ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Να μπει φραγμός στον αφελληνισμό του εμπορίου

Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, ώστε να μπεί φραγμός στη μετατροπή της χώρας σε "ξέφραγο αμπέλι" καταστροφής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη διαρκή εξάπλωση του μονοπωλιακού μεγάλου κεφαλαίου, ζητά η ΔΗΚΕΒΕ

Τη συγκέντρωση του εμπορίου και των κερδών στα χέρια του μονοπωλιακού μεγάλου κεφαλαίου, αποτέλεσμα των πολιτικών υποταγής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα "ξέφραγο αμπέλι καταστροφής και αφελληνισμού του εμπορίου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ). Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι από το 1989 μέχρι το 1994 ο όγκος των λιανικών πωλήσεων έχει μειωθεί κατά 23% σε πραγματικές τιμές, ενώ αντίθετα τα κέρδη των αλυσίδων σούπερ μάρκετ συνεχώς αυξάνονται. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι σήμερα 70 αλυσίδες σούπερ μάρκετ ελέγχουν το 65% του τζίρου των βασικών καταναλωτικών αγαθών, ενώ το 1993 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 47%. Από αυτές μόλις οι 13 αλυσίδες ελέγχουν το 25% του τζίρου της χώρας.

Τα αποτελέσματα της διαρκούς επέκτασης του μονοπωλιακού κεφαλαίου είναι πολλαπλά. Από τη μια συρρικνώνονται επικίνδυνα οι μικρομεσαίες ντόπιες επιχειρήσεις με άμεσο τον κίνδυνο αφανισμού τους, και από την άλλη θίγεται άμεσα η εθνική οικονομία από τη σύνδεση των εμπορικών αλυσίδων με διεθνή προμηθευτικά κέντρα που αφαιρούν πολύτιμο συνάλλαγμα από τη χώρα, μειώνουν την ντόπια παραγωγή και αυξάνουν την ανεργία. Η ΔΗΚΕΒΕ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ελέγχου της αγοράς από τα μονοπώλια, τονίζει ότι σε λίγα χρόνια ένας πολύ μικρός όμιλος επιχειρήσεων εξαρτημένων και υποταγμένων στις πολυεθνικές θα ελέγχει το συντριπτικό ποσοστό της αγοράς βασικών καταναλωτικών αγαθών, και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν καταστραφεί. Οσο κι αν το κόστος της διαδικασίας αυτής αποκρύπτεται επιμελώς από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με εξωραϊσμένα επιχειρήματα περί "εκσυγχρονισμού του εμπορίου" και "φτηνών τιμών", τονίζεται στην ανακοίνωση, δεν μπορεί να αγνοηθεί, καθώς η εθνική οικονομία και οι ίδιοι οι καταναλωτές βρίσκονται αιχμάλωτοι στα χέρια του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Η ΔΗΚΕΒΕ ζητά να ληφθούν άμεσα μια σειρά μέτρων για την προστασία του καταναλωτικού κοινού από την ασυδοσία του "ελεύθερου ανταγωνισμού" στην κατεύθυνση μιας πολιτικής που θα εξασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό. Μεταξύ άλλων ζητά να τεθούν φραγμοί στην εγκατάσταση των μεγάλων καταστημάτων όσον αφορά τα τ.μ., με βάση τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικού ελέγχου στην αγορά και τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας στην κατεύθυνση της προστασίας της αγοράς, και της κοινωνίας από τα μονοπώλια. Τέλος, η ΔΗΚΕΒΕ, μπροστά στη χιονοστιβάδα των καταστροφικών εξελίξεων, καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες να ενταχθούν σε ένα ευρύ και σύγχρονο αντιμονοπωλιακό μέτωπο, προκειμένου να αναστραφεί η σημερινή απειλητική για το μέλλον των ΕΒΕ κατάσταση.

ΔΑΝΕΙΑ ΙΚΑ: Δυο νέα δάνεια, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου πήρε το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) από τις κρατικές τράπεζες Εθνική και Ιονική - Λαϊκή, προκειμένου να ξεπληρώσει παλιότερα δάνειά του. Συγκεκριμένα, το πρώτο δάνειο ύψους 44.960 εκατ. δραχμών, πήρε το ΙΚΑ από την Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να εξοφλήσει μέρος του κοινοπρακτικού δανείου συνολικού ύψους 48.760 εκατ., δραχμών που έληξε στις 14 Δεκέμβρη 1994. Το δεύτερο δάνειο, ύψους 2.300 εκατ. δραχμών, δόθηκε στο ΙΚΑ από την τράπεζα Ιονική - Λαϊκή, για την εξόφληση ισόποσου δανείου που έληξε στις 18 - 12 - 94. Και τα δύο αυτά δάνεια, είναι διετούς διάρκειας, το επιτόκιο ορίστηκε ίσο με τα επιτόκια εντόκων γραμματίων του δημοσίου προσαυξημένο κατά 1%, ενώ η πληρωμή των τόκων ορίστηκε να γίνεται ανά εξάμηνο.

ΔΑΝΕΙΟ: Δάνειο ύψους 500 εκατ. δραχμών με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, πήρε επίσης από την Εθνική Τράπεζα Ελλάδας και η εταιρία "Πρότυπος Κτηματική - Τουριστική ΑΕ", προκειμένου να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης. Το δάνειο αυτό θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο ορίστηκε ίσο με το εκάστοτε βασικό επιτόκιο για κεφάλαιο κίνησης και οι τόκοι θα λογίζονται και θα καταβάλλονται ανά τρίμηνο.

ΝΟΜΟΙ: Τέσσερις νέοι νόμοι, δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τεύχος Πρώτο. Στο ΦΕΚ 193 και 207, δημοσιεύτηκαν οι νόμοι 2253 και 2263 αντίστοιχα με τους οποίους κυρώνονται οι συμφωνίες για τη σύνδεση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών - μελών τους, με την Τσέχικη και Σλοβακική Δημοκρατία και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Στο ΦΕΚ 194, δημοσιεύτηκε ο νόμος 2254, με τον οποίο κυρώνεται η Σύμβαση για την απαγόρευση ανάπτυξης - παραγωγής - αποθήκευσης και χρήσης χημικών όπλων. Τέλος, στο ΦΕΚ 227 δημοσιεύτηκε ο νόμος 2267, με τον οποίο κυρώνεται η συμφωνία για μορφωτική, εκπαιδευτική και επιστημονική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

ΕΚΘΕΣΗ: Η 2η διεθνής επαγγελματική έκθεση κοσμηματολογίας "BEAUTY '95 - GREECE" θα πραγματοποιηθεί φέτος από 24 μέχρι τις 26 Φλεβάρη στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκθέσεων και προβολής που βρίσκεται στο 12ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας. Θα συμμετάσχουν 180 ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις και θα παρουσιαστούν περισσότερα από 25.000 προϊόντα. Η είσοδος για τους επαγγελματίες είναι ελεύθερη, ενώ τα εγκαίνια θα κηρύξει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Για πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθύνεται στα τηλέφωνα 9010016 και 9017806.

Εγκρίσεις έργων του πακέτου Ντελόρ

Τα προγράμματα που έχουν ενταχθεί στο Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες και το Ταμείο Συνοχής και έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημοσιοποίησε χτες με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση, έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα εξής προγράμματα:

  • Οδικά έργα (αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια) συνολικού ύψους 923 δισ. δραχμών.
  • Στα πλαίσια των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών εγκρίθηκαν το πρόγραμμα INTERREG II συνολικού ύψους 195 δισ. δραχμών, και το πρόγραμμα Pesca (αλιεία) συνολικού ύψους 15,8 δισ. δραχμών.
  • Τέλος, στα πλαίσια του Ταμείου Συνοχής εγκρίθηκαν νέα έργα συνολικού ύψους 136,8 δισ. δραχμών. Μεταξύ των έργων αυτών αναφέρονται η αποχέτευση και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, η μελέτη και διαχείριση υδρολογικής λεκάνης Ευήνου, οι απαλλοτριώσεις υδραγωγείου Ευήνου - Φράγμα - Σήραγγα - Προσπελάσεις, έργα για την ύδρευση της πρωτεύουσας, προστασία δασών και αναδασώσεις, ύδρευση - αποχέτευση Μυτιλήνης, επέκταση αεροσταθμού Αεροδρομίου Κέρκυρας, ηλεκτροκίνησης σιδηρογραμμικής γραμμής Πειραιά - Αθήνας - Θεσ/νίκης κλπ.
Οι βενζινοπώλες για τις πιστωτικές κάρτες

Την έντονη διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος προκάλεσε η απόφαση της Εμπορικής Τράπεζας, να διπλασιάσει από 30 Γενάρη 1995 το ποσοστό της προμήθειας από τα πρατήρια βενζίνης, που πραγματοποιούν συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, σε 2% από 1% που ήταν μέχρι σήμερα.

Σε σχετική επιστολή που απέστειλε η Ομοσπονδία προς τον υφυπουργό Εμπορίου, Μ. Χρυσοχοφιδη,ζητά την παρέμβασή του για να ανακαλέσει η εν λόγω τράπεζα την παραπάνω απόφαση. Σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνεται στην επιστολή, η Ομοσπονδία θα συστήσει στα μέλη της να διακόψουν τη συνεργασία με την Εμπορική Τράπεζα και σταδιακά να αποβάλουν από τα πρατήριά τους όλες τις εμπορικές πιστωτικές κάρτες. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια επιστολή, η Ομοσπονδία θα ζητήσει γενική αναθεώρηση της συνεργασίας των πιστωτικών καρτών με τα πρατήρια βενζίνης, ώστε το ποσοστό προμήθειας των τραπεζών να μην υπερβαίνει το 0,5%.

Αναμνηστικά μεταλλικά 50δραχμα

Ειδική σειρά μεταλλικών κερμάτων, αξίας 50 δραχμών, πρόκειται να τεθεί σύντομα σε κυκλοφορία. Η σειρά αυτή, είναι αναμνηστική και θα εκδοθεί στα πλαίσια του γιορτασμού από τη Βουλή των 150 χρόνων Συνταγματικού Βίου (1844 - 1994). Οπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1, τεύχος Α, 10 - 10 - 95), τα νέα αναμνηστικά μεταλλικά πενηντάδραχμα θα εκδοθούν σε περιορισμένο αριθμό και συγκεκριμένα σε 15 εκατομμύρια τεμάχια, τα οποία θα κυκλοφορούν παράλληλα με τα παλιά μεταλλικά πενηντάδραχμα μέχρι την πλήρη απορρόφησή τους.

Στο κέντρο της πρόσθιας όψης, το 50% ήτοι (7,5 εκατομμύρια τεμάχια) των αναμνηστικών μεταλλικών πενηντάδραχμων θα έχει τη μορφή του Ιωάννη Μακρυγιάννη και το υπόλοιπο 50% (δηλαδή άλλα 7,5 εκατομμύρια) τεμάχια θα έχουν τη μορφή του Δημήτρη Καλλέργη. Η οπίσθια όψη, που θα είναι κοινή και για τα δύο κέρματα, θα απεικονίζει το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος της αναμνηστικής σειράς των 15 εκατομμυρίων μεταλλικών κερμάτων των 50 δραχμών, θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με το ποσό των 225 εκατ. δραχμών που σημαίνει ότι το κόστος για την κοπή κάθε μεταλλικού πενηντάδραχμου είναι 15 δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ