Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πνίγηκαν" τα έργα για το Ζεφύρι

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης εξήγγειλε έργα για το Νοέμβρη του 1994, τα οποία ούτε καν έχουν προγραμματιστεί. Κ. Λιάρος: Η τακτική της κυβέρνησης δείχνει εμπαιγμό και αδιαφορία για το λαό του Ζεφυρίου

Ανήμερα των Φώτων και οι Ζεφυριώτες ήταν ίσως οι μοναδικοί Ελληνες που δε χρειάστηκε να πάνε στην καθιερωμένη δοξολογία του αγιασμού των υδάτων, γιατί, για άλλη μια φορά, σ' αυτή την πολύπαθη συνοικία της Αττικής, τα βρόχινα νερά... εισέβαλαν στη συνοικία τους και "έγλειψαν" επικίνδυνα τις αυλές των σπιτιών! Την ημέρα των Φώτων η περιοχή γύρω από το ρέμα Ευπυρίδων θύμιζε Βενετία. Ενα τεχνητό ρέμα, που περνάει δίπλα στα σπίτια, μήκους 1.600 μέτρων, πλάτους 1,5 - 2,5 μέτρων και βάθους περίπου 3,5 μέτρων, ήταν γεμάτο με βρόχινα νερά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρώτο δεκαήμερο του 1994 και μετά τις μεγάλες πλημμύρες στο Ζεφύρι Αττικής στις 28 Φλεβάρη, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης είχε δηλώσει ότι το Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς θα ξεκινούσαν μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στο Ζεφύρι, ύψους τριών δισεκατομμυρίων δραχμών. Αν και πέρασαν τρεις μήνες από το Νοέμβρη όχι μόνο δεν ξεκίνησαν τα αντιπλημμυρικά έργα, όπως είχε εξαγγείλει ο υπουργός, αλλά μάλλον ούτε καν έχουν προγραμματιστεί, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκινήσει ούτε οι μελέτες, ούτε έχει γίνει η απαλλοτρίωση του χώρου, ούτε φυσικά η δημοπράτηση του έργου.

Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε ο δήμαρχος Ζεφυρίου Κ. Λιάρος πριν 15 μέρες στο ΥΠΕΧΩΔΕ, για να εξετάσει την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων για τα αντιπλημμυρικά έργα και σε συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Γείτονα,ο τελευταίος έδωσε τη... μνημειώδη απάντηση ότι δε γνώριζε τίποτα για αντιπλημμυρικά έργα στο Ζεφύρι. Κατόπιν αυτού, ο δήμαρχος Κ. Λιάρος επισκέφτηκε και την ΕΥΔΑΠ, όπου διαπίστωσε ότι ούτε από εκεί έχουν αρχίσει διαδικασίες για κάποιο αντιπλημμυρικό έργο.

Οπως μας δήλωσε ο Κ. Λιάρος, η τακτική αυτή της κυβέρνησης υποδηλώνει εμπαιγμό και αδιαφορία για τα προβλήματα των κατοίκων του Ζεφυρίου. Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σε επερώτηση που έκανε το ΚΚΕ στη Βουλή, αμέσως μετά τις πλημμύρες στο Ζεφύρι, είχε δοθεί και πάλι η απάντηση ότι θα ξεκινούσαν από το Νοέμβρη του 1994 τα αντιπλημμυρικά έργα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι όχι μόνο δεν έχουν ξεκινήσει κάποια έργα, αλλά ούτε καν έχουν προγραμματιστεί. Ο δήμαρχος Ζεφυρίου, για άλλη μια φορά, επισήμανε τις ευθύνες τις κυβέρνησης και ιδιαίτερα του ΥΠΕΧΩΔΕ και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, σημείωσε το ενδεχόμενο ακόμα και να πνιγεί άνθρωπος στο "κανάλι" Ευπυρίδων. Επίσης, δήλωσε ότι τα νερά αυτά είναι στάσιμα και λιμνάζοντα και δημιουργούν εστία μόλυνσης για τους κατοίκους της γύρω περιοχής.

Οι κάτοικοι που μένουν δίπλα στην τάφρο Ευπυρίδων, όπως μας είπαν οι ίδιοι, ζουν σε μια μόνιμη αγωνία και το φόβο τυχόν πλημμυρών. Ο Α. Σωφρονάς είπε χαρακτηριστικά στο "Ρ" ότι όταν βρέχει μένουν άγρυπνοι, περιμένοντας τα νερά να εισβάλουν στα σπίτια τους, ενώ ο Α. Κούρος μας είπε πως επειδή δεν υπάρχουν προστατευτικά έργα, "τρώγονται" τα τοιχώματα και τα πρανή της τάφρου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος για τα σπίτια που βρίσκονται δίπλα στην τάφρο.

Γ. Γ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωση για τις πλημμύρες (2019-10-08 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τις ζημιές στη Μαγνησία (2004-06-15 00:00:00.0)
Πλημμυροπαθείς λόγω έλλειψης υποδομών (2002-12-12 00:00:00.0)
Παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο! (1998-09-10 00:00:00.0)
Στο Ζεφύρι περιμένουν ακόμη τα αντιπλημμυρικά (1998-09-02 00:00:00.0)
Αύριο το μνημόσυνο για τον Κ. Λιάρο (1998-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ