Πέμπτη 5 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΔΑΠ
Στον εισαγγελέα οι δήμοι που δεν πληρώνουν τα χρέη τους!

Ανέρχονται σε 10 δισ. δρχ., ενώ άλλα 5 δισ. περίπου της χρωστά και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας

Με διακοπή της παροχής νερού, αλλά και με παραπομπή στον εισαγγελέα απειλεί η ΕΥΔΑΠ τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δεν της πληρώνουν τα χρέη τους, που ανέρχονται στα 10 δισ. δρχ. περίπου, από την κατανάλωση νερού!

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, με επιστολή που απέστειλε στις 22 Δεκέμβρη προς το υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρει ότι τα χρέη των δήμων και κοινοτήτων έχουν φτάσει τα 10 δισ. δρχ., πράγμα που θα αναγκάσει την Επιχείρηση να καταφύγει σε δύο ιδιαίτερα σκληρά μέτρα. Δηλαδή στη διακοπή της παροχής νερού και στην παραπομπή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων.

Προκειμένου να υποστηρίξει την κατηγορία της υπεξαίρεσης, η ΕΥΔΑΠ αναφέρει στην επιστολή ότι ενώ αυτή χρεώνει στους δήμους με 50 δραχμές το κυβικό νερού, εκείνοι το μεταπωλούν στους δημότες τους σε πολλαπλάσια τιμή και, αν και εισπράττουν το αντίτιμο, δεν αποδίδουν στην ΕΥΔΑΠ τα οφειλόμενα ποσά.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πάνω από 20 δήμοι και κοινότητες της Αττικής, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Αρτέμιδας (Λούτσας) που χρωστάει περίπου 775 εκατ. δρχ., ο Δήμος Μαραθώνα που χρωστάει 563 εκατ. δρχ., ο Δήμος Ασπροπύργου που χρωστάει 555 εκατ. δρχ. και ο Δήμος Παιανίας που χρωστάει 418 εκατ. δρχ.

Μεταξύ των οφειλετών όμως είναι και άλλοι δήμοι, οι οποίοι δε μεταπωλούν το νερό στους δημότες τους, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Αθηναίων, που χρωστάει στην ΕΥΔΑΠ 362 εκατ. δρχ. περίπου.

Με την επιστολή της η ΕΥΔΑΠ διαμαρτύρεται και προς το υπουργείο Εσωτερικών, επειδή δεν παρακρατεί από τα μηνιαία κονδύλια των επιχορηγήσεών του προς τους δήμους και τις κοινότητες τα ποσά για την εξόφληση των χρεών τους.

Οπως είναι γνωστό, το Μάη του 1992 είχε γίνει νομοθετική ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ - που τότε ανέρχονταν σε 5,1 δισ. δρχ. - με ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Από τότε όμως, αν και έχουν περάσει 30 μήνες, στην ΕΥΔΑΠ έχει αποδοθεί μόνο 1,7 δισ. δρχ. Αντίθετα, από το Μάη του 1992 μέχρι και το Δεκέμβρη του 1994, οι δήμοι και οι κοινότητες εξακολούθησαν να μην πληρώνουν τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν νέα χρέη, ύψους 6 δισ. δρχ. περίπου.

Και το Δημόσιο

Οφειλές όμως προς την ΕΥΔΑΠ δεν έχουν μόνο οι δήμοι, αλλά και ο ευρύτερος τομέας του δημοσίου, όπως οργανισμοί, υπουργεία, νομαρχίες, ιδρύματα, σχολεία, νοσοκομεία, ακόμα και το ΥΠΕΧΩΔΕ που εποπτεύει την Επιχείρηση! Το χρέος αυτό ανερχόταν πριν λίγους μήνες σε περίπου 5 δισ. δρχ.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες αυξήσεις στην τιμή του νερού, αλλά και στα τέλη αποχέτευσης, τα οποία δεν αποκλείεται να διπλασιαστούν.

  • Πάντως, υπάρχει και ένα αισιόδοξο γεγονός, αφού μετά και τις τελευταίες βροχές και χιονοπτώσεις, το Λεκανοπέδιο δεν κινδυνεύει πια από τη λειψυδρία. Τα αποθέματα μέχρι χτες στους ταμιευτήρες ανέρχονταν στα 335,69 εκατομμύρια κυβικά, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημερομηνία δεν υπήρχαν ούτε τα μισά. Εφταναν μόλις στα 147,57 εκατ. κυβικά.

Ν. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ