Σάββατο 21 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Κρατάνε γερά

Οι αγρότες της Αιγιάλειας δηλώνουν πως δεν πρόκειται να σκύψουν το κεφάλι και εκφράζουν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των ναυτεργατών και τονίζουν πως ήρθε η ώρα για την πραγματοποίηση κοινών μπλόκων στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, από τους αγρότες, τους εργάτες, τους ναυτεργάτες και όποιο άλλο κοινωνικό στρώμα πλήττεται.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι πιέσεις στους αγρότες, να σπάσουν τον αγώνα τους, από τα φερέφωνα της κυβέρνησης. Την περασμένη Πέμπτη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αχαϊας πήρε απόφαση να καλέσει τους αγρότες να σταματήσουν τον αποκλεισμό της εθνικής οδού, με το πρόσχημα πως ο αγώνας τους έχει επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή της περιοχής. Η ενέργεια αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς ο νομάρχης Στάθης Αθανασόπουλος - Σερέτης προ ημερών είχε προϊδεάσει τους αγρότες για τη στάση που θα κρατούσε το ΝΣ. Μάλιστα, ενώ την Πέμπτη ο νομάρχης περιφερόταν στα ΜΜΕ, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε το σχετικό ρεπορτάζ του "Ριζοσπάστη", το βράδυ τις ίδιας μέρας ο ίδιος, με τη στάση του μέσα στο ΝΣ, διέψευσε τις ...διαψεύσεις του. Με τη σειρά τους, οι σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ συμφώνησαν με την εισήγηση, θεωρώντας πως η κινητοποίηση "εκφυλίστηκε" και δεν έχει λόγο να συνεχίζεται. Αντίδραση υπήρξε μόνο από τον εκπρόσωπο της ΝΑΣ Βασίλη Ασπρούλια, ο οποίος κάλεσε το ΝΣ να πάει θέση στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων, αλλά και των ναυτεργατικών αγώνων, στους οποίους είχε εκδηλωθεί ο κυβερνητικός αυταρχισμός. Ο Β. Ασπρούλιας θεώρησε απαράδεκτο να συνεδριάζει το ΝΣ, όταν στην περιοχή συμβαίνουν τόσα τρομερά και κάλεσε το Σώμα να επισκεφθεί το λιμάνι και το μπλόκο, για να εκδηλώσει τη στήριξή του και να αποτρέψει τους τραμπουκισμούς. Ο εκπρόσωπος της ΝΑΣ αποχώρησε από τη συνεδρίαση, όταν έγινε καθαρό πως η φιλοκυβερνητική συμπολίτευση και "αντιπολίτευση" είχαν προαποφασίσει να γυρίσουν την πλάτη στους αγωνιζόμενους αγρότες και ναυτεργάτες, στηρίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Με αφορμή τη στάση του ΝΣ, η ΣΕΑ των αγροτών της Αιγιάλειας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: "Η κυβέρνηση, θορυβημένη από το μεγαλειώδες χτεσινό συλλαλητήριο αγροτών, εργατοϋπαλλήλων, συνταξιούχων, νεολαίας έριξε τις μάσκες της περί δικαίων αιτημάτων και διαλόγου. Με την κυνική ομολογία του υπουργού Γεωργίας στην Επιτροπή των αγροτών ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί κανένα οικονομικό αίτημα, λόγω των δεσμεύσεων που έχει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, δηλαδή στο μεγάλο κεφάλαιο.

Σ' αυτό το μήκος κύματος, κινούνται όλο αυτό το διάστημα και οι κυβερνητικοί υπάλληλοι στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αχαϊας που έχουν βαλθεί με κάθε μέσο να ανοίξουν το δρόμο στο Αίγιο, με απώτερο στόχο να περάσει ανεμπόδιστα η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των εφοπλιστών. Γι' αυτό και δεν καταδίκασαν ούτε και την αυταρχική και αντιδημοκρατική επέμβαση του κρατικού μηχανισμού, της Δικαιοσύνης και των εφοπλιστών στους ναυτεργάτες. Οι κύριοι της πλειοψηφίας και της "μειοψηφίας" του ΝΣ αποκαλύπτονται για άλλη μια φορά ότι αποτελούν την παρέα εκείνη της κυβέρνησης, που, μαζί με τους βιομηχάνους, τον Νικολάρα και άλλους, βάζουν πλάτη σ' αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Πρόκειται καθαρά για όργανο που η πλειοψηφία του και στο χώρο της ΤΑ εφαρμόζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, όργανο συναίνεσης στη Θατσερική κυβερνητική πολιτική.

Μόνο τα κοινά μπλόκα των αγροτών, των ναυτεργατών, των εργατών, του λαού είναι ικανά να φράξουν το δρόμο στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και να ανοίξουν δρόμους σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Καλούμε το λαό όλης της Αχαϊας να μη σκύψει το κεφάλι. Εμείς οι αγρότες του Αιγίου δε θα τους προσκυνήσουμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ