ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θρασύτατη πρόκληση!

Ποια είναι, λοιπόν, τα μεγαλύτερα εμπόδια στον "αναγκαίο εκσυγχρονισμό" του συνδικαλιστικού κινήματος; Το ερώτημα θέτει και απαντά με χαρακτηριστική ωμότητα ο Χέλμουτ Σουτ, εκπρόσωπος του Επιμορφωτικού Ιδρύματος της Γενικής Συνομοσπονδίας των Γερμανικών Συνδικάτων, σε μια πολυσέλιδη γνωμοδότησή του προς το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, υπό τον τίτλο "συστάσεις για τη δημιουργία ενός προγράμματος για τη συνομοσπονδιακή επιμόρφωση της ΓΣΕΕ"! Μάλιστα, οι "συστάσεις" αυτές παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνάντηση του ΙΝΕ και του Χέλμουτ Σουτ. Πρόκειται για ένα κείμενο εντελώς αποκαλυπτικό, τόσο για τον τρόπο που λειτουργεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ένας καλοστημένος μηχανισμός φθοράς συνειδήσεων, όσο και για τα "λούκια" που συνδέουν την ντόπια συνδικαλιστική γραφειοκρατία με αυτούς τους μηχανισμούς. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Γερμανό εμπειρογνώμονα... (ασκεί επί 15 χρόνια ρόλο "επιμορφωτικού εισηγητή"), το πρόβλημα έχει ως εξής: "Τα εμπόδια (σ.σ. για τον "αναγκαίο εκσυγχρονισμό") είναι υποκειμενικά, διότι κυριαρχούν στις σκέψεις και στις ιδέες πολλών αξιωματούχων και μελών (σ.σ. εννοείται των συνδικάτων). Αυτά τα προβλήματα βέβαια - συνεχίζει - εφόσον είναι προβλήματα στα κεφάλια κάποιων, μπορούν στην ουσία να επιλυθούν, αλλά το πρόβλημα γίνεται πολύπλοκο, διότι οι αναγκαίες αυτοαλλαγές δεν αφορούν μόνο τον τρόπο σκέψης, αλλά και αυτόν της αίσθησης"! Πρόκειται - συμπεραίνει - για "παράλληλη γνωστική και συναισθηματική λειτουργία"! Και για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία για το ποιους αφορούν οι διαπιστώσεις του και το "θεραπευτικό" πρόγραμμα μυαλού και ψυχής (!) που στη συνέχεια προτείνει, εγκαλεί όσους "χρησιμοποιούν με σχετική ευχαρίστηση και δημοτικότητα κατηγορίες, όπως καπιταλισμός, ιμπεριαλισμός, εκμετάλλευση, ταξικός αγώνας κ.α.".

Με ανησυχία, δε, συμπληρώνει ότι σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν "και οι δραστήριοι σοσιαλδημοκρατικών, σοσιαλιστικών και πράσινων κομμάτων".

Να, όμως, που η "θεραπευτική αγωγή" δεν περιορίζεται στην κάμψη της "ιδεολογικής ξεροκεφαλιάς κάποιων αντιδραστικών στελεχών" (ναι, έτσι ακριβώς αναφέρεται), αλλά και επεκτείνεται στους ίδιους τους εργαζόμενους, σημαδεύοντας κατ' ευθείαν, όχι μόνο το μυαλό, αλλά και την ψυχή τους. "Σε τελική ανάλυση - αναφέρεται - υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων, ειδικά στους συνδικαλιστικά οργανωμένους, που ζουν μεγάλες φοβίες απέναντι στον εκσυγχρονισμό, οι οποίες εκφράζονται στην αρνητική στάση απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση..."! Δε διστάζει, μάλιστα, ο εν λόγω Γερμανός "εκπαιδευτής" να αναφέρεται με τον πλέον προσβλητικό τρόπο στις λαμπρές αγωνιστικές παραδόσεις του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και στην ίδια την ελληνική κοινωνία, στην οποία κατά τα γραφόμενά του "επικρατεί συνολικά μια σχετική υποτίμηση της μόρφωσης και των επιστημών"! Αυτά και άλλα άκρως ενδιαφέροντα για το ιδεολογικό περιεχόμενο του "εκσυγχρονισμού", που επιδιώκουν για το συνδικαλιστικό κίνημα οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέρονται στο σκέλος των "διαπιστώσεων" του Γερμανού "εκπαιδευτή". Ακολουθούν λεπτομερείς οδηγίες για "ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΓΣΕΕ", στην κατεύθυνση του "πολιτικού - προγραμματικού εκσυγχρονισμού της". Οι συστάσεις αφορούν ακόμα και τον τρόπο και το χώρο πραγματοποίησης των σεμιναρίων (ειδικές επιμορφωτικές εγκαταστάσεις ή ακαδημίες, κατά προτίμηση εκτός αστικών κέντρων...), τον αριθμό των ομάδων (μικρές των 508 ατόμων), τον εξοπλισμό, τον τρόπο διδασκαλίας. Ολα σχεδιασμένα στην εντέλεια. Ακόμα και η θεματολογία με μια ειδική επιμονή στα ζητήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της ανταγωνιστικότητας κλπ. Ειδικό βάρος δίνεται στη σύνθεση των "εκπαιδευομένων". "Θα προτιμούνται τέτοιες ομάδες αποδεκτών που θα αποτελούνται από νεότερους εργαζόμενους, γυναίκες και τέτοιους συνδικαλιστές, οι οποίοι, λόγω της ηλικίας τους, θα είναι ακόμη για μεγάλο χρονικό διάστημα ενεργά στη συνδικαλιστική πολιτική"! Σε ειδικό παράρτημα, αναφέρεται η σύνθεση τριών ομάδων (ηγετικών στελεχών, μεσαίων στελεχών και νέων στελεχών, όπου - προσοχή - θα περιλαμβάνονται και "μελλοντικά συνδικαλιστικά στελέχη"). Τα τελευταία προτιμώνται κατασκευασμένα μέσα από τα "ειδικά προγράμματα". Τέρμα στα στελέχη, που αναδεικνύονται μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες!

Πρόκειται για ένα κείμενο συνολικά κατάπτυστο και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό για το πού αποσκοπεί η χρηματοδότηση τέτοιου είδους προγραμμάτων από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για ένα κείμενο, που σε άλλες εποχές - όχι πολύ μακρινές - ακόμα και οι σημερινοί αποδέκτες του θα κατάγγειλαν σαν σκανδαλώδη την ίδια την ύπαρξή του. Για μια προκλητική παρέμβαση στα συνδικαλιστικά μας πράγματα, η οποία επιβάλλεται να επιστραφεί σαν τέτοια. Αυτό, όμως, που δε διαφαίνεται να πράττει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ, επιβάλλεται να γίνει στην πράξη από όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος. Από όλους τους "ξεροκέφαλους", που εξακολουθούν να σέβονται το πραγματικό περιεχόμενο της λέξης "εκσυγχρονισμός" και προπαντός τη συλλογική και ατομική αξιοπρέπεια.

Μαίρη ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Κυριακάτικες ... παρανομίες

Εκατοντάδες καταστήματα λειτουργούν παράνομα τις Κυριακές. Αγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και ανυπαρξία ελέγχου, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το θέμα προς τους υπουργούς Εργασίας και Εμπορίου

Τη συνεχιζόμενη αύξηση των καταστημάτων που λειτουργούν και τις Κυριακές,καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας σε επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας. Στην επιστολή τονίζεται ότι εκατοντάδες καταστήματα, κυρίως εμπορικά και σούπερ μάρκετ, παρανομούν συνεχώς και με προκλητικό τρόπο, λόγω της παντελούς έλλειψης ελέγχου από τα αρμόδια κρατικά όργανα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, η κατάσταση είναι συνέπεια της "κακώς εννοούμενης (!) απελευθέρωσης του ωραρίου", η οποία έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις, συνδυάζεται με την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας και των ωραρίων εργασίας και έχει σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, το βιοτικό επίπεδο, την κοινωνική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά σημειώνουν πως οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ αναγκάζονται να εργάζονται μέχρι και τις 11.00 το βράδυ υπό απαράδεκτες συνθήκες.

Η Ομοσπονδία ζητά την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας για τον προσδιορισμό των ωραρίων λειτουργίας και την έκδοση αυστηρής εγκυκλίου προς τις Επιθεωρήσεις Εργασίας για την αποφασιστική κινητοποίησή τους στα ζητήματα καταστρατήγησης των ωραρίων και της εργατικής νομοθεσίας. Ζητά ακόμα να συζητηθεί σε νέα βάση το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Το ΚΚΕ

Για το θέμα του ωραρίου, κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Εμπορίου, από τους βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη και Ορ. Κολοζώφ.Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρονται στο αίτημα, των εκπροσώπων των πολυκαταστημάτων, να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας για μία Κυριακή κάθε μήνα, καθώς και τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης. Στην πραγματικότητα, επιχειρείται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου - τονίζεται στην ερώτηση - που θα είναι ένα μέσο για τη μεγαλύτερη, την απόλυτη κυριαρχία στην αγορά κυρίως του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι η πρόταση του Κόμματος για το ωράριο υποστηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για πλήρη και ουσιαστική νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για κλείσιμο των καταστημάτων τρία απογεύματα κάθε βδομάδα και κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στο εμπόριο, με βάση τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τονίζουν, επίσης, πως εμφανίζεται έντονα το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού από την πλευρά των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ με τις πωλήσεις κάτω του κόστους, τις συνεχείς προσφορές - εκπτώσεις, την τεράστια αξιοποίηση της διαφήμισης.

Οι βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς:

"Θα αποκλείσει η κυβέρνηση άμεσα και κατηγορηματικά την περίπτωση ικανοποίησης της απαίτησης του μεγάλου κεφαλαίου για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας;

Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να ρυθμιστεί σωστά ο θεσμός των εκπτώσεων και προσφορών και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός των πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ";

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Η Κομισιόν απαιτεί και η κυβέρνηση εκτελεί!

Αποκαλυπτικές απαντήσεις σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Θεωνά, στο Ευρωκοινοβούλιο. Η κυβέρνηση δεν προβάλλει καν λόγους εθνικής ασφάλειας, για τη διατήρηση του ναυπηγείου στο δημόσιο έλεγχο! Στάση εργασίας και συγκέντρωση πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Εντονες πιέσεις της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την ελληνική κυβέρνηση, για να ιδιωτικοποιηθεί το τελευταίο κρατικό ναυπηγείο, του Σκαραμαγκά μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη του 1995, προκύπτουν από την απάντηση του Επιτρόπου Βαν Μιρτ, σε ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς.Σοβαρότατες καταγράφονται και οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν αξιοποίησε ακόμα και τις ελάχιστες δυνατότητες που της παρέχονται για τη διατήρηση όχι μόνο του 51%, αλλά και ολόκληρου του πακέτου των μετοχών του ναυπηγείου του Σκαραμαγκά, επικαλούμενη λόγους εθνικής άμυνας,όπως προβλέπει η 7η οδηγία, αποφεύγοντας ταυτόχρονα και την καταβολή προστίμων για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου.

Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει εισαγάγει από τις 16/12/1994 τη διαδικασία του άρθρου 93 (2), απαιτώντας στην περίπτωση μη ιδιωτικοποίησης του ναυπηγείου την "επιστροφή οιασδήποτε χρηματικής βοήθειας που χορηγήθηκε παρανόμως".Στην απάντησή της δε στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ δηλώνει: "Η ελληνική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να διατηρήσει το 51% των μετοχών του ναυπηγείου του Σκαραμαγκά, εφόσον το επιθυμεί, για λόγους εθνικής άμυνας".Λόγους που, όπως προκύπτει από την απάντηση της Επιτροπής, δεν έχει ακόμα επικαλεστεί! Φυσικά, συμπεραίνεται ότι όταν έχει δικαίωμα να κατέχει το 51% δεν μπορεί να υποχρεωθεί να μην έχει και το 100%. Σε δελτίο Τύπου της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ επισημαίνεται χαρακτηριστικά: "Επιβεβαιώνεται η νομική, τουλάχιστον, δυνατότητα διατήρησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ναυπηγείου του Σκαραμαγκά, όπως διαπίστωνε ο Γιάννης Θεωνάς στην ερώτησή του, αλλά και η πίεση που ασκεί η Επιτροπή στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, με κόστος, στην περίπτωση μη πραγμάτωσης της ιδιωτικοποίησης στα προβλεπόμενα χρονικά όρια, την επιβολή προστίμων που θα υπερβαίνουν τα 44 δισ. δραχμές. Επιβεβαιώνεται, τέλος, η ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης με τις κοινοτικές επιλογές, που φτάνει μέχρι στο σημείο να μην προβάλλει λόγους, πραγματικούς άλλωστε, εθνικής ασφάλειας για τη διατήρηση των ναυπηγείων υπό δημόσιο έλεγχο". Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα τονίζει ότι αποδεικνύεται, επομένως, πως ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στη διάσωση του στρατηγικής σημασίας ναυπηγείου είναι ο έντονος και αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων. "Ενας αγώνας - συνεχίζει - που δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει μόνο στα πλαίσια του συγκεκριμένου ναυπηγείου, αλλά να γίνει υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης και των συνδικάτων της".

Από την πλευρά των εργαζομένων του ναυπηγείου Σκαραμαγκά συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα του ναυπηγείου. Σήμερα οι εργατοτεχνίτες απεργούν για 4 ώρες από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησης οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας, όπου έχει καθοριστεί συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Χρ. Ροκόφυλλο.

Η κυβέρνηση δεν έχει προβάλει καν λόγους εθνικής ασφάλειας για τη διατήρηση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά στο δημόσιο

  • Συνάντηση εργασίας με θέμα "Περιβάλλον και Εργασία", διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας την Πέμπτη 12 Γενάρη. Στην συνάντηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κομμάτων, της ΓΣΕΕ, των Εργατικών Κέντρων Πειραιά και Ελευσίνας, εκπαιδευτικοί και άλλοι φορείς.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ