Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόταση συμψηφισμού των σκανδάλων
  • Κατατέθηκε χτες στον πρόεδρο της Βουλής η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναστολή των παραπομπών
  • Στρ. Κόρακας: Πρόκληση για τον απλό πολίτη, στρώσιμο του δρόμου για παραπέρα συναίνεση

Κατατέθηκε χτες στις 6μμ στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη,από τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Δ. Μπέη,η πρόταση κουκουλώματος και συμψηφισμού των σκανδάλων, βάσει της οποίας ζητείται από τη Βουλή να εγκρίνει την αναστολή δίωξης των Κ. Μητσοτάκη,Α. Ανδριανόπουλου και Γ. Παλαιοκρασσά για την υπόθεση της ΑΓΕΤ και του πρώην πρωθυπουργού για την υπόθεση των υποκλοπών. Η πρόταση, που φέρει 31 υπογραφές,υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου,όλους τους υπουργούς, ορισμένους υφυπουργούς, τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλο,τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Γ. Χαραλάμπους και τον Δ. Μπέη.

Το σκεπτικό της πρότασης

Το σκεπτικό της πρότασης είναι το ίδιο μ' αυτό που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για την ανάγκη "να αναληφθούν εκείνες οι θεσμικές πρωτοβουλίες, που θα εγγυώνται τη λειτουργία του πολιτεύματος, την ενότητα του έθνους, τη σημασία της πολιτικής, τις προοπτικές του τόπου". Σαν τέτοιες πρωτοβουλίες αναφέρονται η ψήφιση "ενός νέου και σύγχρονου νόμου περί ευθύνης υπουργών", η ψήφιση"ενός νέου και σύγχρονου νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων", η κίνηση της διαδικασίας "αναθεώρησης του Συντάγματος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας". "Στο πλαίσιο αυτό - αναφέρει το κείμενο της πρότασης - εντάσσεται και η αναστολή της δίωξης εκείνων των πολιτικών προσώπων που έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο". Επίσης τονίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου αυτές τις παραπομπές, "σε αντίθεση - όπως αναφέρεται - με τα όσα συνέβησαν το 1989", ότι"ο τόπος έζησε μία φορά την εμπειρία του Ειδικού Δικαστηρίου και κινδύνευσε να διχαστεί". Εξερχόμενος από το γραφείο του προέδρου της Βουλής ο Δ. Μπέης δήλωσε ότι η πρόταση θα περάσει από τη Βουλή, ότι δεν υπήρξε καμία δυστοκία για την κατάθεσή της κι ότι το ΠΑΣΟΚ αφήνει πίσω του το παρελθόν.

Η διαδικασία συζήτησης στη Βουλή

Η πρόταση, όπως ενημέρωσε στη συνέχεια τους δημοσιογράφους ο Απ. Κακλαμάνης, θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα με διαδικασία που θα αποφασιστεί σήμερα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής δίνει το δικαίωμα σε κάθε βουλευτή που θέλει να πάρει το λόγο και να μιλήσει. Μέχρι τώρα η διαδικασία που ακολουθούνταν ήταν προϊόν συμφωνίας των κομμάτων, ούτως ώστε να εξοικονομείται χρόνος με το να μιλάει περιορισμένος αριθμός βουλευτών από τα πριν καθορισμένος. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, όπου αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με την αναστολή των διώξεων, η διαδικασία προφανώς θα τραβήξει σε μάκρος αφού αρκετοί, αν όχι όλοι, απ' αυτούς θα θελήσουν να πάρουν το λόγο στη συζήτηση και να τεκμηριώσουν την άποψή τους.

Πρόκληση για τον απλό πολίτη - ενίσχυση της συναίνεσης

Πρόκληση στο περί δικαίου αίσθημα του απλού πολίτη, χαρακτήρισε σε χτεσινοβραδινές δηλώσεις του την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναστολή των διώξεων ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας."Οπως βλέπετε - είπε - επιβεβαιώθηκε το ΚΚΕ για άλλη μια φορά στην πρόβλεψη που είχε κάνει κατά τη συζήτηση των δύο υποθέσεων, ότι θα επέλθει - φοβόμασταν πολύ τότε, το είχαμε πει - κουκούλωμα, συμψηφισμός των σκανδάλων. Πιστεύουμε ότι αυτή η πράξη - ίσως η τελευταία πριν τη Δευτέρα που παίζεται σ' αυτή την υπόθεση - αποτελεί μια πρόκληση στο περί δικαίου αίσθημα του απλού πολίτη, ο οποίος για ψύλλου πήδημα κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ακόμα βλέπουμε το ενδεχόμενο με την προσπάθεια αυτή να στρώνεται παραπέρα ο δρόμος για περισσότερη συναίνεση σε αντιλαϊκά - αντιδημοκρατικά μέτρα".Επίσης ο κομμουνιστής βουλευτής, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει το Κόμμα στη Βουλή, είπε: "Θα καταγγείλουμε αυτή την υπόθεση κι από κει και πέρα θα δείτε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ