Πέμπτη 5 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπονομεύεται ο νόμος για τα Αμοιβαία Κεφάλαια

Υπονομεύεται το μέτρο της φορολόγησης των Αμοιβαίων Κεφαλαίων από τους ίδιους τους εμπνευστές του.

Αυτό προκύπτει από χτεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με αποδέκτη την Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, η οποία δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να φορολογήσει και το 1995 τα μερίσματα των αμοιβαίων κεφαλαίων με συντελεστή 15%.

Αφορμή για την έκδοση της σχετικής εγκύκλιου αποτέλεσε η γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Λογιστικής (το τελευταίο υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας), το οποία ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στις εταιρίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων να καταβάλουν λιγότερο φόρο από αυτόν που πρόβλεπε ο σχετικός νόμος του υπουργείου Οικονομικών. Το όλο πρόβλημα βέβαια πηγάζει από τις αντιδράσεις των τραπεζικών ομίλων οι οποίοι ελέγχουν τις εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων, στη φορολόγηση των μερισμάτων. Αντιδράσεις οι οποίες δεν άφησαν ασυγκίνητη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η τελευταία, σαν μία πρώτη ένδειξη καλής θέλησης, απάλλαξε τις εταιρίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων από την καταβολή φόρου το πρώτο εξάμηνο του 1994. Οι τελευταίες είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν φόρο μόνο για το β' εξάμηνο του 1994. Σαν να μη έφτανε αυτό, και τη στιγμή που η φορολογική επίθεση της κυβέρνησης κατά των εργαζομένων βρίσκεται σε εξέλιξη, έρχεται η γνωμοδότηση ενός ελεγχόμενου κυβερνητικού οργάνου, να αμφισβητήσει το ύψος της φορολόγησης.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι για το 1994 - το β' εξάμηνο δηλαδή, μιας και το πρώτο το απάλλαξαν από τη φορολογία - θα ισχύσουν οι διατάξεις του φορολογικού νόμου. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το 1995, για το οποίο το υπουργείο υπόσχεται ότι τα θέματα που θίγονται στη γνωμοδότηση "θα εξεταστούν από την υπηρεσία μας σε εύθετο χρόνο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ