ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 1995
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπονομεύεται ο νόμος για τα Αμοιβαία Κεφάλαια

Υπονομεύεται το μέτρο της φορολόγησης των Αμοιβαίων Κεφαλαίων από τους ίδιους τους εμπνευστές του.

Αυτό προκύπτει από χτεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με αποδέκτη την Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, η οποία δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να φορολογήσει και το 1995 τα μερίσματα των αμοιβαίων κεφαλαίων με συντελεστή 15%.

Αφορμή για την έκδοση της σχετικής εγκύκλιου αποτέλεσε η γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Λογιστικής (το τελευταίο υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας), το οποία ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στις εταιρίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων να καταβάλουν λιγότερο φόρο από αυτόν που πρόβλεπε ο σχετικός νόμος του υπουργείου Οικονομικών. Το όλο πρόβλημα βέβαια πηγάζει από τις αντιδράσεις των τραπεζικών ομίλων οι οποίοι ελέγχουν τις εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων, στη φορολόγηση των μερισμάτων. Αντιδράσεις οι οποίες δεν άφησαν ασυγκίνητη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η τελευταία, σαν μία πρώτη ένδειξη καλής θέλησης, απάλλαξε τις εταιρίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων από την καταβολή φόρου το πρώτο εξάμηνο του 1994. Οι τελευταίες είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν φόρο μόνο για το β' εξάμηνο του 1994. Σαν να μη έφτανε αυτό, και τη στιγμή που η φορολογική επίθεση της κυβέρνησης κατά των εργαζομένων βρίσκεται σε εξέλιξη, έρχεται η γνωμοδότηση ενός ελεγχόμενου κυβερνητικού οργάνου, να αμφισβητήσει το ύψος της φορολόγησης.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι για το 1994 - το β' εξάμηνο δηλαδή, μιας και το πρώτο το απάλλαξαν από τη φορολογία - θα ισχύσουν οι διατάξεις του φορολογικού νόμου. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το 1995, για το οποίο το υπουργείο υπόσχεται ότι τα θέματα που θίγονται στη γνωμοδότηση "θα εξεταστούν από την υπηρεσία μας σε εύθετο χρόνο".

Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων

Από 8-10 δραχμές αναμένεται να αυξηθεί η λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης ανά λίτρο!

Με "τσουχτερές" αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης που θα αγγίξουν τις 10 δραχμές το λίτρο υποδέχεται το 1995 τους καταναλωτές, εξαιτίας της πολιτικής τυφλής υποταγής στις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ήδη από την 1η Γενάρη ισχύει αυξημένος φόρος κατά 4 δραχμές ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης,λόγω αναπροσαρμογής της κατώτατης τιμής φόρου που έχει επιβάλει από το 1992 η Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, αυξάνεται κατά 1 δραχμή ο ΦΠΑ, ο οποίος υπολογίζεται επί της τελικής τιμής, πράγμα που σημαίνει ότι από 1/1/95 η συνολική αύξηση έφτασε τις 5 δραχμές το λίτρο. Σ' όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η χτεσινή αύξηση που ανακοίνωσε η ΔΕΠ στις τιμές χονδρικής, κατά 2,4 δραχμές ανά λίτρο.

Οι παραπάνω επιβαρύνσεις, θα οδηγήσουν σε μία αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου κίνησης περίπου κατά 8 με 10 δραχμές ανά λίτρο,αφού είναι αναμενόμενο όλοι όσοι εμπλέκονται στο χώρο διακίνησης υγρών καυσίμων, να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τη νέα κατάσταση και να εκτινάξουν στα ύψη τις τελικές τιμές καταναλωτή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΠ, από σήμερα οι χονδρικές τιμές πώλησης των βενζινών παραμένουν στα ίδια επίπεδα, του ντίζελ κίνησης αυξάνονται κατά 2,4 δραχμές το λίτρο και του ντίζελ θέρμανσης κατά 1,7 δραχμές το λίτρο(συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) έναντι των τιμών της προηγούμενης βδομάδας. Οπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, οι παραπάνω μεταβολές οφείλονται στην αύξηση των διεθνών τιμών της βενζίνης, του ντίζελ κίνησης και του ντίζελ θέρμανσης, καθώς και στην πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής κατά 2 δραχμές ανά δολάριο.

Από τη Δευτέρα και επίσημα χειμερινές εκπτώσεις

Σύμφωνα με απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων της Αττικής οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φλεβάρη

Αρχίζουν και επίσημα από την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Γενάρη, οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φλεβάρη, όπως αποφασίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων του Λεκανοπεδίου Αττικής υπό την αιγίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Η επίσημη εκπτωτική περίοδος αποτελεί και τη μοναδική "σανίδα σωτηρίας" για τους εμπόρους, οι οποίοι ευελπιστούν σε βελτίωση του τζίρου των καταστημάτων τους, μετά τις σημαντικές πτώσεις που υπέστη τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της σκληρής λιτότητας που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Ακριβώς, η έντονη κρίση που μαστίζει τον εμπορικό κόσμο και κατά συνέπεια η άμεση ανάγκη για τόνωση της αγοράς, είναι και ο βασικός λόγος που προκάλεσε την επίσπευση της έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων. Την ίδια μέρα, 9 Γενάρη, ξεκινούν τις εκπτώσεις και τα πολυκαταστήματα όπως ήδη έχει ανακοινώσει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι παράνομες προεκπτώσεις και οι προσφορές που ξεπέρασαν το 40%, είχαν ήδη αρχίσει μέσα στη χριστουγεννιάτικη περίοδο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εμπορικών συλλόγων, οι οποίοι απείλησαν με σχετικές μηνύσεις. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει όσους ισχυρίζονται ότι ο θεσμός των εκπτώσεων αντιμετωπίζει φαινόμενα εκφυλισμού,ενώ παράλληλα καθιστά άμεση την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των νόμου περί εκπτώσεων και προσφορών. Να θυμίσουμε ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει συσταθεί εδώ και δύο μήνες περίπου σχετική επιτροπή στο υπουργείο Εμπορίου αποτελούμενη από εκπροσώπους όλου του εμπορικού κόσμου και από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εμπορίου. Οι εξαιρετικά βραδείς ρυθμοί, όμως, με τους οποίους προχωρά η επιτροπή στο έργο της με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου, εντείνει την ανησυχία του εμπορικού κόσμου, εκπρόσωποι του οποίου κάνουν λόγο και για φαινόμενα πλασματικών εκπτώσεων, δεδομένου ότι, όπως τονίζουν, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται πραγματικές εκπτώσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους. Η ηγεσία της ΕΣΕΕ έχει επανειλημμένα προτείνει την αυστηροποίηση των κυρώσεων σε όσους παραβαίνουν τα ισχύοντα για τις εκπτώσεις, καθώς και την πραγματοποίηση προσφορών σε τρεις δεκαπενθήμερες περιόδους κατά έτος.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις, ας σημειωθεί ότι παρά τις όποιες προσπάθειες καταβάλλουν οι έμποροι στη συγκεκριμένη περίοδο να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό με προσιτές τιμές στα προϊόντα τους, δεν μπορεί να τεθεί σε δεύτερη μοίρα η εισοδηματική "καχεξία" των καταναλωτών λόγω της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζόμενων που ακολουθούν οι "γαλαζοπράσινες" κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Πολιτική που θα συνεχιστεί και φέτος, αφού η εισοδηματική πολιτική που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επιφέρει νέο "ψαλίδισμα" στους μισθούς των εργαζομένων, γεγονός που με τη σειρά του, περιορίζει ακόμη περισσότερο τις ελπίδες των εμπόρων για αναθέρμανση της αγοράς κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.

μικρα μεγάλα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων στη ρύθμιση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για την απόκτηση του ειδικού σήματος λειτουργίας και για τη νομιμοποίηση παράνομα λειτουργούντων τουριστικών καταλυμάτων. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών του ΕΟΤ τόσο οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όσο και οι επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων έχουν ανταποκριθεί σχεδόν στο σύνολό τους στην απόφαση. Ο ΕΟΤ "απειλεί" ότι στις επιχειρήσεις που δεν υποβάλουν εγκαίρως τα δικαιολογητικά που προβλέπει η σχετική απόφαση για την απόκτηση του ειδικού σήματος λειτουργίας και εντοπιστούν να λειτουργούν παράνομα, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, δηλαδή από πρόστιμα που ξεκινούν από 50.000 δραχμές ανά κλίνη για τα ξενοδοχεία, μέχρι λουκέτο. Ας σημειωθεί ότι με τη νομιμοποίηση των καταλυμάτων που λειτουργούν παράνομα από τον ΕΟΤ, δεν παύουν οι παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας. Δηλαδή, τα παράνομα πολεοδομικά δωμάτια των ξενοδοχείων, με την απόκτηση του ειδικού σήματος λειτουργίας μετά την καταβολή του προστίμου, δε νομιμοποιούνται πολεοδομικά.

ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ: Απαλλάσσονται οι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα από την καταβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας κατά την εισαγωγή αγαθών στη χώρα. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα με την απόφαση, την απαλλαγή αυτή δικαιούνται οι διπλωματικοί και προξενικοί υπάλληλοι, οι διεθνείς Οργανισμοί που είναι αναγνωρισμένοι από την Ελλάδα καθώς και τα μέλη αυτών, και τα εγκατεστημένα στην Ελλάδα γραφεία των Διεθνών Οργανισμών.

ΝΟΙΚΙΑ: Αυξάνονται ραγδαία οι αγωγές μισθωτικών διαφορών που καταθέτουν στο Πρωτοδικείο της Αθήνας οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ζητώντας την έξωση των ενοικιαστών τους. Το πρώτο τριήμερο του νέου χρόνου οι αγωγές αυτές έφτασαν συνολικά τις 261, από τις οποίες οι 120 αφορούν εξώσεις για διάφορους λόγους. Πέρσι, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, είχαν κατατεθεί συνολικά 127 αγωγές.

Ο υπερδιπλασιασμός των φετινών μισθωτικών αγωγών οφείλεται, κυρίως, στην ψήφιση του νέου νόμου για την απελευθέρωση από 1-1-95 των παλαιών (άνω της δωδεκαετίας) μισθώσεων. Δεν έχει, ωστόσο, διευκρινιστεί αν ένα μέρος τους σχετίζεται με τη συγκεκριμένη κατηγορία ενοικιαζόμενων ακινήτων. Σημειώνεται, πάντως, ότι μέσα στο 1994 είχαν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών συνολικά 20.037 αγωγές μισθωτικών διαφορών. Το 70% από αυτές αφορούσε καθαρά εξώσεις ενοικιαστών, ενώ το 50% δε συζητήθηκε (ματαιώθηκε η συζήτησή τους ή αναβλήθηκε). Φέτος, αν συνεχιστούν οι ρυθμοί που ξεκίνησαν από τη δεύτερη κιόλας μέρα του χρόνου, ο αριθμός των αγωγών αναμένεται να ξεπεράσει τις 40.000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ