Τετάρτη 4 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Μειώθηκαν κατά 1,3 τρισ. δραχμές

Το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 1994

Αφαίμαξη ύψους μεγαλύτερου του 1,2 τρισ. δραχμών υπέστησαν οι καταθέσεις ταμιευτηρίου το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 1994, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1993, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα οι καταθέσεις ταμιευτηρίου το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 1994 παρουσίασαν ονομαστική αύξηση μόλις 9 δισ. δραχμές καθώς από 7,709 τρισ. δραχμές τον Οκτώβρη του 1993, τον Οκτώβρη του 1994 ανήλθαν στα 7,718 τρισ. δραχμές. Η κατά 9 δισ. δραχμές όμως αύξηση των καταθέσεων ταμιευτηρίου περιέχει τη φυσιολογική αύξηση των καταθέσεων που προέρχεται από τον εκτοκισμό τους. Αν αφαιρεθεί το ύψος των κεφαλαίων του εκτοκισμού, τότε προκύπτει πραγματική μείωση ύψους 1,225 τρισ. δραχμών. Η πραγματική μείωση, η οποία παρατηρείται στις κατ' εξοχήν λαϊκές καταθέσεις εν μέρει μόνο εξηγείται από την εντυπωσιακή αύξηση που παρουσιάζουν οι καταθέσεις προθεσμίας (+σν790 δισ. δραχμές), καθώς και οι τοποθετήσεις στους αφορολόγητους κρατικούς τίτλους, οι οποίοι το δεκάμηνο αυτό παρουσιάζουν νέα εντυπωσιακή άνοδο. Ειδικά η αύξηση των τελευταίων οφείλεται κατά πολύ μεγάλο μέρος σε χρήμα που προέρχεται από την παραοικονομία και άλλες μη νόμιμες μορφές οικονομικής δραστηριότητας καθώς και στα εισρέοντα κερδοσκοπικά κεφαλαία από το εξωτερικό. Η δραματική μείωση των καταθέσεων ταμιευτηρίου οφείλεται τόσο στην αντίστοιχη μεγάλη μείωση της απόδοσής τους (το επιτόκιο από 18% τον Ιούνη του 1993 μειώθηκε στο 15% - πραγματικό 12,75% - σήμερα), ενώ ο δεύτερος και ουσιαστικότερος λόγος μείωσής τους είναι η συνεχιζόμενη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, οι οποίοι συνεχίζουν να γεύονται τους πικρούς καρπούς των προγραμμάτων λιτότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος:

Οι καταθέσεις όψεως που ανοίγουν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη παρουσίασαν πραγματική αύξηση 127 δισ. δραχμές. Οι καταθέσεις προθεσμίας αυξήθηκαν κατά 790 δισ. δραχμές ενώ πραγματική μείωση 34,5 δισ. δραχμές παρουσίασαν οι δεσμευμένες καταθέσεις. Συνολικά οι κάθε μορφής καταθέσεις, πριν από τον εκτοκισμό τους μειώθηκαν κατά 344,3 δισ. δραχμές. Στις 31/10/94 το ύψος των τοποθετημένων κεφαλαίων μαζί με τους τόκους έφτασε στα 11,9 τρισ. δραχμές.

Εντυπωσιακή αύξηση κατά 1,850 τρισ. δραχμές παρουσίασαν οι νέες τοποθετήσεις σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου, σαν αποτέλεσμα της υπερχρέωσης του κράτους από ελληνικούς και ξένους ιδιωτικούς φορείς.

Εξίσου εντυπωσιακή κατά 1,5 τρισ. δραχμές υπήρξε και η μείωση των ΡΕΠΟΣ, λόγω της φορολόγησης των τόκων των καταθέσεων ρέπος από τον Μάη του 1994.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ