Σάββατο 21 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΜΑΚΑ
"Στρώνουν χαλί" στις περικοπές

Εντονες αντιδράσεις του ΕΟΦ και του ΙΣΑ για την ανακοίνωση του Ταμείου Υγείας της Αγροτικής Τράπεζας περί "αμφίβολης αποτελεσματικότητας" 66 φαρμάκων

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε ο κατάλογος που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα το Ταμείο Υγείας Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΤΥΠΑΤΕ) και περιλαμβάνει 66 φάρμακα "αμφίβολης αποτελεσματικότητας".

Η ανακοίνωση του ΤΥΠΑΤΕ έρχεται σε μια στιγμή που η επιτροπή του υπουργείου Ανάπτυξης συζητά την περίφημη ανακοστολόγηση των φαρμάκων. Αντικειμενικά μια τέτοια ανακοίνωση σε αυτή την περίοδο συνδράμει τις κυβερνητικές επιδιώξεις για περικοπές στα φάρμακα, στο όνομα του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) τονίζει ότι η συνολική αξιολόγηση των φαρμάκων, με βάση αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια,αποτελεί έργο εξειδικευμένων επιστημόνων που εργάζονται ως μέλη των ειδικών επιτροπών του ΕΟΦ. Οι επιτροπές αυτές λαμβάνουν υπόψη, μεταξύ των άλλων, επιστημονικά δεδομένα και τις αξιολογήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και των ΗΠΑ. Επισημαίνει, δε, ότι στον κατάλογο του ΤΥΠΑΤΕ αναφέρονται δραστικές ουσίες που δεν περιέχονται σε φάρμακα που κυκλοφορούν στη χώρα μας, καθώς και φάρμακα που όχι μόνο κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη, αλλά έχουν αξιολογηθεί ως αποτελεσματικά από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Ο ΕΟΦ σημειώνει ότι εξέδωσε το καλοκαίρι και διένειμε σε όλους τους γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, τη νέα έκδοση του Εθνικού Συνταγολογίου, που περιέχει τα φάρμακα με τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα και καλεί τα Ταμεία Υγείας να κάνουν τις επιλογές τους απ' αυτό προς το συμφέρον των ασφαλισμένων τους. Τέλος, αναφέρει ότι στη χώρα μας έχουν έγκριση κυκλοφορίας περί τα 6.500 φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, εκ των οποίων κυκλοφορούν 3.500. "Είναι ο μικρότερος αριθμός, για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - τονίζει - και δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με τη Γερμανία, όπου έχουν έγκριση και κυκλοφορούν περί τις 100.000 φαρμακευτικά προϊόντα".

Στην ανακοίνωσε που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) αναφέρει ότι θα καλέσει τους γιατρούς που συμμετείχαν στην έκδοση του καταλόγου "να τεκμηριώσουν απολύτως τους ισχυρισμούς που εξέφρασαν δημοσίως, επιφυλασσόμενος να προβεί σε κάθε ενέργεια που επιβάλλει η προστασία του δημοσίου συμφέροντος".

Ο ΙΣΑ σημειώνει ότι ούτε οι συνεντεύξεις Τύπου είναι ο κατάλληλος τρόπος, ούτε τα ΜΜΕ το κατάλληλο βήμα για τη διατύπωση τόσο σοβαρών καταγγελιών, που προκαλούν την ανησυχία του κόσμου. "Η από καναλιού εις κανάλι περιφορά της ιατρικής - με τον τρόπο που περιφέρεται - και στην οποία ορισμένοι επιμελώς επιδίδονται, πρέπει να λάβει τέλος, διότι εκτός των άλλων εγείρει βάσιμες υπόνοιες ότι δεν οφείλεται σε λόγους αντικειμενικής πληροφόρησης του κοινού, αλλά υπηρετεί αλλότριους σκοπούς", τονίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ