Πέμπτη 5 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Από τη Δευτέρα και επίσημα χειμερινές εκπτώσεις

Σύμφωνα με απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων της Αττικής οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φλεβάρη

Αρχίζουν και επίσημα από την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Γενάρη, οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φλεβάρη, όπως αποφασίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων του Λεκανοπεδίου Αττικής υπό την αιγίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Η επίσημη εκπτωτική περίοδος αποτελεί και τη μοναδική "σανίδα σωτηρίας" για τους εμπόρους, οι οποίοι ευελπιστούν σε βελτίωση του τζίρου των καταστημάτων τους, μετά τις σημαντικές πτώσεις που υπέστη τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της σκληρής λιτότητας που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Ακριβώς, η έντονη κρίση που μαστίζει τον εμπορικό κόσμο και κατά συνέπεια η άμεση ανάγκη για τόνωση της αγοράς, είναι και ο βασικός λόγος που προκάλεσε την επίσπευση της έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων. Την ίδια μέρα, 9 Γενάρη, ξεκινούν τις εκπτώσεις και τα πολυκαταστήματα όπως ήδη έχει ανακοινώσει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι παράνομες προεκπτώσεις και οι προσφορές που ξεπέρασαν το 40%, είχαν ήδη αρχίσει μέσα στη χριστουγεννιάτικη περίοδο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εμπορικών συλλόγων, οι οποίοι απείλησαν με σχετικές μηνύσεις. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει όσους ισχυρίζονται ότι ο θεσμός των εκπτώσεων αντιμετωπίζει φαινόμενα εκφυλισμού,ενώ παράλληλα καθιστά άμεση την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των νόμου περί εκπτώσεων και προσφορών. Να θυμίσουμε ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει συσταθεί εδώ και δύο μήνες περίπου σχετική επιτροπή στο υπουργείο Εμπορίου αποτελούμενη από εκπροσώπους όλου του εμπορικού κόσμου και από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εμπορίου. Οι εξαιρετικά βραδείς ρυθμοί, όμως, με τους οποίους προχωρά η επιτροπή στο έργο της με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου, εντείνει την ανησυχία του εμπορικού κόσμου, εκπρόσωποι του οποίου κάνουν λόγο και για φαινόμενα πλασματικών εκπτώσεων, δεδομένου ότι, όπως τονίζουν, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται πραγματικές εκπτώσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους. Η ηγεσία της ΕΣΕΕ έχει επανειλημμένα προτείνει την αυστηροποίηση των κυρώσεων σε όσους παραβαίνουν τα ισχύοντα για τις εκπτώσεις, καθώς και την πραγματοποίηση προσφορών σε τρεις δεκαπενθήμερες περιόδους κατά έτος.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις, ας σημειωθεί ότι παρά τις όποιες προσπάθειες καταβάλλουν οι έμποροι στη συγκεκριμένη περίοδο να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό με προσιτές τιμές στα προϊόντα τους, δεν μπορεί να τεθεί σε δεύτερη μοίρα η εισοδηματική "καχεξία" των καταναλωτών λόγω της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζόμενων που ακολουθούν οι "γαλαζοπράσινες" κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Πολιτική που θα συνεχιστεί και φέτος, αφού η εισοδηματική πολιτική που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επιφέρει νέο "ψαλίδισμα" στους μισθούς των εργαζομένων, γεγονός που με τη σειρά του, περιορίζει ακόμη περισσότερο τις ελπίδες των εμπόρων για αναθέρμανση της αγοράς κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ