Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Η κυβέρνηση αναθέτει τη νομιμοποίηση του παράνομου τζόγου σε ειδική "Επιτροπή Παιγνιδιών", η οποία θα λειτουργεί με την υποστήριξη γραμματείας στο υπουργείο Οικονομικών. Παραμένει, όμως, άγνωστο πώς θα διεκπεραιώνει το έργο της και πώς θα εξυπηρετεί από την Αθήνατους ανά την Ελλάδα ενδιαφερόμενους. Εργο της επιτροπής θα είναι ο χαρακτηρισμός και η ένταξη σε κατηγορίες των παιγνιδιών, δηλαδή σε τυχερά, μεικτά, τεχνικά και σε παιγνίδια διασκέδασης (εξαιρούνται τα χαρακτηρισμένα ως αθλητικά που διεξάγονται χωρίς στοίχημα, καθώς και αυτά που παίζονται στα καζίνο). Στη συνέχεια η ίδια επιτροπή θα χορηγεί τις άδειες λειτουργίας των λεσχών και τις άδεις για την κατασκευή ή τη διάθεση ηλεκτρονικών τυχερών παιγνιδιών. Η λειτουργία και η διεξαγωγή των τεχνικών και των παιγνιδιών διασκέδασης υπόκειται και αυτή σε έλεγχο αφού απαιτείται σχετική άδεια.

Η λειτουργία τυχερών ή μεικτών παιχνιδιών επιτρέπεται, εφόσον διεξάγονται μόνο από νόμιμα μηχανήματα και τα παιγνίδια αυτά δεν είναι παιχνίδια του ιπποδρόμου, "μπλακ τζακ", "είκοσι ένα", "γαλλική ρουλέτα", "αμερικανική ρουλέτα", "μπακαρά", "μπάγκο πούντο", "σεμέν ντε φερ", τα παιγνίδια με ζάρια και κάθε άλλο παιγνίδι που διεξάγεται στα καζίνα. Η λειτουργία τυχερών και μεικτών παιχνιδιών, που διεξάγονται με παιγνιόχαρτα επιτρέπεται μόνο εφόσον προβλέπεται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί καζίνων.

Νομιμοποίηση και του σκανδάλου των κουλοχέρηδων

Το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου αναφέρεται στα ηλεκτρονικά μηχανήματα, ο αριθμός των οποίων ορίζεται σε 20.000 ανά τη χώρα. Ο συνολικός αριθμός, όμως μπορεί να αυξομειώνεται με υπουργική απόφαση, μετά από γνώμη της επιτροπής παιγνιδιών. Ο αριθμός των 20.000 βέβαια ακούγεται αστεία, αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα περίπου 200.000 ηλεκτρονικά μηχανήματα. Ειδικότερα διατάξεις του σ. ν. αναφέρονται στον τρόπο λειτουργίας και τις βασικές τεχνικές προδιαγραφές των ηλεκτρονικών μηχανημάτων τυχερών ή μεικτών παιχνιδιών(ΣΛΟΤΣ). Η λειτουργία των ΣΛΟΤΣ προϋποθέτει την εγκατάσταση και λειτουργία κεντρικού συστήματος ελέγχου και λειτουργίας (on line) και τοπικό μηχανογραφικό σύστημα χρεοπίστωσης και ελέγχου της λειτουργίας των μηχανημάτων αυτών.

Κάθε φορέας ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, που έχει πάρει άδεια για αίθουσα με ηλεκτρονικά παιγνίδια πρέπει να τηρεί υποχρεωτικά θεωρημένα από τις ΔΟΥ βιβλία καταγραφής οικονομικών στατιστικών στοιχείων, βιβλίο προσωπικού και βιβλίο συντήρησης των μηχανημάτων. Η συντήρηση πρέπει να γίνεται από εξουσιοδοτημένους αδειούχους συντηρητές. Σε αντίθετη περίπτωση ο νόμος προβλέπει πρόστιμο μέχρι δύο εκατομμύρια δραχμές και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας σε περίπτωση υποτροπής. Η απομάκρυνση ή αντικατάσταση των ΣΛΟΤΣ χωρίς άδεια επισύρει επίσης πρόστιμα. Για τους κατασκευαστές και τους διανομείς των ηλεκτρονικών παιγνιδιών οι παραβάσεις του νόμου επισύρουν χρηματικές ποινές, από είκοσι μέχρι πενήντα εκατομμυρίων δραχμών.Με ειδική διάταξη καθορίζεται ότι η απόδοση των ΣΛΟΤΣ προς τους παίκτες δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 80% και μεγαλύτερη του 93% επί του μηνιαίου τζίρου του κάθε μηχανήματος, μέρος της οποίας μπορεί να αποδίδεται στους παίκτες και ως "τζακ ποτ". Στις αίθουσες με ηλεκτρονικά παιγνίδια προβλέπεται απαγόρευση εισόδου σε άτομα κάτω των 17 χρόνων.

Προϋποθέσεις

Με ειδικό κεφάλαιο καθορίζονται οι χώροι διεξαγωγής των παιγνιδιών. Τα ΣΛΟΤΣ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εγκαθίστανται σε χώρους που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Σε ξενοδοχεία άνω των 50 κλινών ή εντός ειδικών χώρων που συγκροτούνται από οποιασδήποτε φύσεως επιχειρηματικούς φορείς με κύριο σκοπό τη λειτουργία τέτοιων μηχανημάτων, που λειτουργούν για όλη τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή εποχικά. Τα ΣΛΟΤΣ θα έχουν πάρει τη σχετική άδεια λειτουργίας από την αρμόδια επιτροπή, ενώ η εγκατάστασή τους θα γίνεται σε ιδιαίτερες αίθουσες, απομονωμένες από τους υπόλοιπους χώρους της επιχείρησης, ελάχιστου εμβαδού 40 τετραγωνικών μέτρων. Το ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν για την εγκατάσταση κάθε μηχανήματος είναι τέσσερα τετραγωνικά μέτρα, ενώ ο μέγιστος αριθμός μηχανημάτων που μπορεί να εγκαθίσταται σε επιχειρήσεις εκτός ξενοδοχείων είναι πενήντα μηχανήματα. Για τα ξενοδοχεία προβλέπεται ένα μηχάνημα ανά 10 κλίνες.

Σε πόλεις άνω των 100.000 κατοίκων οι ειδικοί χώροι εκτός ξενοδοχείων πρέπε να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 300 μέτρα, σε πόλεις από 10.000 - 100.000 κατοίκους 500 μέτρα, σε πόλεις από 3.000 - 10.000 κατοίκους χορηγούνται μέχρι τρεις άδεις λειτουργίας αιθουσών εκτός ξενοδοχείων και σε πόλεις με πληθυσμό μικρότερο των 3.000 κατοίκων χορηγείται μόνο μία άδεια. Επίσης επιτρέπεται η λειτουργία 10 ΣΛΟΤΣ σε ημερόπλοια, μέχρι 15 σε πλοία ακτοπλοφιας, ενώ τα κρουαζιερόπλοια δεν υπόκεινται στις διατάξεις του νόμου.

Οι χώροι λειτουργίας των μέσων διεξαγωγής τεχνικών και παιγνιδιών διασκέδασης εντάσσονται σε έξι κατηγορίες (πολυτελείς χώροι, κυλικεία πολυτελείας - σφαιριστήρια πολυτελείας, αίθουσες μπόουλινγκ - σφαιριστήρια, κοινά κυλικεία, εντευκτήρια πάσης φύσεως συλλόγων και επιχειρήσεις σε ακριτικές περιοχές κοινότητες κλπ. και κυλικεία που απαλλάσσονται τελών λειτουργίας).

Τα έσοδα

Τέλη καταβάλλονται κατά την υποβολή της αίτησης για χορήγηση άδειας κατασκευής (500.000), προμήθειας (300.000), διανομής (500.000). Για τη λειτουργία ΣΛΟΤΣ το παράβολο είναι 100.000 δραχμές και για τα τεχνικά παιγνίδια 20.000 δραχμές. Τα ετήσια τέλη κατοχής άδειας διεξαγωγής τεχνικών παιγνιδιών κυμαίνονται από 50.000 - 3.000.000 δραχμές, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εντάσσονται οι χώροι διεξαγωγής τους. Επίσης ετήσια τέλη καταβάλλονται και για κάθε τραπέζι διενέργειας παιγνιδιών με παιγνιόχαρτα (από 250.000 μέχρι 25.000).

Τα ετήσια τέλη κατοχής άδειας λειτουργίας ΣΛΟΤΣ, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι 1.000.000 δραχμές για τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων και υπερπολυτελείας. Το τέλος μειώνεται κατά εκατό χιλιάδες δραχμές για κάθε μικρότερη κατηγορία. Για τα αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, ΚΤΕΛ, χιονοδρομικά κέντρα και επιχειρήσεις δημοσίου δικαίου ή κοινοτικές ή δημοτικές επιχειρήσεις υπάρχει ατέλεια. Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ανάλογα με τον πληθυσμό των πόλεων τα τέλη κυμαίνονται από 300.000 δραχμές μέχρι 100.000 δραχμές. Επίσης για κάθε μηχάνημα ΣΛΟΤ προβλέπεται τέλος από 30.000 μέχρι 70.000 δραχμές.

Τα φορολογικά έσοδα από τη λειτουργία των αιθουσών και των πάσης φύσεως παιγνιδιών καθορίζονται συγκεκριμένα για κάθε κατηγορία παιγνιδιού και χώρου διενέργειάς του και εισπράττονται κάθε μήνα από τις τοπικές ΔΟΥ. Ο φόρος υπολογίζεται σε ποσοστό 20% επί του μηνιαίου τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο ορίζεται ανάλογα με την κατηγορία της αίθουσας και του μέσου διενέργειας των παιγνιδιών. Για παράδειγμα το τραπέζι σε ξενοδοχείο πολυτελείας φορολογείται 250.000 δραχμές και στα κυλικεία και τα καφενεία 50 - 25.000 δραχμές. Τα έσοδα από τη λειτουργία ΣΛΟΤΣ φορολογούνται σε ποσοστό 25% επί των μηνιαίων κερδών.

Τέλος, προβλέπονται χρηματικά πρόστιμα και οριστικές ή μη αφαιρέσεις των αδειών σε περίπτωση που οι κάτοχοί τους παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου.

Ρεπορτάζ: Μανόλης ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ