Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύσκεψη ... επί συσκέψεων για την πορεία της οικονομίας

Τα προβλήματα του πληθωρισμού, των ελλειμμάτων και της χρηματοδότησής τους, των επιτοκίων κλπ, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν χτες, σε σύσκεψη των υπουργών ΕΘνικής Οικονομίας, Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Εφ' όλης της ύλης σύσκεψη για την πορεία της οικονομίας, για την πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού της μονόπλευρης λιτότητας και των άλλων αντιλαϊκών και αδιέξοδων μέτρων πραγματοποιήθηκε χτες με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Οικονομικών Α. Παπαδόπουλου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμου.Ας σημειωθεί ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας με το ίδιο θέμα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν το θέμα των επιτοκίων, του πληθωρισμού, των εσόδων και δαπανών καθώς και άλλα προβλήματα από αυτά που εξακολουθούν να αποτελούν "αγκάθι" για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, με τη συγκεκριμένη όμως πολιτική.

Ανάμεσα στα άλλα συζητήθηκαν τα θέματα των επιτοκίων και του πληθωρισμού, των δανειακών αναγκών του δημοσίου και οι τρόποι κάλυψής τους, η πορεία της απελευθέρωσης των καταθέσεων σε συνάλλαγμα, το φορολογικό, το μέλλον της Τράπεζας Κρήτης, κλπ. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θεωρεί ότι, τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν το 1995 κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, η δε Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι τα επιτόκια θα πέσουν σε συνάρτηση με την πτωτική πορεία του πληθωρισμού και τη μείωση των δανειακών αναγκών του δημοσίου. Η τύχη της Τράπεζας Κρήτης θα κριθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς στις αρχές της επόμενης βδομάδας η Τράπεζα της Ελλάδος θα καταθέσει - και επίσημα - στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τις σχετικές προτάσεις της, στην ουσία ολοκληρωμένο νομοσχέδιο.

Σχετικά με τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα, η Τράπεζα της Ελλάδος, ως γνωστόν, προτίθεται να προχωρήσει σταδιακά στην πλήρη απελευθέρωση. Στα πλαίσια αυτά από τις 20 Δεκέμβρη 1994 έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη απόφασης του διοικητή της, Λ. Παπαδήμου, με την οποία καταργούνται οι περιορισμοί στις καταθέσεις σε συνάλλαγμα για εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Με βάση την απόφαση αυτή φυσικά και νομικά πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες σε μη κατοίκους ή διενεργούν εξαγωγές και επανεξαγωγές αγαθών, διαμεσολαβητικές εργασίες, εφοδιασμούς πλοίων και αεροσκαφών κλπ., μπορούν να διαθέτουν απευθείας το εις συνάλλαγμα τίμημα που εισπράττουν για κάλυψη των πάσης φύσης δαπανών και υποχρεώσεών τους σε συνάλλαγμα και πραγματοποίηση κίνησης κεφαλαίων, καθώς και να καταθέτουν αυτό το τίμημα σε λογαριασμούς συναλλάγματος στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ