ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόταση συμψηφισμού των σκανδάλων
  • Κατατέθηκε χτες στον πρόεδρο της Βουλής η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναστολή των παραπομπών
  • Στρ. Κόρακας: Πρόκληση για τον απλό πολίτη, στρώσιμο του δρόμου για παραπέρα συναίνεση

Κατατέθηκε χτες στις 6μμ στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη,από τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Δ. Μπέη,η πρόταση κουκουλώματος και συμψηφισμού των σκανδάλων, βάσει της οποίας ζητείται από τη Βουλή να εγκρίνει την αναστολή δίωξης των Κ. Μητσοτάκη,Α. Ανδριανόπουλου και Γ. Παλαιοκρασσά για την υπόθεση της ΑΓΕΤ και του πρώην πρωθυπουργού για την υπόθεση των υποκλοπών. Η πρόταση, που φέρει 31 υπογραφές,υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου,όλους τους υπουργούς, ορισμένους υφυπουργούς, τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλο,τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Γ. Χαραλάμπους και τον Δ. Μπέη.

Το σκεπτικό της πρότασης

Το σκεπτικό της πρότασης είναι το ίδιο μ' αυτό που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για την ανάγκη "να αναληφθούν εκείνες οι θεσμικές πρωτοβουλίες, που θα εγγυώνται τη λειτουργία του πολιτεύματος, την ενότητα του έθνους, τη σημασία της πολιτικής, τις προοπτικές του τόπου". Σαν τέτοιες πρωτοβουλίες αναφέρονται η ψήφιση "ενός νέου και σύγχρονου νόμου περί ευθύνης υπουργών", η ψήφιση"ενός νέου και σύγχρονου νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων", η κίνηση της διαδικασίας "αναθεώρησης του Συντάγματος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας". "Στο πλαίσιο αυτό - αναφέρει το κείμενο της πρότασης - εντάσσεται και η αναστολή της δίωξης εκείνων των πολιτικών προσώπων που έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο". Επίσης τονίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου αυτές τις παραπομπές, "σε αντίθεση - όπως αναφέρεται - με τα όσα συνέβησαν το 1989", ότι"ο τόπος έζησε μία φορά την εμπειρία του Ειδικού Δικαστηρίου και κινδύνευσε να διχαστεί". Εξερχόμενος από το γραφείο του προέδρου της Βουλής ο Δ. Μπέης δήλωσε ότι η πρόταση θα περάσει από τη Βουλή, ότι δεν υπήρξε καμία δυστοκία για την κατάθεσή της κι ότι το ΠΑΣΟΚ αφήνει πίσω του το παρελθόν.

Η διαδικασία συζήτησης στη Βουλή

Η πρόταση, όπως ενημέρωσε στη συνέχεια τους δημοσιογράφους ο Απ. Κακλαμάνης, θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα με διαδικασία που θα αποφασιστεί σήμερα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής δίνει το δικαίωμα σε κάθε βουλευτή που θέλει να πάρει το λόγο και να μιλήσει. Μέχρι τώρα η διαδικασία που ακολουθούνταν ήταν προϊόν συμφωνίας των κομμάτων, ούτως ώστε να εξοικονομείται χρόνος με το να μιλάει περιορισμένος αριθμός βουλευτών από τα πριν καθορισμένος. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, όπου αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με την αναστολή των διώξεων, η διαδικασία προφανώς θα τραβήξει σε μάκρος αφού αρκετοί, αν όχι όλοι, απ' αυτούς θα θελήσουν να πάρουν το λόγο στη συζήτηση και να τεκμηριώσουν την άποψή τους.

Πρόκληση για τον απλό πολίτη - ενίσχυση της συναίνεσης

Πρόκληση στο περί δικαίου αίσθημα του απλού πολίτη, χαρακτήρισε σε χτεσινοβραδινές δηλώσεις του την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναστολή των διώξεων ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας."Οπως βλέπετε - είπε - επιβεβαιώθηκε το ΚΚΕ για άλλη μια φορά στην πρόβλεψη που είχε κάνει κατά τη συζήτηση των δύο υποθέσεων, ότι θα επέλθει - φοβόμασταν πολύ τότε, το είχαμε πει - κουκούλωμα, συμψηφισμός των σκανδάλων. Πιστεύουμε ότι αυτή η πράξη - ίσως η τελευταία πριν τη Δευτέρα που παίζεται σ' αυτή την υπόθεση - αποτελεί μια πρόκληση στο περί δικαίου αίσθημα του απλού πολίτη, ο οποίος για ψύλλου πήδημα κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ακόμα βλέπουμε το ενδεχόμενο με την προσπάθεια αυτή να στρώνεται παραπέρα ο δρόμος για περισσότερη συναίνεση σε αντιλαϊκά - αντιδημοκρατικά μέτρα".Επίσης ο κομμουνιστής βουλευτής, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει το Κόμμα στη Βουλή, είπε: "Θα καταγγείλουμε αυτή την υπόθεση κι από κει και πέρα θα δείτε".

"ΣΥΝ"
Δημαγωγία με πρόσχημα τους θεσμούς

Χρησιμοποιώντας κατά περίσταση το άλλοθι της περιφρούρησης και εξυγίανσης των θεσμών, ο "ΣΥΝ" επιδίδεται σε μια εκ του ασφαλούς "κριτική" των κυβερνητικών και "αντιπολιτευτικών" χειρισμών, σημειώνοντας για άλλη μια φορά την επιδίωξή του να παίξει ενεργότερο ρόλο στη διαχείριση και αναπαλαίωση του συστήματος.

Αναγκασμένος από τις περιστάσεις και τις μικροκομματικές του επιδιώξεις να αφήσει τις διφορούμενες γενικόλογες δηλώσεις σχετικά με την πρόταση αναστολής των διώξεων κατά του Κ. Μητσοτάκη και των στελεχών της ΝΔ για τις υποθέσεις των υποκλοπών και της ΑΓΕΤ, ο "ΣΥΝ" εξέφρασε χτες την αντίθεσή του, θεωρώντας ότι οι κυβερνητικές προτάσεις αναστολής αποτελούν χειρισμούς "πολιτικής παλινωδίας και πολιτικής διγλωσσίας". Σε δηλώσεις του ο Ν. Κωνσταντόπουλος σημείωσε πως αν το κόμμα του βρισκόταν στη Βουλή, δε θα ψήφιζε τέτοιες προτάσεις, επειδή θεωρεί ότι "ενισχύουν την ανυποληψία του πολιτικού λόγου" και "τροφοδοτούν με ακόμα περισσότερη αναξιοπιστία και ανειλικρίνεια την πολιτική ζωή".

Εξηγώντας την αρνητική στάση του "ΣΥΝ", ο Ν. Κωνσταντόπουλος ισχυρίζεται πως οι αναστολές των διώξεων τροφοδοτούν "τα μεγάλα προβλήματα της θεσμικής και πολιτικής κρίσης", επικαλούμενος το ίδιο ακριβώς σκεπτικό που χρησιμοποίησε προ διετίας το κόμμα του στη Βουλή για να στηρίξει τότε την ψήφο του υπέρ της αναστολής των διώξεων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για αντίστοιχες κατηγορίες περί υποκλοπών.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΓΕΤ
Συνεχίζονται οι ανακρίσεις

Χτες κλήθηκε από τον αρμόδιο ανακριτή σε απολογία ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΕ και διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Πέτρος Παπαγεωργίου, αλλά επικαλέστηκε το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και αρνήθηκε να απολογηθεί.

Παράλληλα, χτες, ο Π. Παπαγεωργίου κατέθεσε προσφυγή στο Δικαστικό Συμβούλιο κατά της απόφασης του ανακριτή, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια της κλήσης προς απολογία ως "μη νόμιμη" και σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι στην ουσία δεν υπάρχει κατηγορητήριο, αφού και η Βουλή θα αναστείλει τις ποινικές διώξεις.

Σήμερα θα απολογηθεί, εκτός απροόπτου, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο οποίος βαρύνεται με τα αδικήματα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του νόμου 802/71 περί ευθύνης υπουργών.

ΝΔ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
Σε ρόλο "τιμητή"

Το ρόλο του τιμητή της "πολιτικής ηθικής", εκ του ασφαλούς, συνεχίζουν να υποδύονται οι ηγεσίες της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης, απέναντι στην πρωθυπουργική πρωτοβουλία για την αναστολή των δικών.

Απαντώντας στη χτεσινή κατάθεση από το ΠΑΣΟΚ της πρότασης για την αναστολή, η ΝΔ χρησιμοποίησε "σκληρές εκφράσεις" υψώνοντας τεχνητά τους τόνους. Αρχίζει, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η δεύτερη και πλέον επαίσχυντη φάση της πολιτικής ατιμίας του κ. Παπανδρέου σε βάρους του πρώην πρωθυπουργού και πρώην υπουργών της ΝΔ. Επαναλαμβάνει επίσης τη γνωστή θέση ότι δεν πρόκειται να δεχτεί αυτή την απαράδεκτη πολιτική πράξη και θα καταψηφίσει την πρόταση γιατί επιθυμεί την πλήρη διαλεύκανση των εκκρεμών υποθέσεων από τη Δικαιοσύνη.

  • Στο ίδιος μήκος κύματος η Πολιτική Ανοιξη επισημαίνει ότι κατατέθηκε προς επικύρωση στη Βουλή η πράξη συναλλαγής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δηλώνει ακόμα ότι θα καταψηφίσει την απαράδεκτη αυτή απόπειρα συμψηφισμού αμαρτιών.
  • Τη χτεσινή μέρα επέλεξε ο φυγόδικος Ν. Γρυλλάκης να επανεμφανιστεί στο προσκήνιο, με δηλώσεις του στο κανάλι του "Αντέννα", προκειμένου να στείλει τα "μηνύματά" του. Ο στρατηγός ε.α, αφού εκτίμησε ότι η αναστολή σφραγίζει το συμψηφισμό που έχει γίνει στο παρασκήνιο, εξέφρασε φόβους για το ενδεχόμενο να διαχωριστεί η υπόθεση των υποκλοπών από αυτή της ΑΓΕΤ, καλώντας την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Επικαλούμενος δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ υποστήριξε ότι θεωρείται σίγουρη η υπερψήφιση της αναστολής, η οποία, κατά την άποψή του, πρέπει να επεκταθεί και στα μη πολιτικά πρόσωπα, όπως συνέβη το 1992.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ