Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προετοιμασίες για την άρση του εμπάργκο

Ειλημμένη απόφαση η άρση του εμπάργκο κατά των Σκοπίων. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει και κάποια ανταλλάγματα από αυτή την κίνηση καλής θέλησης

Το εμπάργκο, που η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει εδώ και περίπου ένα χρόνο κατά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, φαίνεται ότι συμπλήρωσε τον κύκλο του, καθώς οι πιέσεις που δέχεται η Αθήνα από τις ΗΠΑ και η επικείμενη εκδίκαση της υπόθεσης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δημιουργούν δυσβάσταχτες συνέπειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις στελεχών της κυβέρνησης προς τον πρωθυπουργό, οι οποίες παρουσιάζουν τη δυσμενή προοπτική μιας σίγουρης καταδίκης της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ζητούν τον αναπροσανατολισμό της τακτικής που μέχρι τώρα έχει ακολουθηθεί. Αν και υπάρχει και ισχυρός αντίλογος από άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του αυτές τις εισηγήσεις. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιορδανία, μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο εμπάργκο είπε ότι αποτελεί τακτική κίνηση, η οποία δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις.

Η αλλαγή κλίματος αποτυπώθηκε και στις απαντήσεις του υπουργού Τύπου, ο οποίος όταν χτες ρωτήθηκε, "αν η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι η εκδίκαση της υπόθεσης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποτελεί ευκαιρία για την προβολή των ελληνικών θέσεων", δήλωσε:

"Τα ελληνικά επιχειρήματα έχουν παρουσιαστεί. Το εμπάργκο έχει συντελέσει στην επανατοποθέτηση του θέματος σε διεθνές επίπεδο. Και μας έχει εφοδιάσει και με ένα πολύ σημαντικό αντικείμενο διαλόγου".

Ο υπουργός Τύπου, απαντώντας στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι το εμπάργκο έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, υποστήριξε, ότι "το εμπάργκο έχει συμβάλει - ήδη, έως τώρα έχει συμβάλει - σημαντικά στους χειρισμούς γύρω από το θέμα αυτό" και συμπλήρωσε ότι, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, "είναι άλλο πράγμα οι θέσεις μας επί της ουσίας του προβλήματος και άλλο πράγμα οι χειρισμοί που κάνουμε για να εξυπηρετήσουμε τις θέσεις μας".

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αυτόν το μήνα και πριν την έναρξη της δίκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι ίδιες πηγές, επίσης, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η κίνηση αυτή θα συνοδευτεί από ανταποδοτική κίνηση από την πλευρά των Σκοπίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβλήθηκε για την Τρίτη (2023-10-13 00:00:00.0)
Επαναλαμβάνεται η δίκη στην Κύπρο (2012-12-12 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η ομολογία Ολγκάτς και ο σφετερισμός περιουσιών Ελληνοκυπρίων (2009-01-30 00:00:00.0)
Τα ψιλά... (2002-11-29 00:00:00.0)
Χοντρά παιχνίδια με τις "τρελές αγελάδες" (1996-04-17 00:00:00.0)
Καθ' υπαγόρευσιν διάλογος (1995-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ