Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ν. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Καμιά αύξηση στην επιχορήγηση των κομμάτων

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη θα έχει την ερχόμενη βδομάδα η Διακομματική Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού τα θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Την απόφαση αυτή πήρε χτες η Διακομματική Επιτροπή, η οποία και συνεδρίασε για τρίτη φορά στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή του υπουργού Κ. Σκανδαλίδη, του αναπλ. υπουργού Γ. Δασκαλάκη και των εκπροσώπων του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου και Κ. Μαραγκουδάκη, του ΠΑΣΟΚ Π. Λάμπρου, της ΝΔ Α. Τσαλδάρη και Μ. Κεφαλογιάννη, της Πολιτικής Ανοιξης Φ. Στεφανοπούλου.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός μετά τη συνεδρίαση δεν πρόκειται να υπάρξει το 1995 καμιά αύξηση στην επιχορήγηση των κομμάτων από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ επισήμανε ότι το συγκεκριμένο θέμα ουδέποτε απασχόλησε την Επιτροπή και για το τρέχον έτος θα ισχύσει ό,τι προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, το πλαίσιο των αρχών βάσει των οποίων θα διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις, οι οποίες και θα πάρουν τη μορφή ενός σχεδίου νόμου τις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να διασφαλίζει πρώτα και κύρια την πλήρη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση των πόρων των κομμάτων, το συστηματικό και αποτελεσματικό έλεγχο της διαχείρισης, την ουσιαστικοποίηση των κυρώσεων για τις παραβιάσεις αυτών των κανόνων, τη δραστική μείωση των προεκλογικών δαπανών στο σύνολό τους με κάθε τρόπο και με συγκροτημένες προτάσεις και το συγκεκριμένο πλαφόν προεκλογικών δαπανών για τους υποψηφίους. Ωστόσο, όμως, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Διακομματική Επιτροπή να ασχοληθεί και με τη διερεύνηση συνταγματικής κατοχύρωσης των κομμάτων. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία υπάρχει έντονη φιλολογία χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των κομμάτων.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών δεν προκύπτει ότι η κυβέρνηση σε τυχόν αύξηση της κρατικής επιχορήγησης θα λάβει σοβαρά υπόψη τη σκληρή λιτότητα που έχει επιβληθεί, ενώ, παράλληλα, δεν "ασχολείται" με τον τρόπο κατανομής των χρημάτων με αποτέλεσμα τη μερίδα του λέοντος να εξακολουθούν να την παίρνουν τα μεγάλα κόμματα.

Σχετικά με τις προθέσεις της για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων θα πρέπει να επισημανθεί ότι το μέτρο αυτό εγκυμονεί κινδύνους για επιλεκτικές παρεμβάσεις σε βάρος μη αρεστών κομμάτων. Ο έλεγχος θα μπορούσε να γίνεται στο ποσό που λαμβάνουν τα κόμματα από το κράτος, καθώς και στα προεκλογικά τους έξοδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ