών για την "επίλυση" του θέματος, η έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον υπάρχοντα επιστημονικό σχεδιασμό του αρμόδιου για τη διαχείριση των απορριμμάτων φορέα, του Ενιαίου Σύνδεσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής,τα τοπικά συμφέροντα που αρνούνται να δεχτούν "τα σκουπίδια στην αυλή τους", η βούληση για κερδοφόρα εκμετάλλευση της υπόθεσης μέσω κατασκευής εργοστασίου καύσης, μεταφράζονται σε διαιώνιση του προβλήματος.

Με αυτά, σαν δεδομένα, επείγει, περισσότερο από ποτέ η χωροθέτηση, τώρα, των τριών ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), όπως προτείνει ο ΕΣΔΚΝΑ. Τώρα, ακόμη, που τα περιθώρια στενεύουν, καθώς η χωματερή των Ανω Λιοσίων θεωρείται "πλήρης", καλείται η κυβέρνηση να εφαρμόσει τον σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ, τον οποίο διατυμπανίζει σε λόγια, αποφεύγει στην πράξη. Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει, σε κεντρικό επίπεδο, την ίδρυση και λειτουργία δύο ΟΕΔΑ στην Ανατολική Αττική και μια στη Δυτική, εντός των οποίων θα λειτουργήσουν εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης και χώροι υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων τους.

Ωστόσο, το ΥΠΕΧΩΔΕ συνεχίζει την παρελκυστική του πολιτική, προωθώντας και νέα κωλυσιεργία στο πρόβλημα, στο όνομα μάλιστα των "δημοκρατικών διαδικασιών" και μιας "κοινά αποδεκτής λύσης". Στα πλαίσια της κωλυσιεργίας αυτής, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης στο Πανεπιστήμιο Θράκης για την εύρεση χώρου ή χώρων που θα δεχτούν ΟΕΔΑ... Μια μελέτη που περιέπλεξε περισσότερο την κατάσταση καθώς θεωρεί ότι η περιοχή δεν προσφέρεται για ΟΕΔΑ και αναφέρει ότι ο λιγότερο ακατάλληλος χώρος βρίσκεται στη θέση "Μαυροβούνι" στο Γραμματικό. Πρόκειται στην ουσία, για μια κατά το δοκούν μελέτη, καθώς ενισχύει τη θέση και στάση των τοπικών συμφερόντων, να μην γίνει στην περιοχή τους ΟΕΔΑ.

Πανάκριβη η καύση

Η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Πατρών την εκπόνηση μελέτης για τη "συγκριτική αξιολόγηση τεχνολογιών επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων και διερεύνηση πιθανών χωροθετήσεων στην Αττική". Η εν λόγω μελέτη στην ουσία επιβεβαιώνει το σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ, κρίνοντας αυτόν και την επιλογή (σ. σ. για χωροθέτηση ΟΕΔΑ) στα Ανω Λιόσια εξαιρετικά επιτυχή. Χαρακτηριστικά υπογραμμίζει πως "η υγειονομική ταφή αποτελεί την πλέον οικονομική μέθοδο επεξεργασίας - διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων".

Το Πανεπιστήμιο, πάντως - όπως εκτιμούν ειδικοί επιστήμονες - έχει υποτιμήσει οικονομικά την εγκατάσταση και τη λειτουργία ενός εργοστασίου καύσης απορριμμάτων. Ακόμα και έτσι όμως, η καύση είναι πολύ πιο δαπανηρή από όλες τις άλλες μεθόδους διαχείρισης ή όπως αναφέρεται και στην ίδια τη μελέτη "η καύση απορριμμάτων με ανάκτηση ενέργειας παρουσιάζει το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος, που οφείλεται στο υψηλό κόστος εγκατάστασης". Σε ό,τι αφορά την πυρόλυση - θερμική αποδόμηση, ως μέθοδο διαχείρισης, αναφέρει ότι έχει, ακόμα, πολύ υψηλό τεχνολογικό κίνδυνο, αλλά και υψηλό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας.

Αυτοί επιμένουν

Ωστόσο, παρά το υπέρογκο κόστος λειτουργίας και την επικινδυνότητα που επιφυλάσσει για το περιβάλλον η παραπάνω μέθοδος, δεν είναι λίγοι οι αιρετοί της Ανατολικής Αττικής που "εξετάζουν" το ενδεχόμενο κατασκευής εργοστασίου καύσης. Η στάση τους γεννά μεγάλα ερωτηματικά για τα κίνητρα και τους σκοπούς τους, αλλά και εύλογη ανησυχία για περαιτέρω διαιώνιση του προβλήματος, αφού ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει πετάξει σ' αυτούς και στην Αυτοδιοίκηση γενικότερα, το μπαλάκι, προκειμένου να μην αναλάβει ο ίδιος το πολιτικό κόστος για τη χωροθέτηση των ΟΕΔΑ. Με επιστολή του, άλλωστε, στο Νομάρχη ζητά από το νομαρχιακό συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, που συνεδριάζει σήμερα, να εγκρίνει τους χώρους που προτείνει η μελέτη του Πανεπιστημίου Θράκης.

Η φήμη για κατασκευή εργοστασίου καύσης στη Βοιωτία, στην περιοχή μεταξύ Σχηματαρίου και Οινοφύτων, σε συνδυασμό με τη "να βγω λάδι" βούληση της κυβέρνησης, απομακρύνει όλο και πιο πολύ το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός κεντρικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων.

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Ανεση χρόνου" στις παράνομες χωματερές (1997-01-16 00:00:00.0)
Σύσκεψη των νομαρχών της Αττικής σήμερα (1997-01-09 00:00:00.0)
Κλειστή και πάλι σήμερα η χωματερή (1996-12-18 00:00:00.0)
Στη Βουλή σήμερα το πρόβλημα (1996-12-13 00:00:00.0)
Παραμένει ανοιχτό το πρόβλημα (1996-11-07 00:00:00.0)
Επιμένουν στην καύση (1996-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ