Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Να μπει φραγμός στον αφελληνισμό του εμπορίου

Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, ώστε να μπεί φραγμός στη μετατροπή της χώρας σε "ξέφραγο αμπέλι" καταστροφής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη διαρκή εξάπλωση του μονοπωλιακού μεγάλου κεφαλαίου, ζητά η ΔΗΚΕΒΕ

Τη συγκέντρωση του εμπορίου και των κερδών στα χέρια του μονοπωλιακού μεγάλου κεφαλαίου, αποτέλεσμα των πολιτικών υποταγής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα "ξέφραγο αμπέλι καταστροφής και αφελληνισμού του εμπορίου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ). Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι από το 1989 μέχρι το 1994 ο όγκος των λιανικών πωλήσεων έχει μειωθεί κατά 23% σε πραγματικές τιμές, ενώ αντίθετα τα κέρδη των αλυσίδων σούπερ μάρκετ συνεχώς αυξάνονται. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι σήμερα 70 αλυσίδες σούπερ μάρκετ ελέγχουν το 65% του τζίρου των βασικών καταναλωτικών αγαθών, ενώ το 1993 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 47%. Από αυτές μόλις οι 13 αλυσίδες ελέγχουν το 25% του τζίρου της χώρας.

Τα αποτελέσματα της διαρκούς επέκτασης του μονοπωλιακού κεφαλαίου είναι πολλαπλά. Από τη μια συρρικνώνονται επικίνδυνα οι μικρομεσαίες ντόπιες επιχειρήσεις με άμεσο τον κίνδυνο αφανισμού τους, και από την άλλη θίγεται άμεσα η εθνική οικονομία από τη σύνδεση των εμπορικών αλυσίδων με διεθνή προμηθευτικά κέντρα που αφαιρούν πολύτιμο συνάλλαγμα από τη χώρα, μειώνουν την ντόπια παραγωγή και αυξάνουν την ανεργία. Η ΔΗΚΕΒΕ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ελέγχου της αγοράς από τα μονοπώλια, τονίζει ότι σε λίγα χρόνια ένας πολύ μικρός όμιλος επιχειρήσεων εξαρτημένων και υποταγμένων στις πολυεθνικές θα ελέγχει το συντριπτικό ποσοστό της αγοράς βασικών καταναλωτικών αγαθών, και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν καταστραφεί. Οσο κι αν το κόστος της διαδικασίας αυτής αποκρύπτεται επιμελώς από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με εξωραϊσμένα επιχειρήματα περί "εκσυγχρονισμού του εμπορίου" και "φτηνών τιμών", τονίζεται στην ανακοίνωση, δεν μπορεί να αγνοηθεί, καθώς η εθνική οικονομία και οι ίδιοι οι καταναλωτές βρίσκονται αιχμάλωτοι στα χέρια του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Η ΔΗΚΕΒΕ ζητά να ληφθούν άμεσα μια σειρά μέτρων για την προστασία του καταναλωτικού κοινού από την ασυδοσία του "ελεύθερου ανταγωνισμού" στην κατεύθυνση μιας πολιτικής που θα εξασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό. Μεταξύ άλλων ζητά να τεθούν φραγμοί στην εγκατάσταση των μεγάλων καταστημάτων όσον αφορά τα τ.μ., με βάση τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικού ελέγχου στην αγορά και τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας στην κατεύθυνση της προστασίας της αγοράς, και της κοινωνίας από τα μονοπώλια. Τέλος, η ΔΗΚΕΒΕ, μπροστά στη χιονοστιβάδα των καταστροφικών εξελίξεων, καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες να ενταχθούν σε ένα ευρύ και σύγχρονο αντιμονοπωλιακό μέτωπο, προκειμένου να αναστραφεί η σημερινή απειλητική για το μέλλον των ΕΒΕ κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ