Πέμπτη 5 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καμιά αναστολή στη συναίνεση

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη συναινετική τακτική του συμψηφισμού και της συγκάλυψης, όπως αναδεικνύεται μέσα από την απόφαση για αναστολή των διώξεων για τις υποθέσεις της ΑΓΕΤ και των υποκλοπών, προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου.Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται, καθώς και η Β. Παπανδρέου με ανακοίνωσή της εξέφρασε την αντίθεσή της στους χειρισμούς που ακολούθησε ο Α. Παπανδρέου, ενώ ο Κ. Σημίτης επανέλαβε τις προχτεσινές του δηλώσεις. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ομόφωνα λήφθηκε στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ η απόφαση για την προώθηση των μέτρων που περιέχονται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, ο Α. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ επανέλαβε το κυβερνητικό επιχείρημα για τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στη "δικανική απόφαση" που έλαβε η Βουλή, παραπέμποντας τους κατηγορούμενους και στην πολιτική απόφαση που καλείται να πάρει τώρα... Ενα επιχείρημα που συνεχίζεται να προβάλλεται, αν και επί της ουσίας αποτελεί ομολογία της συγκάλυψης, αφού, όπως προκύπτει, η κυβέρνηση θεωρεί ως σωστή την απόφαση της Βουλής για τις παραπομπές, που όμως για πολιτικούς λόγους δεν πρέπει να προχωρήσει.Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, "δεν τίθενται σε αμφισβήτηση αυτές οι αποφάσεις της Βουλής. Αντίθετα καλώ τη Βουλή - συνέχισε - ... να λάβει πολιτική απόφαση". Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να μιλήσει για την ανάγκη "πολιτικής σταθερότητας, ομαλότητας και γαλήνης στο δημόσιο βίο", ενώ ισχυρίστηκε ότι η απόφασή του "μπορεί να δώσει τη δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα" και θεώρησε σκόπιμο να πει για την απόφασή του ότι "πρώτο κριτήριο είναι το συμφέρον του τόπου"...

Οσον αφορά το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "δεν υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα που να αρνούνται σε αυτή τη Βουλή τη δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο". Δεν απέφυγε όμως να "προβλέψει" ότι αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε στις εκλογές "το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής και θα έχει την ευχέρεια στη συνέχεια να εκλέξει με τις δικές του ψήφους Πρόεδρο της Δημοκρατίας". Τέλος ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος και το προσωπικό του περιβάλλον, αλλά και στο θέμα της υγείας του, μίλησε για "εκβιασμό", που στοχεύει στην απομάκρυνσή του από την ενεργό πολιτική.

Η Β. Παπανδρέου

Την αντίθεσή της με τους χειρισμούς του Α. Παπανδρέου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ψηφίσει κατά της πρότασης, διατύπωσε σε χτεσινή της ανακοίνωση και η Β. Παπανδρέου, η οποία προηγουμένως είχε συνάντηση με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλο.Η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, κινούμενη στο πνεύμα Σημίτη και πιστοποιώντας ότι το ζήτημα των αναστολών θα αποτελέσει πλευρά της τακτικής των "4", σημείωσε ότι "το γενικό πλαίσιο της πορείας προς τον εκσυγχρονισμό", που προσδιόρισε ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, "ατυχώς... συνδυάστηκε με την πρόταση για αναστολή των διώξεων... ". Επίσης υποστηρίζει ότι "η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής δε συμβάλλει στην προώθηση των αναγκαίων θεσμικών αλλαγών", αλλά "η διαδικασία μέσω της οποίας ελήφθη η απόφαση" των αναστολών εμπεριέχει "σοβαρό κίνδυνο νέας τροφοδότησης του κλίματος αναξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου". Παράλληλα η Β. Παπανδρέου κάνει λόγο για "ανακολουθία", ενώ προχωρά σε μια σειρά προτάσεις σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος, σχετικά με την "αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, τη μείωση του αριθμού των υπουργών, τη σύσταση διακομματικών επιτροπών για την Παιδεία και την Υγεία, την επιλογή των διοικητών των ΔΕΚΟ από την Βουλή" κλπ.

Ταυτόχρονα, με δηλώσεις του ο Κ. Σημίτης επανήλθε στις βολές που διατύπωσε κατά του πρωθυπουργού για τους χειρισμούς γύρω από τις αναστολές. Ο υπουργός Βιομηχανίας ανέφερε ότι εμμένει στις απόψεις του, ότι ο Α. Παπανδρέου έφτασε το θέμα των υποκλοπών και της ΑΓΕΤ στο Ειδικό Δικαστήριο και ο ίδιος πήρε την απόφαση για αναστολή.

Παρ' όλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις Σημίτη αρνήθηκε, αρκούμενος να πει ότι η πρωτοβουλία για την παραπομπή δεν ανήκε στον πρωθυπουργό, αλλά στη Δικαιοσύνη. Ανέφερε δε ότι "εφόσον ο Κ. Σημίτης είναι υπουργός, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού". Την ίδια τακτική μη σχολιασμού ακολούθησε ο Ε. Βενιζέλος και στην περίπτωση Αλευρά, τις δηλώσεις του οποίου δε θέλησε να σχολιάσει. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ εκείνων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έχουν ταχθεί κατά των αναστολών προστέθηκαν χτες οι Α. Δροσογιάννης και Ι. Φλώρος, ενώ ο Δ. Δημοσθενόπουλος δήλωσε ότι θα φροντίσει να μη βρίσκεται στη Βουλή όταν θα γίνει η ψηφοφορία.

Κατά τ' άλλα

ομόφωνα...

Στο μεταξύ χτες εκδόθηκε η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, κατά την προχτεσινή του συνεδρίαση. Συνεδρίαση, που, παρά τις αντιρρήσεις των Κ. Σημίτη και Π. Αυγερινού για τις μεθοδεύσεις στο ζήτημα των αναστολών, κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι πρωτοβουλίες του Α. Παπανδρέου "αποτελούν σημαντική τομή στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις". Μη αφήνοντας δε περιθώρια παρερμηνειών για την ουσία της εν λόγω κίνησης Παπανδρέου, το ΕΓ δηλώνει πως "οφείλουμε σ' αυτή την πορεία να αποκαταστήσουμε κλίμα εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης σε μείζονα θέματα που αφορούν τη θεσμική συγκρότηση της δημοκρατίας". Ειδικότερα όσον αφορά το θέμα της αναστολής, το ΕΓ - ομόφωνα και πάλι - εκτίμησε ότι "συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση του αναγκαίου κλίματος", το οποίο θα επιχειρήσει να προωθήσει το ΠΑΣΟΚ με "συντεταγμένες" κινήσεις... Στα πλαίσια αυτών των κινήσεων εντάσσεται και η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπα κόμματα για την προώθηση των μέτρων που εξήγγειλε ο Α. Παπανδρέου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ