Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑ+ΔΚΙΚΗ ΤΕΧΝΗ '95
Δώδεκα χρόνια με τροχοπέδη την πολιτεία...

Χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία πραγματοποιείται η έκθεση"Λαϊκή Τέχνη '95", που διοργανώνεται για 12η χρονιά από την Ενωση Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης Αττικής με τη βοήθεια του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας και Πειραιά, στο Μέγαρο του ΟΛΠ στον Πειραιά από τις 12 έως τις 15 του Γενάρη.

Στην έκθεση, που αναμένεται να επισκεφθούν περισσότεροι από δέκα χιλιάδες έμποροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα παρουσιάσουν την τελευταία τους παραγωγή 325 δημιουργοί ειδών καλλιτεχνικής χειροτεχνίας και βιοτεχνίας. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν αύριο Πέμπτη στις 6 το απόγευμα.Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης ο πρόεδρός της, Οδυσσέας Κουμάτος,εξέφρασε την αγανάκτηση των παραγωγών για την έλλειψη οποιασδήποτε συμπαράστασης στα εργαστήρια ειδών Λαϊκής Τέχνης που με την τροχοπέδη της πολιτείας δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να αντιμετωπίσουν τον διεθνή ανταγωνισμό. "Και η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εφάρμοσαν καμία κλαδική πολιτική στον χώρο μας αλλά ούτε στη βιοτεχνία συνολικότερα. Τον Σεπτέμβρη στο Βερολίνο η 23η Διεύθυνση των Βρυξελλών διοργάνωσε συνέδριο μικρών επιχειρήσεων και χειροτεχνίας, όπου οι στατιστικές έδειξαν πως ήταν ο μόνος χώρος στον οποίο δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα ακολουθείται η αντίστροφη πορεία δηλαδή η πορεία αποδυνάμωσης και συρρίκνωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων", τόνισε ο Οδ. Κουμάτος.

Αναφερόμενος στον ΕΟΜΜΕΧ επισήμανε ότι η Ενωση ζητά την οικονομική ενίσχυση της Εκθεσης, αλλά εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει πάρει δραχμή. Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι το "αναπτυξιακό" σχέδιο (μπίζνες - πλαν) της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον ΕΟΜΜΕΧ, τον μετατρέπει σε απλό διαχειριστή των κοινοτικών κονδυλίων και του αφαιρεί τη δυνατότητα χάραξης κλαδικής πολιτικής."Για το Ελληνικό Κέντρο Αργιλόμαζας - που τροφοδοτεί με πρώτη ύλη (πηλό) τους παραγωγούς - το "μπίζνες - πλαν" προβλέπει αόριστα να περάσει στους φορείς του, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης,σε περίπτωση που οι φορείς δηλώσουν αδυναμία. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ιδιωτικό μελετητικό γραφείο που θα παρουσιάσει το "μπίζνες - πλαν" θα πάρει 15 εκατομμύρια δραχμές, ποσό που θα αξιοποιούνταν καλύτερα αν το έδιναν στο Ελληνικό Κέντρο Αργιλόμαζας", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης. Ο ίδιος ανέφερε ότι το Ελληνικό Κέντρο Αργιλόμαζας, που είναι κερδοφόρα επιχείρηση, έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του εισάγοντας με λογικό κέρδος πρώτες ύλες (πυρόχρωμα, χρωματιστά γυαλιά), έναν χώρο που τώρα λυμαίνονται 4 - 5 εισαγωγείς.

Παράλληλα επισημάνθηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη δημιουργίας ενός μόνιμου βιοτεχνικού εκθεσιακού κέντρου στην Αττική.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κλάδος της Λαϊκής Τέχνης είναι από τους πλέον συναλλαγματοφόρους με ετήσιο τζίρο 12 περίπου δισ. δραχμές με χιλιάδες βιοτεχνίες και οικοτεχνίες σε όλη την Ελλάδα ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου απασχολούνται από ένα έως πέντε άτομα σε κάθε εργαστήρι.

Τέλος με είδη λαϊκής τέχνης προμηθεύονται περισσότερα από 9.000 καταστήματα λιανικής πώλησης σε ολόκληρη τη χώρα, αποτελώντας σημεία προβολής της ελληνικής παράδοσης και τέχνης με ιστορία 6.000 ετών, όπως είναι η κεραμική και η αγγειοπλαστική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ