Πέμπτη 5 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Είναι πρόκληση!

Στο απόσπασμα, λοιπόν, και το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά! Το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Μεσογείου! "Εντός του πρώτου δεκαημέρου του 1995" προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός. Το αναφέρει ρητά η τροπολογία - έκτρωμα, που έχουν ήδη ετοιμάσει τα υπουργεία Βιομηχανίας και Οικονομικών. Στα κρυφά! Αναζητώντας τη συνενοχή και το άλλοθι της Βουλής στο έγκλημα που είναι έτοιμοι να διαπράξουν. Αναζητώντας πολιτική κάλυψη και όχι "φύλλο συκής", γιατί αυτό το έχουν αποβάλει. Το απέβαλε πριν λίγες μέρες σε δηλώσεις του στη Σύρο ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, όταν δήλωνε ότι δε μας επιτρέπει η ΕΟΚ, αλλά και η Αμερική, να έχουμε ναυπηγεία υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Και όταν ακόμα επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ότι "δεν εργάστηκε με κέφι" για τις αποκρατικοποιήσεις..!

Ναι, είναι αλήθεια ότι τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θέλουν το ξεχαρβάλωμα της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Γιατί, απλούστατα, αυτή είναι η εντολή των πολυεθνικών. Γιατί ο σχεδιασμός αυτών των εταιριών θέλει τη συγκέντρωση όλου του ελέγχου του τομέα των ναυπηγοεπισκευών στη Γερμανία και στη Μ. Βρετανία κατά κύριο λόγο. Αυτός ο σχεδιασμός υπαγόρευσε τη διαβόητη πια 7η Οδηγία, την οποία με σκυμμένο κεφάλι υλοποιούν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Η ΝΔ παρέδωσε το Ναυπηγείο της Ελευσίνας στον Περατικό, ο οποίος αν και δεν έχει καταβάλει ακόμα ούτε δραχμή από το τίμημα του ναυπηγείου, το εμφανίζει σήμερα καταχρεωμένο! Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πήρε τη σκυτάλη. Παρέδωσε το Ναυπηγείο του Νεώριου στην ΑΜΠΕΡ με εξίσου σκανδαλώδεις όρους και τώρα σημαδεύει κατ' ευθείαν την καρδιά του Σκαραμαγκά, δηλαδή την καρδιά της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας. Το ναυπηγείο που: Από χάλυβα παράγει πλοίο έτοιμο να αποπλεύσει. Διαθέτει πέντε δεξαμενές που μπορούν να επισκευάσουν όλα τα είδη πλοίων. Εκτελεί ήδη πρόγραμμα κατασκευής φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Φέρνει πολύτιμο συνάλλαγμα στη χώρα. Αξίζει, αν μπορεί να αποτιμηθεί, μόνο σε ρευστό η αξία του, περίπου 100 δισ. δραχμές..!

Και όμως, κατά τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας, ο Σκαραμαγκάς θεωρείται "βαρίδι" στα πόδια της εθνικής οικονομίας! Είναι πρόκληση! Οχι μόνο για τους 3.100 εργαζόμενους στο ναυπηγείο, που απειλούνται με απόλυση. Είναι πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους, για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που πρώτο απ' όλους καλείται να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Αποφασιστικά, συντονισμένα και αποτελεσματικά. Η "Τρίαινα", που κρατάνε στα χέρια τους οι εργαζόμενοι, μπορεί όχι μόνο να ταράξει τα νερά. Μπορεί να βυθίσει τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης, αρκεί... Αρκεί το σωματείο τους να επιβεβαιώσει αυτή τη φορά στην πράξη τον τίτλο του ("Τρίαινα"). Αρκεί οι θετικές αποφάσεις, που πάρθηκαν χτες σε σύσκεψη του σωματείου με τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, να υλοποιηθούν και να προχωρήσουν παραπέρα, χωρίς "ντρίπλες" και "αδειάσματα", που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες περιπτώσεις. Αρκεί να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη και να στηριχτεί ειλικρινά ο αγώνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ