ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 1995
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λαθρεμπόριο καυσίμων με τζίρο δισεκατομμύρια

Συγκεκριμένες καταγγελίες βρίσκονται στα χέρια αρμόδιων υπηρεσιών. Δεκάδες δισεκατομμύρια τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου

(Ανταπόκριση Λάκης ΝΙΚΟΛΑΟΥ).-

Ανθίζει και οργιάζει το λαθρεμπόριο καυσίμων στη Βόρεια Ελλάδα. Εκθεση - καταγγελία, που βρίσκεται στα χέρια της διευθύντριας Εμπορίου Θεσσαλονίκης Μαρίας Ζαβρακίδου και του διευθυντή Αγορανομίας Ν. Θεσσαλονίκης Θεόδωρου Βλάχου,περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια πώς λειτουργεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, με αποτέλεσμα να χάνει το Δημόσιο πολλά δισεκατομμύρια κάθε χρόνο και να γίνονται αμέσως πάμπλουτοι κάποιοι που εμπορεύονται καύσιμα τράνζιτ. Οφέλη όμως από τη διαδικασία προκύπτουν και για πολλά βενζινάδικα, που - προμηθευόμενα παράνομα πετρέλαιο ή βενζίνη -έχουν την άνεση να κατεβάζουν υπερβολικά και τις λιανικές τιμές, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

Πώς έχει το σκάνδαλο περιγράφεται με λεπτομέρειες στην έκθεση - καταγγελία: "Φορτώνονται σήμερα 20.000 λίτρα για Σ., κανονικά από τα διυλιστήρια με παραστατικά και με τιμή χρέωσης 108,80 (όπως και για τα πρατήρια). Ο Σ., που εμπορεύεται και τράνζιτ, επικαλείται π. χ. ότι έγινε λάθος εγγραφή της παραγγελίας του (λέει ότι παρήγγειλε 10.000 λίτρα και από λάθος της Εταιρείας στάλθηκαν 20.000). Τα επιστρέφει λοιπόν όλα. Σε συνεννόηση με τον οδηγό του βυτίου, σε κάποιο Χ πρατήριο. Αν τελειώσει η εκφόρτωση στο πρατήριο Χ και δε συμβεί κάποιος έλεγχος αρμόδιας υπηρεσίας, τότε ο παραλήπτης του πετρελαίου πληρώνει στον οδηγό βυτίου δυο εκατομμύρια (20.000 λίτρα επί 100 δραχμές το λίτρο). Ο οδηγός του βυτίου τα μεταφέρει στον Σ., αφού κρατήσει το μερίδιό του. Ο Σ. υπογράφει το τιμολόγιο, φαίνεται δηλαδή ότι στις δικές του δεξαμενές έπεσαν τα 20.000 λίτρα και με τη σειρά του πληρώνει στην Εταιρεία 1.200.000 δραχμές (20.000 λίτρα επί 60 δραχμές). Διότι ο Σ. δηλώνει τώρα ότι αυτή η ποσότητα είναι καύσιμο τράνζιτ, άρα αφορολόγητη".

Από αυτή την περίπτωση, που είναι σταγόνα στον ωκεανό, το κύκλωμα κλέβει από το κράτος περίπου 1.300.000 δραχμές, αφού εδώ περιλαμβάνονται ΦΠΑ κλπ. "Δεχθείτε σαν απόδειξη - αναφέρει η καταγγελία - ότι κάποιοι που εμπορεύονται τράνζιτ έγιναν σε λίγα χρόνια ζάμπλουτοι". Τώρα, στην περίπτωση που την ώρα της εκφόρτωσης στο πρατήριο Χ γινόταν έλεγχος από κάποια υπηρεσία, τότε όσοι είναι αναμεμειγμένοι στο κύκλωμα θα επικαλεστούν νόμιμη διαδικασία επιστροφής καυσίμων, θα πουν πως τάχα αγνοούν ότι είναι αφορολόγητο, θα εκδώσουν δελτίο αποστολής που θα αναγράφει επάνω επιστροφή από Σ. αξίας τόσες δραχμές (δηλαδή 20.000 επί 108,000 συν ΦΠΑ 18%). Οι κύριοι που κάνουν τον έλεγχο, αν δε γνωρίζουν ότι είναι τράνζιτ, θα το "πιστέψουν" κι όλα θα έχουν καλώς.

Σύμφωνα με την καταγγελία, που επιβεβαιώνεται και με τις μαρτυρίες όσων γνωρίζουν τα της διακίνησης των πετρελαιοειδών, υπάρχει και μία άλλη μέθοδος: Μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, παρόλο που υπάρχουν παραστατικά παράδοσης σε καράβια, καταλήγουν σε πρατήρια, φυσικά με προσυνεννόηση στην περίπτωση αυτή με τον καπετάνιο ή άλλον υπεύθυνο του καραβιού. Οι μεγάλες εταιρίες πετρελαίου δε φαίνεται να νοιάζονται και πολύ για την ιστορία με τα τράνζιτ, προφανώς επειδή οι μειώσεις από τις πωλήσεις καυσίμων από τα πρατήρια ισοσκελίζονται από τις μεγάλες αυξήσεις πωλήσεων από τους εμπόρους που διακινούν τράνζιτ.

Στην καταγγελία όμως περιλαμβάνεται και μία σοβαρή παρατήρηση.

"Το βιβλίο διακίνησης καυσίμων έγινε νόμος από το υπουργείο Εμπορίου και τηρείται από τα πρατήρια για να ελέγχονται αγορές - πωλήσεις και ν' αποφεύγονται παράνομες συναλλαγές. Ανευ ουσίας, αφού εδώ κι ένα χρόνο που εφαρμόζεται δεν έγινε σχεδόν κανένας έλεγχος στα περισσότερα πρατήρια. Επίσης με ειδικά κλειδιά, αλλάζοντας πανεύκολα τα κοντέρ των αντλιών (με αεροπίστολο ή νερό βρύσης με πίεση), προσαρμόζονται στα δεδομένα, ώστε να ισορροπούν ανάλογα αγορές - πωλήσεις". Ετσι, "πολλοί τίμιοι βενζινοπώλες οδηγούνται στον αφανισμό, μια και δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε τους συναδέλφους μας που παίρνουν τέτοια καύσιμα και κατεβάζουν τις τιμές λιανικής πώλησης".

ΠΥΡΚΑΓΙΑ, που ξέσπασε χτες στο εργοστάσιο κατασκευής στρωμάτων "Ρικοτέκ" στη λεωφόρο ΝΑΤΟ στο Ασπρόπυργο, προκάλεσε ζημιές άνω των 80 εκατομμυρίων. Η φωτιά άρχισε από το υπόγειο, όπου ήταν αποθηκευμένα εμπορεύματα για πώληση. Η Πυροσβεστική επενέβη με 15 οχήματα και 50 άνδρες. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκε ελαφρά ο πυροσβέστης Αλ. Ορφανός.

Η ΠΡΩΤΗ ληστεία του 1995 σε τράπεζα έγινε χτες στο Ελληνικό. Τέσσερις οπλοφόροι μπήκαν στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πίστεως στην οδό Βουλιαγμένης 130 και πήραν 20 εκατομμύρια. Οι κακοποιοί ξέφυγαν με κλεμμένο ΙΧ (ΥΟΟ - 8147), το οποίο εγκατέλειψαν στην οδό Αριστάρχου στην Αργυρούπολη.

ΠΑΙΔΙΚΗ γιορτή, με παράσταση Καραγκιόζη, οργανώνει σήμερα στις 5.30 μ.μ. η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης. Η Επιτροπή καλεί στην παράσταση όλα τα παιδιά και τους συνοδούς τους, για να γιορτάσουν μαζί την είσοδο του νέου χρόνου. Η εκδήλωση θα γίνει στην οδό Ικονίου 26 και Καλλιπόλεως (κοντά στον κινηματογράφο ΦΙΛΙΠ, ισόγεια αίθουσα Επαγγελματοβιοτεχνών Νέας Σμύρνης).

ΑΙΣΙΟ τέλος είχε χτες η περιπέτεια του Ιωάννη Κεντρωτά, ο οποίος είχε χαθεί από προχτές το μεσημέρι στα παλιά μεταλλεία του Λαυρίου. Ο 59χρονος εργάτης είχε πάει εκεί μαζί με τον 20χρονο Γ. Μαργαρίτη για να μαζέψουν ορυκτά. Σε απόσταση 1.500 μέτρων από την είσοδό του σώθηκε η ασετιλίνη κι έμεινε εκεί περιμένοντας το συνεργείο διάσωσης, το οποίο αποτελούνταν από πυροσβέστες και παλιούς μεταλλωρύχους.

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ χτες, με διάταξη του 2ου ειδικού ανακριτή Αθηνών Ν. Λιβανού, ο ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων Διον. Παπασταματάτος, που κατηγορείται για την υπόθεση του μεγάλου "ριφιφί". Του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Με την ίδια διάταξή του ο ανακριτής απέρριψε ανάλογη αίτηση του επίσης προφυλακισμένου υποδιευθυντή της Τράπεζας Εργασίας Αναγνώστη Καλαφάτη. Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια εισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη είχε προτείνει την αποφυλάκιση και των δύο κατηγορουμένων, γιατί, κατά τη γνώμη της, ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης Τζ. Χαλίντ είναι αναξιόπιστος.

ΕΙΚΟΣΑΧΡΟΝΟ Ηρακλειώτη αναζητεί από χτες η Αστυνομία, για την απόπειρα δολοφονίας του 45χρονου πολιτικού μηχανικού Δημητρίου Σούργια,που έγινε στο διαμέρισμά του στο Ηράκλειο, ξημερώματα Πρωτοχρονιάς. Πρόκειται για τον Γιάννη Κοκοζάκη,άεργο, κάτοικο Ηρακλείου, στου οποίου το σπίτι βρέθηκε από την Αστυνομία το μαχαίρι με το οποίο τραυματίστηκε ο Δ. Σούργιας. Ο 45χρονος Ηρακλειώτης δέχτηκε συγκεκριμένα 22 μαχαιριές σ' όλο του το σώμα, από άτομο που είχε προσκαλέσει ο ίδιος στο διαμέρισμά του.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον λατρευτό μας πατέρα, αδελφό και θείο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΛΑΔΗ

θανόντα, κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 5-1-95 και ώρα 10.45 π.μ. από τον Ιερό Ναό του Α Κοιμητηρίου Αθηνών.

Η κόρη Χαρά, τα αδέλφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

Συνελήφθη ακροδεξιός με όπλα και χασίς

Σε γιάφκα ακροδεξιών εισέβαλε χτες το πρωί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Σύμφωνα με λιτή ανακοίνωση της Αστυνομίας, η έφοδος έγινε παρουσία δικαστικού λειτουργού και συνελήφθη ο 49χρονος Νικόλαος Γ. Παναγόπουλος επειδή στο υπόγειο εργαστήριο που νοίκιαζε, στην οδό Φαλήρου 56 στο Κουκάκι, βρέθηκαν όπλα εκρηκτικά και χασίς. Λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπόγειο εργαστήριο υπήρχαν τρία πιστόλια, οχτώ αυτοσχέδιες βόμβες, πυροκροτητές, χειροβομβίδες, εκρηκτική ύλη, σφαίρες και δύο κιλά χασίς φούντα. Ο Ν. Παναγόπουλος είχε καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για βομβιστικές ενέργειες σε κινηματογράφους και άλλους τόπους στην περιοχή της Αθήνας μετά τη μεταπολίτευση.

Η Αστυνομία οδηγήθηκε στη γιάφκα με βάση πληροφορίες για ύποπτες κινήσεις και θορυβώδεις ενέργειες στο υπόγειο. Αντρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είχαν στηθεί από το πρωί χτες στους δρόμους που οδηγούσαν στο υπόγειο και πραγματοποίησαν την έφοδό τους, όταν ήταν βέβαιοι για την επιτυχία της επιχείρησης. Αλλες, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αστυνομία συνεχίζει την έρευνα για τον εντοπισμό και των συνεργατών του. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει αν ο Παναγόπουλος εκπροσωπούσε κάποια οργάνωση ή αν του αποδοθούν κάποιες βομβιστικές ενέργειες.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Δίωξη για την παρατράπεζα

Μετά από παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιώς Α. Μεταξά, ασκήθηκε χτες ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, με αφορμή την αποκάλυψη προ δεκαπενθημέρου πως το λογιστήριο των φυλακών συνέχιζε να λειτουργεί ωςπαρατράπεζα.

Η παρατράπεζα, που λειτουργούσε, όπως αποδεικνύεται, ανεμπόδιστα, παρά τις αποκαλύψεις και τις έρευνες εδώ και αρκετούς μήνες για το θέμα αυτό, άρχισε να απασχολεί εκ νέου τη Δικαιοσύνη, όταν στις 20 Δεκέμβρη, κατά την κοινή επίσκεψη εκεί του υπουργού Δικαιοσύνης με τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εντοπίστηκε σχετικό σημείωμα κρατουμένου εμπόρου ναρκωτικών.Με αυτό, δινόταν εντολή να καταβληθεί το ποσό των 2.800.000 δραχμών σε τρίτο πρόσωπο από το λογαριασμό που διατηρούσε ο κρατούμενος στο λογιστήριο.

Από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε τότε η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρουσώ Καλατζή και ολοκληρώθηκε χτες, διαπιστώθηκε ότι μέσω του λογιστηρίου διακινούνταν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία ανήκαν κυρίως σε κρατούμενους για εμπορία ναρκωτικών. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι ενώ θα έπρεπε, όπως προβλέπεται, το 50% των χρημάτων των κρατουμένων να βρίσκονται σεέντοκο προθεσμιακό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να επανέλθουν στον κρατούμενο μετά την απόλυσή του από τις φυλακές, αυτά είχαν κατατεθεί σε τρεχούμενο, για να μπορούν υπάλληλοι του λογιστηρίου να κάνουν αναλήψεις, εκατομμυρίων, σύμφωνα με πληροφορίες, για... "τρέχουσες ανάγκες". Εντός της ερχόμενης βδομάδας, αναμένεται να κληθούν από τον ανακριτή μάρτυρες.

Γ. ΤΡ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ