ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Μειώθηκαν κατά 1,3 τρισ. δραχμές

Το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 1994

Αφαίμαξη ύψους μεγαλύτερου του 1,2 τρισ. δραχμών υπέστησαν οι καταθέσεις ταμιευτηρίου το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 1994, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1993, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα οι καταθέσεις ταμιευτηρίου το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 1994 παρουσίασαν ονομαστική αύξηση μόλις 9 δισ. δραχμές καθώς από 7,709 τρισ. δραχμές τον Οκτώβρη του 1993, τον Οκτώβρη του 1994 ανήλθαν στα 7,718 τρισ. δραχμές. Η κατά 9 δισ. δραχμές όμως αύξηση των καταθέσεων ταμιευτηρίου περιέχει τη φυσιολογική αύξηση των καταθέσεων που προέρχεται από τον εκτοκισμό τους. Αν αφαιρεθεί το ύψος των κεφαλαίων του εκτοκισμού, τότε προκύπτει πραγματική μείωση ύψους 1,225 τρισ. δραχμών. Η πραγματική μείωση, η οποία παρατηρείται στις κατ' εξοχήν λαϊκές καταθέσεις εν μέρει μόνο εξηγείται από την εντυπωσιακή αύξηση που παρουσιάζουν οι καταθέσεις προθεσμίας (+σν790 δισ. δραχμές), καθώς και οι τοποθετήσεις στους αφορολόγητους κρατικούς τίτλους, οι οποίοι το δεκάμηνο αυτό παρουσιάζουν νέα εντυπωσιακή άνοδο. Ειδικά η αύξηση των τελευταίων οφείλεται κατά πολύ μεγάλο μέρος σε χρήμα που προέρχεται από την παραοικονομία και άλλες μη νόμιμες μορφές οικονομικής δραστηριότητας καθώς και στα εισρέοντα κερδοσκοπικά κεφαλαία από το εξωτερικό. Η δραματική μείωση των καταθέσεων ταμιευτηρίου οφείλεται τόσο στην αντίστοιχη μεγάλη μείωση της απόδοσής τους (το επιτόκιο από 18% τον Ιούνη του 1993 μειώθηκε στο 15% - πραγματικό 12,75% - σήμερα), ενώ ο δεύτερος και ουσιαστικότερος λόγος μείωσής τους είναι η συνεχιζόμενη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, οι οποίοι συνεχίζουν να γεύονται τους πικρούς καρπούς των προγραμμάτων λιτότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος:

Οι καταθέσεις όψεως που ανοίγουν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη παρουσίασαν πραγματική αύξηση 127 δισ. δραχμές. Οι καταθέσεις προθεσμίας αυξήθηκαν κατά 790 δισ. δραχμές ενώ πραγματική μείωση 34,5 δισ. δραχμές παρουσίασαν οι δεσμευμένες καταθέσεις. Συνολικά οι κάθε μορφής καταθέσεις, πριν από τον εκτοκισμό τους μειώθηκαν κατά 344,3 δισ. δραχμές. Στις 31/10/94 το ύψος των τοποθετημένων κεφαλαίων μαζί με τους τόκους έφτασε στα 11,9 τρισ. δραχμές.

Εντυπωσιακή αύξηση κατά 1,850 τρισ. δραχμές παρουσίασαν οι νέες τοποθετήσεις σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου, σαν αποτέλεσμα της υπερχρέωσης του κράτους από ελληνικούς και ξένους ιδιωτικούς φορείς.

Εξίσου εντυπωσιακή κατά 1,5 τρισ. δραχμές υπήρξε και η μείωση των ΡΕΠΟΣ, λόγω της φορολόγησης των τόκων των καταθέσεων ρέπος από τον Μάη του 1994.

MIKRA MEGALA

ΨΩΜΙ: Την Πέμπτη 5 Γενάρη προμηθευτείτε ψωμί για δύο μέρες. Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρτοποιών της πρωτεύουσας λόγω των Θεοφανίων την Παρασκευή τα αρτοποιεία θα παραμείνουν κλειστά όλη τη μέρα και δε θα δεχτούν ούτε φαγητά για ψήσιμο. Το Σάββατο 7/1 τα αρτοποιεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

ΙΝΚΑ: Τη στατιστική παραπόνων για το 1994 ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Τα παράπονα των καταναλωτών το 1994 έφτασαν τις 36.009 και τις 5 πρώτες θέσεις κατέχουν σταθερά για 24 συνεχή έτη ο ΟΤΕ, η ακρίβεια, η ΔΕΗ, η νοθεία και τουρισμός. Για πρώτη χρονιά φέτος τα πρωτεία χάνονται από τον ΟΤΕ που περνά στη 2η θέση και μεταφέρονται στο Κόστος Ζωής, ενώ στην 3η καταχωρούνται τα παράπονα για νοθευμένα - ακατάλληλα τρόφιμα. Την 4η θέση καταλαμβάνουν τα παράπονα για υπηρεσίες τουρισμού - εστίασης - ψυχαγωγία, ενώ την 5η για το περιβάλλον. Μείωση παραπόνων παρατηρείται για τη ΔΕΗ, το ψωμί, τις μισθώσεις ακινήτων και για την ΕΥΔΑΠ, της οποίας, όμως, τα παράπονα πολλαπλασιάστηκαν για τους εκτός λογικής λογαριασμούς. Παρουσιάζεται αύξηση των παραπόνων για τα ΕΛΤΑ, τις τράπεζες, τις ασφάλειες και για τις οικοδομικές - τεχνικές εργασίες.

ΛΑ+ΔΚΙΚΗ ΤΕΧΝΗ: Στο μέγαρο του ΟΛΠ, για 12η χρονιά, από 12 - 15 Ιανουαρίου πραγματοποιείται η έκθεση "Λαϊκή Τέχνη '95" όπου εκθέτουν 325 εργαστήρια. Πρόκειται για παρουσίαση και προσπάθεια προβολής των τελευταίων επιτευγμάτων της ελληνικής λαϊκής τέχνης και των παραδοσιακών προϊόντων που στερούνται μόνιμης έκθεσης στην Αττική. Η λαϊκή τέχνη αποτελεί έναν από τους πλέον συναλλαγματοφόρους κλάδους, με ετήσιο τζίρο περίπου 12 δισ., με χιλιάδες βιοτεχνίες και οικοτεχνίες σ' όλη τη χώρα. Προμηθεύει και συντηρεί 9.000 καταστήματα λιανικής πώλησης σ' όλη την Ελλάδα.

XIOSBANK: Τη μείωση των επιτοκίων δανείων της, ανακοίνωσε χτες η Xiosbank. Συγκεκριμένα τα επιτόκια που προσφέρει η τράπεζα είναι: Δανειοδότηση αυτοκινήτου XiosAuto 26% από 27%. Επισκευαστικά δάνεια (χωρίς προσημείωση) 27% από 28%. Μειώνεται επίσης το επιτόκιο πολυδανείου, με αποτέλεσμα δάνειο ύψους 1 εκατ. δρχ. με διάρκεια αποπληρωμής 36 μήνες απαιτεί μηνιαία δόση 44.268 δρχ. Το βασικό επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων δε μεταβάλλεται και είναι 25%, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων προσφέρουν ετήσια απόδοση που φθάνει για τη χρονική περίοδο 3 - 9/1/95, το 17,52%.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Πάνω το πρώτο, πτώση το δεύτερο εξάμηνο του '94

Η πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών της Αθήνας στο τέλος του 1994 και η εισαγωγή σημαντικού αριθμού των μετοχών νέων εταιριών στην κύρια και παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά των χρηματιστηριακών εξελίξεων κατά το 1994. Αυτό προκύπτει από το σχετικό δελτίο που καταρτίζει η αρμόδια διεύθυνση της Ιονικής Τράπεζας, και αφορά στην επισκόπηση των εξελίξεων στο Χρηματιστήριο το χρόνο που πέρασε. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου και ιδιαίτερα το Γενάρη και το Φλεβάρη τόσο ο γενικός δείκτης, όσο και οι συναλλαγές κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Κατά το δεύτερο εξάμηνο επικράτησαν χαμηλοί τόνοι στις συναλλαγές, ενώ μόνο στο τέλος του χρόνου παρατηρήθηκαν σημεία ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά τις νέες μετοχές που εισήχθησαν στην αγορά του χρηματιστηρίου αξιοσημείωτο είναι ότι οι εταιρίες, που εισήγαγαν τις μετοχές τους στο ΧΑΑ, ανήκουν σε κλάδους που μέχρι το 1994 δεν είχαν παρουσία στο Χρηματιστήριο, όπως ο κλάδος επιβατηγού ναυτιλίας, έντυπης πληροφορικής, Μέσων Μαζικής Ενημέρωση κ.ά. Συγκεκριμένα, εισήχθησαν οι μετοχές τριάντα πέντε εταιριών στην κύρια αγορά του ΧΑΑ, στην πλειοψηφία τους κατασκευαστικές - τεχνικές και έντεκα στην παράλληλη αγορά.

Ο δείκτης τιμών των μετοχών, που καταρτίζει η αρμόδια διεύθυνση της Ιονικής Τράπεζας, παρουσίασε την τελευταία μέρα του χρόνου πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη τελευταία συνεδρίαση του 1993 κατά 4,33%.Η συναλλακτική κίνηση, από την άλλη μεριά, κατά το 1994 διαμορφώθηκε σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 1993. Συνολικά η αξία των συναλλαγών έφτασε το 1,2 δισ. δραχμές περίπου, ενώ το 1993 είχε ανέλθει σε 624,8 δισ.. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 96,26% έναντι του 1993.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιήθηκαν στο ΧΑΑ 250 συνεδρίες. Στις περισσότερες από αυτές (132) επικράτησαν αρνητικές τάσεις με σχετικά μικρές διακυμάνσεις, ενώ στις υπόλοιπες 118 θετικές. Σε σύνολο είκοσι ενός κλαδικών δεικτών μετοχών που παρακολουθεί η διεύθυνση της Ιονικής οι επτά είχαν θετική εξέλιξη. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τις Τεχνικές - Κατασκευαστικές εταιρίες, τις μεταλλουργικές επιχειρήσεις, τις τράπεζες, τις εταιρίες ειδών διατροφής, τις κλωστοϋφαντουργικές εταιρίες, την κατηγορία των διαφόρων, και τις ναυτιλιακές.

  • "Θετικά" υποδέχτηκε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών το καινούριο χρόνο. Συγκεκριμένα, προχτές ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών έκλεισε στις 873,02 μονάδες. Κατά τη χτεσινή, δεύτερη μέρα συναλλαγών του νέου χρόνου, ο δείκτης παρουσίασε άνοδο 1,25% και έκλεισε στις 883,92 μονάδες. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση από τις 199 μετοχές που διακινήθηκαν οι 133 παρουσίασαν άνοδο, 47 μείωση και 19 παρέμειναν σταθερές. Εκτός της κατηγορίας ΛΗΣΙΝΓΚ που έκλεισε με μείωση +πν1,41%, οι υπόλοιπες κατηγορίες μετοχών σημείωσαν άνοδο. Συγκεκριμένα οι μετοχές των τραπεζών αυξήθηκαν 1,22%, των ασφαλειών κατά 3,07%, των επενδύσεων κατά 1,60%, των βιομηχανικών εταιριών κατά 1,15%, των κατασκευών κατά 1,74%, των συμμετοχών, που σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 5,18% και αυτές οι μετοχές της κατηγορίας των διαφόρων αυξήθηκαν κατά 1,18%.
Από 9 Γενάρη εκπτώσεις στα πολυκαταστήματα

Την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Γενάρη, ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις για τα πολυκαταστήματα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Εξάλλου, αυτές τις μέρες αναμένονται και οι αντίστοιχες ανακοινώσεις των άλλων εμπορικών συλλόγων. Ενώ, σήμερα θα αποφασίσουν για το θέμα αυτό οι εμπορικοί σύλλογοι της Αθήνας. Είναι πιθανό η ημερομηνία έναρξης των εκπτώσεων να είναι ίδια με αυτή των πολυκαταστημάτων, καθώς οι εκπτώσεις είναι για τους εμπόρους η μοναδική σανίδα σωτηρίας στο αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται διαρκώς τα μικρομεσαία εμπορικά καταστήματα, ενώ η κίνηση αυτή του ΣΕΛΠΕ και οι δελεαστικές εκπτώσεις, τις οποίες έσπευσαν να ανακοινώσουν και θα φτάσουν μέχρι 50% στενεύει τα περιθώρια ανταγωνισμού για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ