Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κερδοσκοπία από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών

Εξαρση της κερδοσκοπίας από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, διαπιστώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και ειδικότερα στα συνεργεία αυτοκινήτων

Εξαρση της κερδοσκοπίας σε βάρος του καταναλωτικού κοινού και καταστρατήγηση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, με την εφαρμογή εναρμονισμένης πρακτικής, εντόπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου, μετά από ελέγχους που έκαναν σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και, συγκεκριμένα, σε συνεργεία αυτοκινήτων. Εγκυρες πληροφορίες του "Ρ" αναφέρουν ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ελέγχων, που ξεκίνησαν με τη μορφή... έρευνας ελέω απελευθέρωσης, που ισχύει και στο συγκεκριμένο χώρο, δείχνουν καταρχήν τα εξής: Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα συνεργεία αυτοκινήτων δεν έχουν αναρτημένους τιμοκαταλόγους που να αναγράφουν τις τιμές ξεχωριστά για κάθε προσφερόμενο είδος και υπηρεσία, για την πλήρη και σωστή ενημέρωση των καταναλωτών, παραβιάζοντας τις νόμιμες προδιαγραφές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρατηρείται έξαρση της αισχροκέρδειας από τις επιχειρήσεις αυτές, κυρίως σε περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών συνολικής φύσης.Για παράδειγμα - επισημαίνεται - τα ποσά που εισπράττονται για να κάνει κάποιος "σέρβις" στο αυτοκίνητό του, είναι πολλαπλάσια του ποσού που αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Οπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται περισσότερο για μια "εμπειρική" διαπίστωση, η οποία, όμως, δεν είναι εύκολο να αποδειχτεί, καθώς οι επιχειρηματίες δικαιολογούν τα ιλιγγιώδη, πολλές φορές, ποσά για την πραγματοποίηση ενός "σέρβις" με τον τίτλο... "έξοδα γενικής φύσεως"! Συγχρόνως, παρατηρείται το φαινόμενο, οι μητρικές εταιρίες που παράγουν τα διάφορα προσφερόμενα από τα συνεργεία είδη (ανταλλακτικά κλπ.), να συνιστούν στις επιχειρήσεις τιμοκαταλόγους με προτεινόμενες τιμές, που βεβαίως ακολουθούν τα συνεργεία, με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται εναρμονισμένη πρακτική και, κατά συνέπεια, να καταστρατηγείται η νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ανάλογα φαινόμενα προτεινόμενων τιμοκαταλόγων, τα οποία είδαν πρόσφατα το "φως" της δημοσιότητας, είχαμε και από επώνυμες γαλακτοβιομηχανίες προς τα διάφορα συνοικιακά παντοπωλεία. Η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου στη συγκεκριμένη περίπτωση, περιορίστηκε στο να πει στις εν λόγω εταιρίες, που για χρόνια εφάρμοζαν την παραπάνω τακτική, να... σταματήσουν, χωρίς καμία αναφορά σε πρόστιμα που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Είναι σαφές ότι και οι παραπάνω έλεγχοι καταγραφής της κατάστασης σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αυτή τη φορά, εντάσσονται στις γενικότερες σκοπιμότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου, δημιουργίας εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, κάτι που φαίνεται από τα... αποτελέσματα ανάλογων ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε άλλους κλάδους της αγοράς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσοχή στους «αετονύχηδες» επαγγελματίες (2012-08-14 00:00:00.0)
Η μία στις δύο παραβιάζει αγορανομικές διατάξεις (2004-08-04 00:00:00.0)
ΓΚΑΖΙΕΣ (2001-11-04 00:00:00.0)
Αυξημένα μέτρα για την έξοδο (2000-12-21 00:00:00.0)
Διευρύνουν την αισχροκέρδεια στα ανταλλακτικά (1998-07-07 00:00:00.0)
Ο "χορός" της αισχροκέρδειας "καλά κρατεί" (1995-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ