Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νερο-χαράτσια

Μπορεί το φάσμα της λειψυδρίας να μην απειλεί πια το λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ φαίνεται πως έχουν βαλθεί να κάνουν τα τέσσερα εκατομμύρια των κατοίκων του να πουν το νερό - νεράκι, επιβάλλοντας νέα εξοντωτικά χαράτσια! Η κυβέρνηση, βέβαια, προς το παρόν σιωπά. Η διοίκηση όμως της ΕΥΔΑΠ, αποδεικνύεται ιδιαίτερα λαλίστατη, κάνοντας σχεδόν καθημερινά γνωστές τις προθέσεις της για την επιβολή των αυξήσεων. Μόλις προχτές, ο γενικός της διευθυντής προανήγγειλε ότι η πάγια εισφορά θα διπλασιαστεί για όλους τους καταναλωτές και θα φτάσει τις 960 δρχ. από τις 480 που είναι τώρα. Παράλληλα, ο ίδιος δεν έχασε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει τα σενάρια που μιλούν για φαρμακερές αυξήσεις στην τιμή του νερού για καταναλώσεις που υπερβαίνουν τα 50 κυβικά μέτρα το τρίμηνο. Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, το κάθε κυβικό πάνω από τα 50 κυβικά το τρίμηνο που θα καταναλώνεται θα χρεώνεται με 600 και 750 δραχμές, έναντι 428 και 600 που χρεώνεται σήμερα. Εύλογα, λοιπόν, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς: Μήπως η ΕΥΔΑΠ πουλάει... εμφιαλωμένο νερό;

Επειδή όμως τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει, οι προωθούμενες αυξήσεις είναι διπλή πρόκληση. Και γιατί προαναγγέλλονται την ίδια στιγμή που ακόμη παραμένουν ανοιχτές οι πληγές των καταστροφών από τις πρόσφατες πλημμύρες, αλλά και γιατί ακόμη διατηρείται το γνωστό πρόστιμο των 2.500 δρχ. που επιβλήθηκε την εποχή της λειψυδρίας! Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, μαζί προαναγγέλλεται και ο διπλασιασμός των τελών αποχέτευσης, που θα τινάξει στα ύψη τους λογαριασμούς νερού σε μια εποχή λιτότητας για τους εργαζόμενους. Βέβαια, οι τσουχτερές αυτές αυξήσεις, προγραμματίζονται να γίνουν το καλοκαίρι - μαζί με τις υπόλοιπες στους άλλους δημόσιους οργανισμούς - ώστε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τα νώτα της σε ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες την προσεχή άνοιξη! Τίποτε όμως δεν αλλάζει. Τα χαράτσια αυτά ήταν, είναι και παραμένουν αδικαιολόγητα και προκλητικά, όποτε και αν επιβληθούν.

Οι αρμόδιοι βέβαια έχουν έτοιμο το επιχείρημα: "Οι αυξήσεις χρειάζονται - λένε - επειδή η ΕΥΔΑΠ είναι ελλειμματική". Ας μας εξηγήσουν όμως γιατί, αφού οι ίδιοι ανεβάζουν το κόστος του νερού σε 100 δρχ. το κυβικό και θα 'πρεπε, επομένως, με την τιμή που το χρεώνουν σήμερα στους Αθηναίους να έχουν και κέρδη. Πριν αρχίσει λοιπόν η ΕΥΔΑΠ να προετοιμάζει το έδαφος για τα νέα χαράτσια, ας μας εξηγήσει πού πήγαν τα δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές που εισέπραξε τα τελευταία χρόνια. Μήπως στο ανύπαρκτο επενδυτικό της πρόγραμμα; 'Η μήπως σπαταλήθηκαν σε διάφορες εργολαβίες ιδιωτών - που θέτουν επιπλέον στο περιθώριο το τεχνικό προσωπικό της επιχείρησης - σε αναποτελεσματικές νεφοσπορές, σε διαφημιστικές καμπάνιες εξοικονόμησης νερού την ώρα που έβρεχε καταρρακτωδώς και σε αλόγιστες ρουσφετολογικές προσλήψεις; Μήπως πρέπει να πληρώσει ο λαός και την κακοδιαχείριση που κάνουν; Ας σταματήσουν πια το "παραμύθι". Κανείς λόγος δεν υπάρχει για αύξηση στην τιμή του νερού. Αντίθετα, υπάρχουν πολλοί για μείωσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ