Τετάρτη 4 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
Αυξήσεις και εξώσεις με το έμπα του 1995!

Από 1 Γενάρη αυξήθηκαν τα μισθώματα κατά 4%, ενώ στο Πρωτοδικείο ήδη κατατέθηκαν οι πρώτες εξωστικές αγωγές

Χιλιάδες εργαζόμενοι ενοικιαστές κατοικιών θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο, με την εφαρμογή του νέου νόμου για τις μισθώσεις κατοικιών, που βρίσκεται ήδη σε ισχύ από την 1η Γενάρη. Σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι θα κληθούν μέσα στο Γενάρη να καταβάλλουν αύξηση 4% στα ενοίκια (και άλλο τόσο τον Ιούλη) πριν καλάκαλά τους καταβληθεί η ισχνή ονομαστική αύξηση που προβλέπει η εισοδηματική πολιτική για το 1995. Παράλληλα, χιλιάδες ενοικιαστές θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απειλή της έξωσης, εάν δε δεχτούν να πληρώσουν τις αυξήσεις που θα επιβάλουν οι ιδιοκτήτες στα μισθώματα που κλείνουν δωδεκαετία ή 9ετία, εάν είναι πάνω από 90 τ.μ., και σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, διαμορφώνονται ελεύθερα από 1 - 1 - 1995, με στόχο όλα τα ενοίκια να έχουν απελευθερωθεί μέχρι το τέλος του 1996. Ηδη, στο Πρωτοδικείο έχουν αρχίσει να κατατίθενται αγωγές εξώσεων σε εφαρμογή του νόμου.

Συγκεκριμένα, 150 αγωγές εξώσεων κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο της Αθήνας μόνο το διήμερο 2 και 3 Γενάρη. Στο αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν κατατεθεί 65.Οι αγωγές αυτές έγιναν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων βάσει του παλιού νόμου και αναμένεται να συζητηθούν μετά τα τέλη Φλεβάρη, ενώ από το Μάη και μετά θα απασχολήσουν το δικαστήριο οι αγωγές εξώσεων, που θα αρχίσουν να κατατίθενται από την ερχόμενη Δευτέρα με βάση το νέο νόμο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πρωτοδικείου, μέσα στο 1994 είχαν κατατεθεί 20.037 αγωγές μισθωτικών διαφορών. Το 70% αφορούσε εξώσεις ενοικιαστών από σπίτια και καταστήματα, το 5% εξώσεις για ιδιοκατοίκηση και το 25% εξώσεις για διάφορους άλλους λόγους. Από αυτές συζητήθηκαν περίπου οι μισές. Η συζήτηση των υπόλοιπων αγωγών είτε ματαιώθηκε είτε αναβλήθηκε.

Την ίδια στιγμή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), σε ανακοίνωση, επιχειρώντας να θολώσει τα νερά, κάνει λόγο για "απόπειρα νεκρανάστασης θέματος ενοικίων κατοικιών", ενώ υποστηρίζει ότι "δεν υφίσταται θέμα μαζικής υποβολής εξωστικών αγωγών κατά εκατοντάδων χιλιάδων ενοικιαστών". Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εμπορίου σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι από εδώ και στο εξής θα καταγράφονται από το Πρωτοδικείο ξεχωριστά οι αγωγές εξώσεων που υποβάλλονται σε εφαρμογή του σχετικού νόμου, προκειμένου να υπάρχει πραγματική εικόνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ