ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Γενάρη 1995
Σελ. /23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διεκδικητικοί αγώνες κόντρα στη συναίνεση

Δηλώσεις της Α. Παπαρήγα για την πρόταση αναστολής των δικών, για την συμφωνία ΓΣΕΕ-ΣΕΒ, τα ναυπηγεία και τα νομαρχιακά συμβούλια

"Είμαστε αντίθετοι στην πρόταση της κυβέρνησης και σε ό,τι υποκρύπτεται πίσω από αυτή". Αυτήν την κατηγορηματική δήλωση έκανε χτές η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα της αναστολή των δικών. Η Α. Παπαρήγα σημείωσε αρχικά πως "το θέμα αυτό πάει πολύ πιό πέρα από έναν απλό συμψηφισμό κατηγοριών και δικών". "Φαίνεται, τόνισε, ότι εδώ υπάρχει μια ουσιαστική παρέμβαση του επιχειρηματικού κόσμου και ενδεχόμενα και του ξένου παράγοντα, που θέλει να αλλάξουν οι κανόνες της ψευδεπίγραφης αντιπαράθεσης στην Ελλάδα, ανάμεσα στα δύο κόμματα και να περάσει τον οδοστρωτήρα της "συναίνεσης"". "Η εθνική ομοψυχία που πρόβαλε ο πρωθυπουργός, συνέχισε η Α. Παπαρήγα, κατά τη γνώμη μας έχει άλλη ερμηνεία και πρέπει να έχει άλλη ερμηνεία για το λαό. Ο πρωθυπουργός λέει για εθνική ομοψυχία, δηλαδή λαϊκή υποταγή στη πολιτική της κυβέρνησης, στην πολιτική του πολυεθνικού κεφαλαίου. Εμείς αντιτάσουμε τη λαϊκή ομοψυχία και την πάλη για να μη περάσει αυτή η πολιτική, είτε είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, είτε οποιοδήποτε άλλο κόμμα ή σχηματισμός που ακολουθεί τέτοια πολιτική".

Απαντώντας στο ερώτημα πως θα εκραστεί η στάση του ΚΚΕ, η Α. Παπαρήγα ανέφερε ότι το Κόμμα θα καταγγείλει μέσα στη βουλή αυτή τη κατάσταση και τα διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα σε σχέση με αυτή τη καταγγελία θα τα ρυθμίσει η κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το άν η στάση του Κόμματος με την μία η την άλλη μορφή (αποχή ή παραμονή) θεωρηθεί ως συμφωνία με την κυβέρνηση και διαφωνία μαζί της μόνος ως πρός τον τρόπο, η Α. Παπαρήγα τόνισε ότι "το ΚΚΕ δεν δέχεται να χρησιμοποιηθεί απο κανένα, ούτε για γενικώτερους ουτε για συγκυριακούς σκοπούς". "Αυτό που μας ενδιαφέρει, σημείωσε, είναι να γίνει πανελλαδικά γνωστό το πολιτικό μήνυμα και το πολιτικό συμπέρασμα από την πρόταση της κυβέρνησης. Τα άλλα θέματα, ο τρόπος που θα εκφραστεί η στάση του ΚΚΕ, η καταγγελία του, είναι περισσότερο θέματα διαδικασίας".

Τα εισοδηματικά

Σχολιάζοντας την συμφωνία ΣΕΒ-ΓΣΕΕ η Α. Παπαρήγα σημείωσε ότι "δόθηκε η εντύπωση μιας στημένης και προαποφασισμένης ενέργειας". Οι εργαζόμενοι, τόνισε δεν πρέπει να παραπλανηθούν, καθώς αυτό το 1% παραπάνω δεν λύνει κανένα πρόβλημα, δεν θίγει τα κέρδη των βιομηχάνων, των μεγαλοκατασκευαστικών εταιριών, των εκπροσώπων του μεγάλου, ιδιαίτερα του ξένου κεφαλαίου. Τα κέρδη θα μείνουν αλώβητα. Κι αυτό που δίνουν θα το πάρουν μέ άλλους τροπους. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχθούν αυτά τα ψίχουλα, πρέπει να διεκδικήσουν μεγαλύτερες αυξήσεις, να διευρύνουν την πάλη τους για δωρεάν σύγχρονη παιδεία, λαϊκή υγεία, κατάργηση αντιλαϊκών φόρων".

Σε ότι αφορά το ξεπούλημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά η Α. Παπαρήγα δήλωσε ότι "είναι το ποτήρι που ξεχειλίζει το ποτήρι". Η συρίκνωση, συνέχισε, που θα ακολουθήσει στο κλάδο θα έχει δραματικές συνέπειες γενικώτερα στη βιομηχανία. Φεύγουμε από την στεβλή, εξαρτημένη εκβιομηχάνιση προς την πλήρη αποβιομηχάνιση. Θα μείνουν λίγες επιχειρήσεις βιομηχανικές στην Ελλάδα, ως νησίδες και θα διευρυνθεί η αγορά της Ελλάδας για πωλήσεις βιομηχανικών προϊόντων του εξωτερικού".

Τέλος σε ότι αφορά τη θέση του ΚΚΕ για τα νομαρχιακά συμβούλια, με αφορμή την συνάντηση που είχε χτές η Α. Παπαρήγα με τον Ευ. Κουλουμπή ως επικεφαλή αντιπροσωπείας των εκλεγμένων νομαρχών, η γενική γραμματέας του Κόμματος δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα παλέψει για την δημοκρατική και ουσιαστική λειτουργία των νομαρχιακών συμβουλίων και την σύνδεσή τους με τον λαό. Σε ότι αφορά τις αρμοδιότητές τους, δήλωσε "εμείς θα παλέψουμε και θα συμπαρασταθούμε σε όλους εκείνους που θα διεκδικήσουν ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους, ώστε να μην υποχρεώνονται τα νομαρχιακά συμβούλια να καταφεύγουν σε παράλληλη φορολογία του λαού".

Διεκδικητικό κίνημα κόντρα στη συναίνεση

Δηλώσεις της Αλ. Παπαρήγα μετά από συνάντησή της με τους αιρετούς νομάρχες

Την ετοιμότητα του ΚΚΕ να παλέψει και να συμπαρασταθεί σε όλους εκείνους που θα διεκδικήσουν ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,στη διάρκεια συνάντησής της με τον Ευάγγελο Κουλουμπή,επικεφαλής αντιπροσωπείας του προσωρινού συντονιστικού οργάνου των αιρετών νομαρχών που την επισκέφτηκε στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. "Αρμοδιότητες και πόροι πηγαίνουν μαζί, έτσι ώστε να μην υποχρεώνονται τα Νομαρχιακά Συμβούλια να καταφεύγουν στην παράλληλη φορολογία του λαού", τόνισε η Αλ. Παπαρήγα.

Μετά το τέλος της συνάντησης και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας, η Αλ. Παπαρήγα ανάμεσα σε άλλα δήλωσε:

  • Σχετικά με το θέμα της αναστολής των δικών:

Το θέμα αυτό πάει πολύ πιο πέρα από ένα απλό συμψηφισμό κατηγοριών και δικών. Φαίνεται ότι εδώ υπάρχει μια ουσιαστικότερη παρέμβαση του επιχειρηματικού κόσμου και ενδεχόμενα και του ξένου παράγοντα που θέλει να αλλάξουν οι κανόνες της ψευδεπίγραφης αντιπαράθεσης στην Ελλάδα ανάμεσα στα δύο κόμματα και να περάσει τον "οδοστρωτήρα" της συναίνεσης. Η εθνική ομοψυχία που πρόβαλε ο πρωθυπουργός, κατά τη γνώμη μας έχει άλλη ερμηνεία και πρέπει να έχει άλλη ερμηνεία για το λαό. Ο πρωθυπουργός λέει για εθνική ομοψυχία, δηλαδή λαϊκή υποταγή στην πολιτική της κυβέρνησης, στην πολιτική του πολυεθνικού κεφαλαίου. Εμείς αντιτάσσουμε τη λαϊκή ομοψυχία και την πάλη για να μην περάσει αυτή η πολιτική, είτε είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ είτε οποιοδήποτε άλλο κόμμα ή σχηματισμός που ακολουθεί τέτοια πολιτική. Είναι φανερό λοιπόν ότι είμαστε αντίθετοι στην πρόταση της κυβέρνησης και σε ό,τι υποκρύπτεται πίσω απ' αυτήν την πρόταση. Μέσα στη Βουλή θα καταγγείλουμε αυτήν την κατάσταση και από κει και πέρα στο ερώτημα πώς θα εκφραστεί η στάση του ΚΚΕ, το ΠΓ έχει αναθέσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να ρυθμίσει θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα.

  • Για την εισοδηματική πολιτική του 4+σν4%:

Η συνάντηση ΓΣΕΕ - ΣΕΒ μου έδωσε την εντύπωση μιας στημένης και προαποφασισμένης ενέργειας, δηλαδή να φανεί ότι ο ΣΕΒ δίνει κάτι παραπάνω από αυτό που η κυβέρνηση έδωσε για τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παραπλανηθούν. Αυτό το 1% παραπάνω δεν πρόκειται να αλλάξει καθόλου την κατάσταση και να θίξει τα υπερκέρδη των βιομηχάνων, των κατασκευαστικών εταιριών και των άλλων εκπροσώπων του μεγάλου και ιδιαίτερα του ξένου κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν αυτά τα ψίχουλα και πρέπει να διεκδικήσουν σε κάθε χώρο δουλιάς και μέσα από τις συμβάσεις αυξήσεις και επίσης να διευρύνουν την πάλη τους για δωρεάν πραγματικά σύγχρονη παιδεία, λαϊκή υγεία και κατάργηση αντιλαϊκών φόρων. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

ΣΕΒ
Η οικονομία σε "στασιμότητα"

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος, ομολόγησε αυτό που οι πάντες γνωρίζουν. Ο ίδιος, παρά το μπαράζ αυξήσεων, αξιώνει να αφεθούν... ελεύθερες οι δυνάμεις της "αγοράς"!

Τη ...διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε "στασιμότητα" έκανε χτες η ηγεσία των βιομηχάνων μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Μ. Εβερτ,διαψεύδοντας περίτρανα τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζει ότι η οικονομία αρχίζει να μπαίνει στο σωστό δρόμο. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι βιομήχανοι έκαναν σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν να θιχτεί ούτε στο ελάχιστο το καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης, που ισχύει στην αγορά και το οποίο τροφοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο την ασύδοτη και κερδοσκοπική δράση των κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος των εργαζόμενων.

Σε σχετικές δηλώσεις που έκανε στο τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,τόνισε χαρακτηριστικά: "Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι ακόμα δεν μπορέσαμε να ξεφύγουμε από τη στασιμότητα και να προχωρήσουμε σε μια ταχύτερη ανάπτυξη", προσθέτοντας ότι "το βασικότερο πρόβλημα της χώρας μας είναι η δυναμική του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους, το οποίο δεν επιτρέπει την άσκηση μιας σωστής νομισματικής, συναλλαγματικής και εισοδηματικής πολιτικής, για να μπορέσει να αναπτυχθεί ο τόπος".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μπαράζ αυξήσεων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες σε βασικά είδη και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στον πληθωρισμό και το δημόσιο χρέος, ο Ι. Στράτος υποστήριξε ότι θα πρέπει να δουλέψουν οι δυνάμεις της αγοράς, προσθέτοντας ότι ο παρεμβατικός ρόλος του κράτους δεν μπορεί να είναι αντίθετος με την εξέλιξη της αγοράς.

Προετοιμασία του 12ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ

Η ΕΕΔΥΕ στα πλαίσια του 12ου Συνεδρίου της, που θα γίνει από 31 Μάρτη έως 2 Απρίλη 1995 στην Αθήνα, διοργανώνει διάφορες προπαρασκευαστικές εκδηλώσεις.

Τη Δευτέρα 9 - 1 - 95 από τις 6 μ.μ. ως τις 10 μ.μ. στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52) η ΕΕΔΥΕ διοργανώνει εκδήλωση, όπου θα γίνει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει η κλήρωση του καθιερωμένου ετήσιου λαχνού της ΕΕΔΥΕ, θα γίνουν ανακοινώσεις για θέματα του Συνεδρίου και θα ακολουθήσει ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Προσκλήσεις (που τιμώνται 2.500 δρχ. ) θα διατίθενται στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48 και 56, τηλ. 3844.853 - 3844.854 - 3827.303 - 3843.444) και στην είσοδο της αίθουσας.

Συνεστιάσεις ΚΟΒ

Συνεστιάσεις, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την αποκατάσταση των καταστροφών στην έδρα της ΚΕ και τη διάσωση των ιστορικών αρχείων του ΚΚΕ, πραγματοποιούν αυτό το διάστημα πολλές κομματικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα:

  • Οι ΚΟΒ Αλσούπολης, Καλογρέζας σήμερα στο κέντρο ΑΣΤΕΡΙΑ (Βασιλέως Γεωργίου 30, Χαλάνδρι).
  • Η ΚΟΒ Περάματος Ιωαννίνων σήμερα στις 8.30 μ.μ. στο κέντρο ΣΠΗΛΑΙΟ.
  • Η ΚΟΒ Νταμαρακίων Αιγάλεω την Παρασκευή 13-1-95 στις 9 μ.μ. στην ταβέρνα ΑΡΚΑΔΙ (Θηβών και Κ. Βάρναλη, τηλ. 5392.263). Η τιμή συμμετοχής (στην οποία περιλαμβάνεται φαγητό και κρασί) είναι 2.500 δρχ.
Συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνεδριάζει σήμερα 6-1-95 και αύριο 7-1-95 η ΚΕ του ΚΚΕ με θέματα:

1. Προβληματισμοί για τους παράγοντες που καθόρισαν την ανατροπή του καθεστώτος στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες στην Ευρώπη. Η επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

2. Οικονομικός απολογισμός για το 1994. Κατευθύνσεις για τον προϋπολογισμό του 1995.

Κοπή πίτας

Οι ΚΟ Ευγένειας - Χαραυγής - Ανάστασης θα κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους την Κυριακή 15-1-95,στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευγένειας (Βύρωνος και Πλάτωνος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ