Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Αποστομωτικό ΟΧΙ στον Λαλιώτη που επιμένει

Ο Δήμος Αθήνας απέρριψε εκ νέου την πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ για παραπέρα τσιμεντοποίηση του Πάρκου Ελευθερίας

Αποστομωτική απάντηση σε πολύ βασικά σημεία δίνει η τεχνική έκθεση της Διεύθυνσης Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων, στην πρόταση τροποποίησης εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία αφορά στο Πάρκο Ελευθερίας και επιμένει στη συνέχιση της καταστροφής του, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το σταμάτημα των εργασιών.

Η πρόταση τροποποίησης του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία στάλθηκε στο Δήμο Αθηναίων στις 26/10/94, εμμένει στο ότι πρέπει να συντελεσθεί η απαλλοτρίωση της πολυκατοικίας που ρυμοτομείται, έτσι ώστε σ' αυτό το χώρο να γίνει πράσινο, ως... αντάλλαγμα στο πράσινο που θα καταστρέψει ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής για να φτιάξει το συνεδριακό του κέντρο! Επίσης, επιμένει και στην κατασκευή υπόγειου γκαράζ προς εξυπηρέτηση του Μεγάρου.

Οσον αφορά στο συνεδριακό κέντρο, το ΥΠΕΧΩΔΕ προτείνει την κατασκευή πρώτου υπογείου με μέγιστο καθαρό ύψος 5 μέτρων "για την εξυπηρέτηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, με τη δυνατότητα φωτισμού και επικοινωνίας προς τον περιβάλλοντα κοινόχρηστο χώρο πράσινου (αίθριο, εκσκαφές του περιβάλλοντος εδάφους όπου χρειαστεί) ", καθώς και υπόγειο χώρο γκαράζ 750 θέσεων. Για όλες αυτές τις κατασκευές, το ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρεί υποχρεωτική τη φύτευση υψηλού και χαμηλού πράσινου.

Ωστόσο η τεχνική έκθεση, με ημερομηνία 15/12/94, της υπηρεσίας του δήμου, χαλά τα παραπάνω σχέδια τονίζοντας, πως "η διάνοιξη αιθρίου για τον φωτισμό όπως αναφέρεται, αλλοιώνει σημαντικά τον κοινόχρηστο χώρο, απομονώνοντας μεγάλο τμήμα του από τις λειτουργίες του κοινόχρηστου πρασίνου", λειτουργίες που σύμφωνα και με την απόφαση του ΣτΕ προορίζονται για την ανάπαυση και αναψυχή των κατοίκων.

Οσον αφορά στις προτεινόμενες κατασκευές, η έκθεση επισημαίνει πως το μέγεθός τους, (13.000 τ. μ. ) θα συγκεντρώνει 5.000 άτομα "σε περίπτωση που λειτουργεί έστω και περιστασιακά σαν συνεδριακό κέντρο", οπότε κάθε χρήση του χώρου από τους πολύπαθους Αθηναίους για ανάπαυση αποκλείεται.

Ακόμα και το "επιχείρημα - καραμέλα" του Χρ. Λαμπράκη που αναπαράγει η πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ, πως πάνω από τα υπόγεια θα φυτευθούν δέντρα, καταρρίπτεται στην έκθεση, αφού "υψηλό πράσινο σε βάση τσιμέντου δεν αναπτύσσεται, το δε χαμηλό δε θα μπορέσει να αναπτυχθεί κανονικά".

Η έκθεση δε συζητάει καν το μέλλον της πολυκατοικίας ξεκαθαρίζοντας πως "δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ανταλλάξιμη επιφάνεια κοινόχρηστου χώρου, δεδομένου ότι η ρυμοτόμησή της έχει ήδη θεσμοθετηθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 9/2/76 ΦΕΚ 59/Δ/76".

Η έκθεση συμπεραίνει, πως "η φόρτιση μιας ιδιαίτερα επιβαρυμένης περιοχής με μια σειρά πολύ επιβαρυντικών λειτουργιών" όπως υπερβολικά αυξημένος αριθμός αυτοκινήτων και ανθρώπων, ξενοδοχεία, καταστήματα κλπ, "είναι βασικό πολεοδομικό λάθος και θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής".

Τέλος καταλήγει πως "η συσσώρευση ισχυρών λειτουργιών στο χώρο του ΕΑΤ - ΕΣΑ υποβαθμίζει την ιστορική μνήμη του αντιδικτατορικού αγώνα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ