Σάββατο 21 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρωτοφανής η αλληλεγγύη προς τους αγρότες
  • ΤΕΕ: Δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, βαριές οι ευθύνες για την κατάσταση σε όλους όσοι κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες
  • ΑΔΕΔΥ: Πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις
  • Διευρυμένη Νομαρχία Αθήνας Πειραιά: Η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και αγροτών που κινητοποιούνται

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι εκδηλώσεις, οι ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους αγρότες. Και αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι με το μέρος τους, σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που προσπαθούν να δημιουργήσουν τα ΜΜΕ των μεγαλοαφεντικών.

Την πλήρη συμπαράστασή του προς τον αγώνα των αγροτών εκφράζει με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, με την οποία ζητά από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, δηλαδή:

- Πλήρη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών από φυσικές καταστροφές.

- Επιστροφή του ΦΠΑ πετρελαίου που χρησιμοποιούν στις αγροτικές εργασίες, διότι και οι αγρότες είναι επιχειρηματίες και επομένως για γι' αυτούς πρέπει να ισχύουν ρυθμίσεις που ισχύουν για άλλους επιχειρηματίες.

- Θετική αντιμετώπιση του θέματος χορήγησης αγροτικού πετρελαίου.

- Αμεση θεσμοθέτηση του Αγροτικού Μητρώου.

- Λογικές ρυθμίσεις στα θέματα επιδότησης προϊόντων και αντιμετώπισης χρεών.

Παράλληλα το ΤΕΕ ζητάει από την κυβέρνηση να αρχίσει ευρύς διάλογος, στον οποίο αυτονόητα δικαιούται να πάρει μέρος το ΤΕΕ, επί των μεγάλων θεμάτων στρατηγικής του αγροτικού τομέα, απαραίτητων έργων που πρέπει να εκτελεστούν, αναδασμού, θεσμικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν, ώστε η χώρα μας να αποκτήσει κατά το δυνατόν σύγχρονο και αποτελεσματικό αγροτικό φορέα.

Το ΤΕΕ επισημαίνει επίσης "τις βαριές ευθύνες που έχουν όσοι (και κυρίως οι κυβερνήσεις) διαχειρίστηκαν τις τύχες του αγροτικού τομέα τις τελευταίες δεκαετίες, διότι ενώ ήταν προφανής η ανάγκη αλλαγής καταναλωτικών και παραγωγικών προτύπων, υπέκυψαν στην πίεση των μεταπρατών, των ενδιαμέσων και της πελατειακής συμπεριφοράς τους και έτσι δεν έλαβαν, όσο υπήρχε χρόνος, μέτρα αναδιάρθρωσης του τομέα, μέτρα τα οποία σήμερα, στο καθεστώς της νέας ΚΑΠ και της GATT, είναι πολύ δυσκολότερο να ευοδωθούν".

Η ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με αφορμή το πανελλαδικό συλλαλητήριο των εξεγερμένων αγροτών σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το δεδομένοπλαίσιο της ΕΕ για μείωση του αγροτικού πληθυσμού οδηγεί σε κινδύνους σύνθλιψης τμημάτων του αγροτικού μας κόσμου και ιδιαίτερα των φτωχών αγροτών. Υπάρχουν διαχρονικά ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που με γνωστό αυτό το πλαίσιο και τις προκλήσεις της συγκυρίας δε δρομολόγησαν πολιτικές και λύσεις με προοπτική. Η κυβέρνηση δεν πήρε πειστικά μέτρα που θα απαντούσαν στα προβλήματα.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, που έχουν άρρηκτους δεσμούς με την αγροτιά της χώρας, συμμερίζονται τις αγωνίες της και πιστεύουν ότι για τα διαχρονικά και υπαρκτά προβλήματα που αναδείχτηκαν από τις κινητοποιήσεις πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις, τονίζεται. Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, καταλήγει η ανακοίνωση, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αναλάβει μαζί με άλλους φορείς πρωτοβουλίες σ' αυτή την κατεύθυνση.

Η διευρυμένη Νομαρχία Αθήνας - Πειραιά

Να δει και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και αγροτών, που κινητοποιούνται, καλεί την κυβέρνηση σε ψήφισμά του το διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών - Πειραιώς, που ενέκρινε ομόφωνα στην προχτεσινή του συνεδρίαση, μετά από πρόταση του επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και νομαρχιακό σύμβουλο Σπύρο Χαλβατζή.Στο ψήφισμα επίσης το διευρυμένο ΝΣ δηλώνει τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των αγροτών.

Στην τοποθέτησή του ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών - Πειραιώς δεν πρέπει να μείνει απαθής στην κινητοποίηση πολλών κλάδων εργαζομένων και των αγροτών, που κινητοποιούνται ενάντια στο σκληρό, αντιλαϊκό, αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Πρέπει να εκφράσει τη συμπαράστασή της στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και αγροτών και να ζητήσει από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα και να μη μείνει αδιάφορη.

  • Τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης σε ψήφισμά τους τονίζουν ότι ο αγώνας γίνεται για να ανατραπεί η πολιτική των Συμφωνιών της ΓΚΑΤΤ, της ΚΑΠ και του προγράμματος "σύγκλισης", που με τόση ευλάβεια υλοποιούν σαν πιστοί υπηρέτες των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι "οι εργαζόμενοι του Πειραιά έχουμε νιώσει στο πετσί μας την πολιτική του Μάαστριχτ, των προγραμμάτων σύγκλισης, της λιτότητας και της ανεργίας, αγωνιστήκαμε ενάντια σε αυτήν την πολιτική και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ως τη δικαίωση".
  • Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Θεσπρωτίας κάνει έκκληση προς όλους τους λογικά σκεπτόμενους ακρίτες Θεσπρωτούς και προς όλα τα κοινωνικά στρώματα του λαού μας, που με άδειο στομάχι χαιρόμαστε τη ζωή, να σταθούμε στο πλάι των απανταχού αγωνιζόμενων Ελλήνων αγροτών και όλων των αδικημένων κοινωνικά στρωμάτων.
  • Οι Γεωτεχνικοί Επιστήμονες της Πανεπιστημονικής ΔΚ εκφράζουν ολόψυχα τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους, στους αγωνιζόμενους αγρότες για τη λύση των δίκαιων και ρεαλιστικών αιτημάτων τους.
  • Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Καισαριανής θεωρούν ότι ο μόνος πραγματικός δρόμος διεξόδου είναι η επιλογή της αντίστασης, της ανατροπής, του αγώνα και του ενωμένου μετώπου εργαζομένων - αγροτών - νεολαίας - βιοτεχνών - συνταξιούχων, προσθέτοντας ότι ο αγώνας της αγροτιάς ενάντια στα μονοπώλια και στις πολυεθνικές είναι και δικός τους.
  • Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των αγροτών εκφράζει και ο Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Αττικής,επισημαίνοντας ότι "χώρα χωρίς αγροτική και βιομηχανική παραγωγή δεν μπορεί να έχει μέλλον. Γι' αυτό ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας πατριωτικός".
  • Αλληλεγγύη και συμπαράσταση εκφράζει και το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημόσιων Υπαλλήλων,τονίζοντας ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι προβλήματα που αφορούν όλο το λαό.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Αστυνομίας απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές για εξεύρεση αποδεκτής και ικανοποιητικής για όλους λύσης στο αγροτικό πρόβλημα, ώστε νικητής να αναδειχτεί ο διάλογος και το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον.
  • Τα αιτήματα των αγροτών είναι λογικά και απαιτούν άμεση λύση, τονίζει σε ψήφισμά του το ΔΣ του Συλλόγου Φαρακλάδων Κεφαλονιάς.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πληθαίνουν τα μηνύματα συμπαράστασης (2006-02-22 00:00:00.0)
Πλατιά συμπαράσταση και αλληλεγγύη στην αγροτιά (1998-02-14 00:00:00.0)
Δική μας νίκη η νίκη τους (1998-02-07 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη από παντού (1996-12-20 00:00:00.0)
Μεγαλώνει το μέτωπο αλληλεγγύης (1996-12-12 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη από παντού (1996-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ