Κυριακή 8 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα επαγγελματικά δικαιώματα

Τελευταία προέκυψε το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων ορισμένων ειδικοτήτων των ΤΕΙ, που δίχασε την κοινότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το ΤΕΕ και τα Πολυτεχνεία ζήτησαν να αποσυρθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ από την πλευρά τους τα ΤΕΙ και οι σπουδαστές επέμειναν στη θέσπισή τους. Για αυτή τη διαφορά ο Σ. Κλημόπουλος διευκρινίζει:

"Τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των ειδικοτήτων εκκρεμούν χρόνια και πέρασαν από το Συμβούλιο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, που δεν ήταν το καταλληλότερο όργανο. Να πούμε όμως μία πραγματικότητα: Ισως τα επαγγελματικά δικαιώματα του τελευταίου Προεδρικού Διατάγματος να μην ήταν τα σωστότερα. Είχαν μία φιλοσοφία που εξίσωναν τη διαφορά επιπέδου σπουδών με την επαγγελματική εμπειρία. Ενώ τα ΤΕΙ, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν είναι του αυτού επιπέδου με τα ΑΕΙ, το Προεδρικό Διάταγμα έδινε τη δυνατότητα προοπτικά να εξισωθεί κάποιος απόφοιτος των ΤΕΙ με τον απόφοιτο των Πολυτεχνείων. Ομως εάν υιοθετήσουμε αυτήν την αρχή, τότε γιατί να μην πούμε ότι π. χ. και ο απόφοιτος των ΙΕΚ μετά από κάποια χρόνια εμπειρίας θα εξισωθεί με τους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Η διαδικασία αυτή ανοίγει άσχημους δρόμους. Το Προεδρικό Διάταγμα αυτό όμως θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συζήτησης, εάν με ένα νομοσχέδιο δινόταν λύση στο σημερινό πρόβλημα της παραγωγής διαφορετικού επιπέδου αποφοίτων για ίδια επαγγέλματα και σταματούσε η αναπαραγωγή τους.

Να σημειώσω δε ότι αυτή η διαδικασία της εξίσωσης δεν έχει γίνει σε άλλα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν εκδοθεί. Ο λογιστής για παράδειγμα των ΤΕΙ δε γίνεται ποτέ ορκωτός λογιστής, ο νοσηλευτής δε γίνεται ποτέ γιατρός".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ