Κυριακή 8 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Καθ' υπαγόρευσιν διάλογος

Στην προλείανση ενός καθ' υπαγόρευσιν απευθείας διαλόγου με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία των Σκοπίων και υπό την άμεση εποπτεία των ΗΠΑ φαίνεται ότι προχωρά πλέον η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνέβαλε αποφασιστικά στην τρίχρονη καλλιέργεια του κλίματος εθνικισμού και του σοβινισμού, σύμφωνα με τις ενδείξεις, θα επιχειρήσει "στροφή" στο Σκοπιανό, ενόψει των τεράστιων αδιεξόδων που δημιουργεί η πολιτική του.

Οπως προκύπτει από δημοσιεύματα που απηχούν τις προθέσεις παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών, και για τα οποία αναμενότανε να υπάρξει διάψευση εκ μέρους του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών που βρίσκονται στην Ιορδανία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει την έναρξη απευθείας διαλόγου με τα Σκόπια σε επίπεδο ειδικών διαμεσολαβητών είτε και σε επίπεδο υπουργών. Στόχος είναι η προώθηση της τριπλής ονομασίας, δηλαδή η Ελλάδα να συνεχίσει να αποκαλεί τα Σκόπια ως FYROM, η διεθνής κοινότητα να αποκαλεί το γειτονικό κράτος "Νέα ή Βόρεια Μακεδονία", ενώ ο όρος "Μακεδονία" να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό του γειτονικού κράτους. Η διαφαινόμενη κίνηση έχει άμεση σχέση τόσο με τις διαρκείς και εντεινόμενες πιέσεις του αμερικανικού παράγοντα, οι οποίες επαναλήφθηκαν και κατά την προχτεσινή επίσκεψη στην Ελλάδα του βοηθού του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόλμπουργκ, όσο και με τις διαφαινόμενες εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η απόφαση του τελευταίου θα εκδοθεί τους επόμενους μήνες (Μάρτης - Απρίλης) και καθώς η απόφαση για το εμπάργκο αναμένεται καταδικαστική, η κυβέρνηση επιδιώκει τη λήξη του θέματος μέχρι τότε, καθώς σε αντίθετη περίπτωση διαφαίνεται ότι θα υποστεί σοβαρό πλήγμα.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις περί το Σκοπιανό παραμένουν εγκλωβισμένες στο άρμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς ο προωθούμενος διάλογος έχει ήδη προσδιοριστεί ότι εφόσον υπάρξει, θα κινείται στη λογική του "διαίρει και βασίλευε" που εκπορεύεται από το Λευκό Οίκο και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ