Πέμπτη 5 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λαθρεμπόριο καυσίμων με τζίρο δισεκατομμύρια

Συγκεκριμένες καταγγελίες βρίσκονται στα χέρια αρμόδιων υπηρεσιών. Δεκάδες δισεκατομμύρια τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου

(Ανταπόκριση Λάκης ΝΙΚΟΛΑΟΥ).-

Ανθίζει και οργιάζει το λαθρεμπόριο καυσίμων στη Βόρεια Ελλάδα. Εκθεση - καταγγελία, που βρίσκεται στα χέρια της διευθύντριας Εμπορίου Θεσσαλονίκης Μαρίας Ζαβρακίδου και του διευθυντή Αγορανομίας Ν. Θεσσαλονίκης Θεόδωρου Βλάχου,περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια πώς λειτουργεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, με αποτέλεσμα να χάνει το Δημόσιο πολλά δισεκατομμύρια κάθε χρόνο και να γίνονται αμέσως πάμπλουτοι κάποιοι που εμπορεύονται καύσιμα τράνζιτ. Οφέλη όμως από τη διαδικασία προκύπτουν και για πολλά βενζινάδικα, που - προμηθευόμενα παράνομα πετρέλαιο ή βενζίνη -έχουν την άνεση να κατεβάζουν υπερβολικά και τις λιανικές τιμές, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

Πώς έχει το σκάνδαλο περιγράφεται με λεπτομέρειες στην έκθεση - καταγγελία: "Φορτώνονται σήμερα 20.000 λίτρα για Σ., κανονικά από τα διυλιστήρια με παραστατικά και με τιμή χρέωσης 108,80 (όπως και για τα πρατήρια). Ο Σ., που εμπορεύεται και τράνζιτ, επικαλείται π. χ. ότι έγινε λάθος εγγραφή της παραγγελίας του (λέει ότι παρήγγειλε 10.000 λίτρα και από λάθος της Εταιρείας στάλθηκαν 20.000). Τα επιστρέφει λοιπόν όλα. Σε συνεννόηση με τον οδηγό του βυτίου, σε κάποιο Χ πρατήριο. Αν τελειώσει η εκφόρτωση στο πρατήριο Χ και δε συμβεί κάποιος έλεγχος αρμόδιας υπηρεσίας, τότε ο παραλήπτης του πετρελαίου πληρώνει στον οδηγό βυτίου δυο εκατομμύρια (20.000 λίτρα επί 100 δραχμές το λίτρο). Ο οδηγός του βυτίου τα μεταφέρει στον Σ., αφού κρατήσει το μερίδιό του. Ο Σ. υπογράφει το τιμολόγιο, φαίνεται δηλαδή ότι στις δικές του δεξαμενές έπεσαν τα 20.000 λίτρα και με τη σειρά του πληρώνει στην Εταιρεία 1.200.000 δραχμές (20.000 λίτρα επί 60 δραχμές). Διότι ο Σ. δηλώνει τώρα ότι αυτή η ποσότητα είναι καύσιμο τράνζιτ, άρα αφορολόγητη".

Από αυτή την περίπτωση, που είναι σταγόνα στον ωκεανό, το κύκλωμα κλέβει από το κράτος περίπου 1.300.000 δραχμές, αφού εδώ περιλαμβάνονται ΦΠΑ κλπ. "Δεχθείτε σαν απόδειξη - αναφέρει η καταγγελία - ότι κάποιοι που εμπορεύονται τράνζιτ έγιναν σε λίγα χρόνια ζάμπλουτοι". Τώρα, στην περίπτωση που την ώρα της εκφόρτωσης στο πρατήριο Χ γινόταν έλεγχος από κάποια υπηρεσία, τότε όσοι είναι αναμεμειγμένοι στο κύκλωμα θα επικαλεστούν νόμιμη διαδικασία επιστροφής καυσίμων, θα πουν πως τάχα αγνοούν ότι είναι αφορολόγητο, θα εκδώσουν δελτίο αποστολής που θα αναγράφει επάνω επιστροφή από Σ. αξίας τόσες δραχμές (δηλαδή 20.000 επί 108,000 συν ΦΠΑ 18%). Οι κύριοι που κάνουν τον έλεγχο, αν δε γνωρίζουν ότι είναι τράνζιτ, θα το "πιστέψουν" κι όλα θα έχουν καλώς.

Σύμφωνα με την καταγγελία, που επιβεβαιώνεται και με τις μαρτυρίες όσων γνωρίζουν τα της διακίνησης των πετρελαιοειδών, υπάρχει και μία άλλη μέθοδος: Μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, παρόλο που υπάρχουν παραστατικά παράδοσης σε καράβια, καταλήγουν σε πρατήρια, φυσικά με προσυνεννόηση στην περίπτωση αυτή με τον καπετάνιο ή άλλον υπεύθυνο του καραβιού. Οι μεγάλες εταιρίες πετρελαίου δε φαίνεται να νοιάζονται και πολύ για την ιστορία με τα τράνζιτ, προφανώς επειδή οι μειώσεις από τις πωλήσεις καυσίμων από τα πρατήρια ισοσκελίζονται από τις μεγάλες αυξήσεις πωλήσεων από τους εμπόρους που διακινούν τράνζιτ.

Στην καταγγελία όμως περιλαμβάνεται και μία σοβαρή παρατήρηση.

"Το βιβλίο διακίνησης καυσίμων έγινε νόμος από το υπουργείο Εμπορίου και τηρείται από τα πρατήρια για να ελέγχονται αγορές - πωλήσεις και ν' αποφεύγονται παράνομες συναλλαγές. Ανευ ουσίας, αφού εδώ κι ένα χρόνο που εφαρμόζεται δεν έγινε σχεδόν κανένας έλεγχος στα περισσότερα πρατήρια. Επίσης με ειδικά κλειδιά, αλλάζοντας πανεύκολα τα κοντέρ των αντλιών (με αεροπίστολο ή νερό βρύσης με πίεση), προσαρμόζονται στα δεδομένα, ώστε να ισορροπούν ανάλογα αγορές - πωλήσεις". Ετσι, "πολλοί τίμιοι βενζινοπώλες οδηγούνται στον αφανισμό, μια και δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε τους συναδέλφους μας που παίρνουν τέτοια καύσιμα και κατεβάζουν τις τιμές λιανικής πώλησης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ