Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Καταδικάστηκε εξαιτίας του "μπάτσου"

Κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο επειδή σε συζήτηση με γνωστούς του, αποκάλεσε τους αστυνομικούς "μπάτσους"

Σε φυλάκιση 45 ημερών καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας ο Γρ. Θωμόπουλος,34 ετών, με την κατηγορία της εξύβρισης αστυνομικού, επειδή - μιλώντας με φίλους του - χρησιμοποίησε τη λέξη "μπάτσος"! Το περιστατικό έγινε στις 29 Δεκέμβρη 1994, στο δικαστικό μέγαρο της Λάρισας. Ο Θωμόπουλος, μιλώντας σε ομήγυρη φίλων του είπε τη φράση: "Τέτοια κάνετε και δεν μπορώ να χωνέψω τους μπάτσους". Αστυνομικός που βρισκόταν δίπλα του, τον άκουσε, τον συνέλαβαν και του υπέβαλε μήνυση, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί προχτές στο δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε ότι η λέξη "μπάτσος" είναι υβριστική και τον καταδίκασε.

Αν πρόκειται για υπερβάλλουσα ευαισθησία του συγκεκριμένου δικαστή, προκειμένου να προφυλάξει το κύρος του αστυνομικού λειτουργήματος, "έχει καλώς" ή "μάλλον λίγο το κακό". Διότι, όπως και να το κάνουμε, ποινή φυλάκισης 45 ημερών σε κάποιον, επειδή απλώς "εκστόμισε" μια λέξη καθημερινότητας και ρουτίνας, την οποία ακούμε συνεχώς από πολλούς και διάφορους, αποτελεί, τουλάχιστον, υπερβολή, για να μην πούμε πρόκληση. Θυμηθείτε μόνο τους τίτλους κινηματογραφικών ταινιών, όπως "Ο μπάτσος του Μπέβερλι Χιλς", "Το τομάρι του μπάτσου", "Η μεγάλη των μπάτσων σχολή" ή τις συνεχείς αναφορές στη λέξη στα τηλεοπτικά σίριαλ τύπου "Τμήμα Ηθών", ενώ είναι γνωστό ότι τη λέξη χρησιμοποιούν, μιλώντας μεταξύ τους ακόμα και οι ίδιοι οι αστυνομικοί.

Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι το τελευταίο διάστημα, αρκετοί εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης εμφανίζονται ιδιαίτερα αυστηροί στις αποφάσεις τους, ιδίως όταν κατηγορούμενοι ενώπιόν τους βρίσκονται αδύναμοι πολίτες. Αντίθετα, κάποιοι μεγαλοαπατεώνες, ακόμα και δολοφόνοι, μάλλον τη "βγάζουν καθαρή", ενώ μερικοί υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί δε φτάνουν καν κατηγορούμενοι στα δικαστήρια... Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι επιδεικνύοντες "υπερβάλλοντα ζήλο" δικαστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ούτε το φρόνημα των αστυνομικών ανυψώνεται, ούτε το κύρος του επαγγέλματός τους προφυλάσσεται με δικαστική καταδίκη της λέξης "μπάτσος". Πολύ περισσότερο όταν αρκετοί αστυνομικοί δίνουν αφορμή για ανάλογους χαρακτηρισμούς, όταν π.χ. κακοποιούν αθώους πολίτες ή χτυπούν αδιακρίτως με το ρόπαλο τους απεργούς εργάτες και διαδηλωτές...

Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ