Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κυριακάτικες ... παρανομίες

Εκατοντάδες καταστήματα λειτουργούν παράνομα τις Κυριακές. Αγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και ανυπαρξία ελέγχου, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το θέμα προς τους υπουργούς Εργασίας και Εμπορίου

Τη συνεχιζόμενη αύξηση των καταστημάτων που λειτουργούν και τις Κυριακές,καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας σε επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας. Στην επιστολή τονίζεται ότι εκατοντάδες καταστήματα, κυρίως εμπορικά και σούπερ μάρκετ, παρανομούν συνεχώς και με προκλητικό τρόπο, λόγω της παντελούς έλλειψης ελέγχου από τα αρμόδια κρατικά όργανα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, η κατάσταση είναι συνέπεια της "κακώς εννοούμενης (!) απελευθέρωσης του ωραρίου", η οποία έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις, συνδυάζεται με την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας και των ωραρίων εργασίας και έχει σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, το βιοτικό επίπεδο, την κοινωνική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά σημειώνουν πως οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ αναγκάζονται να εργάζονται μέχρι και τις 11.00 το βράδυ υπό απαράδεκτες συνθήκες.

Η Ομοσπονδία ζητά την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας για τον προσδιορισμό των ωραρίων λειτουργίας και την έκδοση αυστηρής εγκυκλίου προς τις Επιθεωρήσεις Εργασίας για την αποφασιστική κινητοποίησή τους στα ζητήματα καταστρατήγησης των ωραρίων και της εργατικής νομοθεσίας. Ζητά ακόμα να συζητηθεί σε νέα βάση το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Το ΚΚΕ

Για το θέμα του ωραρίου, κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Εμπορίου, από τους βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη και Ορ. Κολοζώφ.Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρονται στο αίτημα, των εκπροσώπων των πολυκαταστημάτων, να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας για μία Κυριακή κάθε μήνα, καθώς και τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης. Στην πραγματικότητα, επιχειρείται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου - τονίζεται στην ερώτηση - που θα είναι ένα μέσο για τη μεγαλύτερη, την απόλυτη κυριαρχία στην αγορά κυρίως του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι η πρόταση του Κόμματος για το ωράριο υποστηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για πλήρη και ουσιαστική νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για κλείσιμο των καταστημάτων τρία απογεύματα κάθε βδομάδα και κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στο εμπόριο, με βάση τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τονίζουν, επίσης, πως εμφανίζεται έντονα το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού από την πλευρά των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ με τις πωλήσεις κάτω του κόστους, τις συνεχείς προσφορές - εκπτώσεις, την τεράστια αξιοποίηση της διαφήμισης.

Οι βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς:

"Θα αποκλείσει η κυβέρνηση άμεσα και κατηγορηματικά την περίπτωση ικανοποίησης της απαίτησης του μεγάλου κεφαλαίου για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας;

Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να ρυθμιστεί σωστά ο θεσμός των εκπτώσεων και προσφορών και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός των πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ";


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ