Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Θα συνεχιστεί το κλείσιμο καταστημάτων

Υπουργείο Οικονομικών: Το Πρωτοδικείο δεν έκρινε αντισυνταγματικό το μέτρο...

Θα συνεχιστεί η εφαρμογή των διατάξεων του φορολογικού νόμου, που προβλέπουν το κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων για φορολογικές παραβάσεις. Αυτό δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος,με αφορμή την προχτεσινή απόφαση του διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο - μετά από προσφυγή της εταιρίας ΒΕΝΙΚ - έκρινε ότι ορισμένες από τις ρυθμίσεις του νόμου είναι αντισυνταγματικές. Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι αντίκεινται στο Σύνταγμα οι διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες, απαγορεύεται οι επιχειρήσεις στις οποίες με υπουργική απόφαση επιβάλλεται κλείσιμο για ορισμένο χρονικό διάστημα να προσφεύγουν κατά της απόφασης αυτής. Επίσης, αντισυνταγματική κρίθηκε η ρύθμιση με την οποία οι αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών για κλείσιμο μπορεί να γίνει χωρίς να προηγηθεί ακρόαση των υπευθύνων της επιχείρησης και ότι η προσφυγή των επιχειρηματιών κατά της υπουργικής απόφασης δεν αναστέλλει το κλείσιμο. "Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το νόμο ως έχει", ήταν η απάντηση του Αλ. Παπαδόπουλου. Μάλιστα, δε, σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνονται τα εξής: Η συγκεκριμένη απόφαση του διοικητικού Πρωτοδικείου "ελήφθη εν συμβουλίω με βάση τη σχετική αίτηση και χωρίς προηγούμενη κλήτευση του δημοσίου για να παρασταθεί και εκθέσει τις απόψεις του κατά τη συζήτηση της αίτησης". Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι "με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο δεν εξέφρασε κρίση περί της συνταγματικότητας ή μη του ως άνω διοικητικού μέτρου, αλλά επί της διαδικασίας λήψεως αυτού".

Από την πλευρά της, όμως, η Συνομοσπονδία των εμπόρων (ΕΣΕΕ) δηλώνει την αντίθεσή της στο μέτρο του κλεισίματος και ζητά την αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα το δικαστήριο, επίσης, είχε κρίνει ως αντισυνταγματική την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ