Τετάρτη 4 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Πάνω το πρώτο, πτώση το δεύτερο εξάμηνο του '94

Η πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών της Αθήνας στο τέλος του 1994 και η εισαγωγή σημαντικού αριθμού των μετοχών νέων εταιριών στην κύρια και παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά των χρηματιστηριακών εξελίξεων κατά το 1994. Αυτό προκύπτει από το σχετικό δελτίο που καταρτίζει η αρμόδια διεύθυνση της Ιονικής Τράπεζας, και αφορά στην επισκόπηση των εξελίξεων στο Χρηματιστήριο το χρόνο που πέρασε. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου και ιδιαίτερα το Γενάρη και το Φλεβάρη τόσο ο γενικός δείκτης, όσο και οι συναλλαγές κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Κατά το δεύτερο εξάμηνο επικράτησαν χαμηλοί τόνοι στις συναλλαγές, ενώ μόνο στο τέλος του χρόνου παρατηρήθηκαν σημεία ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά τις νέες μετοχές που εισήχθησαν στην αγορά του χρηματιστηρίου αξιοσημείωτο είναι ότι οι εταιρίες, που εισήγαγαν τις μετοχές τους στο ΧΑΑ, ανήκουν σε κλάδους που μέχρι το 1994 δεν είχαν παρουσία στο Χρηματιστήριο, όπως ο κλάδος επιβατηγού ναυτιλίας, έντυπης πληροφορικής, Μέσων Μαζικής Ενημέρωση κ.ά. Συγκεκριμένα, εισήχθησαν οι μετοχές τριάντα πέντε εταιριών στην κύρια αγορά του ΧΑΑ, στην πλειοψηφία τους κατασκευαστικές - τεχνικές και έντεκα στην παράλληλη αγορά.

Ο δείκτης τιμών των μετοχών, που καταρτίζει η αρμόδια διεύθυνση της Ιονικής Τράπεζας, παρουσίασε την τελευταία μέρα του χρόνου πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη τελευταία συνεδρίαση του 1993 κατά 4,33%.Η συναλλακτική κίνηση, από την άλλη μεριά, κατά το 1994 διαμορφώθηκε σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 1993. Συνολικά η αξία των συναλλαγών έφτασε το 1,2 δισ. δραχμές περίπου, ενώ το 1993 είχε ανέλθει σε 624,8 δισ.. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 96,26% έναντι του 1993.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιήθηκαν στο ΧΑΑ 250 συνεδρίες. Στις περισσότερες από αυτές (132) επικράτησαν αρνητικές τάσεις με σχετικά μικρές διακυμάνσεις, ενώ στις υπόλοιπες 118 θετικές. Σε σύνολο είκοσι ενός κλαδικών δεικτών μετοχών που παρακολουθεί η διεύθυνση της Ιονικής οι επτά είχαν θετική εξέλιξη. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τις Τεχνικές - Κατασκευαστικές εταιρίες, τις μεταλλουργικές επιχειρήσεις, τις τράπεζες, τις εταιρίες ειδών διατροφής, τις κλωστοϋφαντουργικές εταιρίες, την κατηγορία των διαφόρων, και τις ναυτιλιακές.

  • "Θετικά" υποδέχτηκε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών το καινούριο χρόνο. Συγκεκριμένα, προχτές ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών έκλεισε στις 873,02 μονάδες. Κατά τη χτεσινή, δεύτερη μέρα συναλλαγών του νέου χρόνου, ο δείκτης παρουσίασε άνοδο 1,25% και έκλεισε στις 883,92 μονάδες. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση από τις 199 μετοχές που διακινήθηκαν οι 133 παρουσίασαν άνοδο, 47 μείωση και 19 παρέμειναν σταθερές. Εκτός της κατηγορίας ΛΗΣΙΝΓΚ που έκλεισε με μείωση +πν1,41%, οι υπόλοιπες κατηγορίες μετοχών σημείωσαν άνοδο. Συγκεκριμένα οι μετοχές των τραπεζών αυξήθηκαν 1,22%, των ασφαλειών κατά 3,07%, των επενδύσεων κατά 1,60%, των βιομηχανικών εταιριών κατά 1,15%, των κατασκευών κατά 1,74%, των συμμετοχών, που σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 5,18% και αυτές οι μετοχές της κατηγορίας των διαφόρων αυξήθηκαν κατά 1,18%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ